-
Macek73 - Nový uživatel
Re: .30-06 SPRG. nebo .308 WIN.
Pánové dovolím si navázat tady na tuto diskuzi. Zbraní mám hodně, přebíjím cca 20 let, ale přesto nemám všechny potřebné zkušenosti ve všech oblastech a rážích. Dlouho mám .308W (jeden CZ550 varmint laminated a pak Savage PC10), spokojenost i pro účely lovu. Nyní stojím před problémem koupě zbraně vhodné na společné lovy (naháňky) a tady bych to viděl raději na automat (samonabíjecí kulovinice) nebo kulová kozlice. Bohužel u těchto zbraní je málokdy .308W v nabídce (u kozlic vůbec) a tak jsem nucen vzít potaz do úvahy i ráži .30-06. U kozlice je u mne jasná "osmička", ale u těch automatů vládne Springfield a mám jenom problém s tím, že to dělá zbytečně kravál a podle moc silný zpětný ráz a když vezmu v potaz reálnou střelbu do 50m , tak mi ten výkon připadá zbytečný. Ale bohužel, nabídka výrobců je taková. Uvažuji o zbrani BAR Mk3 nebo podobný typ, možná Remington 750.
Dotaz zní, co mám zásobu střel Hornady Interlock 185grs a 150grs tak ty lze použít do .30-06 ? Má smysl si udělat slabší náboje a bude automat fungovat?
.30-06 se říká, že není problém ani 220 grs střela, no já jí střílel i z .308W 12" vývrt a bez problémů i když mi říkali, že půjde na plocho, tak nešla.
Za jakékoliv přínosné poznatky, rady a poznámky budu rád vč informací o terminální balistice na spárkatou zvěř. Řeším jen naháňkový lov, na čekanou zbraně mám a střelivo taky.
Dotaz zní, co mám zásobu střel Hornady Interlock 185grs a 150grs tak ty lze použít do .30-06 ? Má smysl si udělat slabší náboje a bude automat fungovat?
.30-06 se říká, že není problém ani 220 grs střela, no já jí střílel i z .308W 12" vývrt a bez problémů i když mi říkali, že půjde na plocho, tak nešla.
Za jakékoliv přínosné poznatky, rady a poznámky budu rád vč informací o terminální balistice na spárkatou zvěř. Řeším jen naháňkový lov, na čekanou zbraně mám a střelivo taky.
- pufr
- Pravidelný návštěvník
Po cca dvaceti letech, včetně asi osmileté lovecké anabáze se třemi různými zbraněmi ráže 308W (dál 8x57, 9x56, 270W, 358W ...), jsem se letos vrátil k 30-06. A je to, jako obout si staré, dobře vyšlápnuté, pohodlné boty
Nevím, jestli se mění citlivost k zpětnému rázu, nebo je to tím, že ta "nová" 30-06 je S202 s pažbou od Ondřeje Trlifaje, ale že by nějak neúměrně kopala, to mi teda nepřijde
Je to možná taková česká legenda z doby, kdy jsme vybírali asi ze sedmi ráží.
Líbí se mi, že s novým švýcarským SR60 je 30-06 téměř na výkonu 300WSM, redukovat není při ručním ládování problém
U dlouhých systémů loveckých samonabíječek bývá dlouhý náboj (včetně např. 7x64 atd.) v obecné rovině lepší - pro použití 308W jsou tyto systémy adaptované ale náboj mívá delší volný pohyb v nábojišti - "potenciálně" víc možností "zlobit"

Líbí se mi, že s novým švýcarským SR60 je 30-06 téměř na výkonu 300WSM, redukovat není při ručním ládování problém
U dlouhých systémů loveckých samonabíječek bývá dlouhý náboj (včetně např. 7x64 atd.) v obecné rovině lepší - pro použití 308W jsou tyto systémy adaptované ale náboj mívá delší volný pohyb v nábojišti - "potenciálně" víc možností "zlobit"

-
lovec_1 - Častý návštěvník
Macek73 píše: ...Nyní stojím před problémem koupě zbraně vhodné na společné lovy (naháňky) a tady bych to viděl raději na automat (samonabíjecí kulovinice) nebo kulová kozlice. Bohužel u těchto zbraní je málokdy .308W v nabídce (u kozlic vůbec) a tak jsem nucen vzít potaz do úvahy i ráži .30-06. U kozlice je u mne jasná "osmička", ale u těch automatů vládne Springfield a mám jenom problém s tím, že to dělá zbytečně kravál a podle moc silný zpětný ráz a když vezmu v potaz reálnou střelbu do 50m , tak mi ten výkon připadá zbytečný. Ale bohužel, nabídka výrobců je taková. Uvažuji o zbrani BAR Mk3 nebo podobný typ, možná Remington 750.
.30-06 se říká, že není problém ani 220 grs střela, no já jí střílel i z .308W 12" vývrt a bez problémů i když mi říkali, že půjde na plocho, tak nešla....
- Benelli Argo, existuje v rôznych prevedeniach. Možnosť dokúpenia originálneho fabrického 10-ranového zásobníku. Z rôznych značiek, ktoré mám možnosť pravidelne sledovať, vykazuje ďaleko najnižšiu frekvenciu výskytu závad. Osobne by som volil zbraň bez mech. mieridiel, ktoré väčšinou len prekážajú v zornom poli puškohľadu, alebo kolimátoru. Taktiež mi prekáža vzhľad tej zadnej rampy.
- spätný ráz a "kravál" sú pri dnešných výkonoch fabrického streliva len málo odlišné od 308W. V kvalitnej zbrani to nestojí za reč. Príbehy z poľovníckej kapsy o brutálnom 30-06 majú korene niekde v bývalej ére a mizerne zapažbených guľovniciach. 11 rokov som lovil len s Tikkou 695 Master, teraz mám v skrini inú guľovnicu v kal. 30-06 Sprg. Streľba nepredstavuje žiadny problém, vlastne je 30-06 momentálne u mňa na tom menej výkonnom okraji spektra ráží, ktoré používam.
- mám vyslovene pozitívne skúsenosti s dnes už nevyrábaným HDY Interlock 190grs., klasický, všeobecne využiteľný poloplášť. Dobre fungoval aj Interlock 165grs, takže si myslím, že môžeš pokojne nalaborovať strely, ktoré máš k dispozícii.
- čo sa týka výkonu, slabšie by som tie náboje nerobil. Jednak si z výkonu niečo málo vezme samonabíjací mechanizmus s odberom plynov a tiež je pri streľbe na pohyblivý cieľ praktickejšie mať rýchlejší náboj.
-
jpp - Častý návštěvník
Pokud chceš primárně automat, tak je pravdou že nabídka v .30-06 je bohatší. Osobně bych po všech zkušenostech volil Browning BAR, právě v .30-06.
Laboraci si udáš, jakou budeš potřebovat, tedy s jakoukoliv tebou uváděnou střelou ráže .30.
Ta flinta se nechová špatně ani v 9,3x62mm ale to je mimo rámec tvého dotazu
Laboraci si udáš, jakou budeš potřebovat, tedy s jakoukoliv tebou uváděnou střelou ráže .30.
Ta flinta se nechová špatně ani v 9,3x62mm ale to je mimo rámec tvého dotazu

-
lovec_1 - Častý návštěvník
K BARu doporučujem rovno priobjednať rezervnú vratnú pružinu, konkrétne na Long Track-och odchádzajú v závislosti od intenzity používania v rozmedzí 2-4 rokov. Nepríjemné je na tom to, že na nadhánke s tým človek veľa nezmôže, kvér je prakticky nepoužiteľný.
-
Macek73 - Nový uživatel
Přátelé rozumím. Takže se .30-06 nemusím vůbec bát. Sám jsem si říkal, že část výkonu sežere samonabíjení.
Jeden kolega a prodejce zbraní mi na střelnici v sobotu říkal, že BAR je třeba upravit a pak nemá chybu. Sám má dokonce tři tyhle flinty v různých rážích, jen opakoval, musí se to upravit (kanálek a něco v mechanismu, a je prej po problémech). Tušíte o co přesně jde?
Jinak naopak já otevřená mířidla chci a provedením mi nejvíc vyhovujou na CZ557, BAR je má na mne moc hubený a dlouho se do nich pasuju, kdežto na klice CZ557 hodím do ramene a mám to tam
Na naháňce zatím o optických mířidlech neuvažuji, podle mne spíš zdržují. Ale kdyžtak mám ve skříni kolimátor 
Zmíněný kolega taky tvrdí že 9.3x62 nemá chybu. Co vyloženě nesnáším jsou sedmičky, nevím proč, prostě tu ráži nemám rád
Vlastně vím, zvukový projev, je mi ultra nepříjemný. Knedlík je knedlík.
Jeden kolega a prodejce zbraní mi na střelnici v sobotu říkal, že BAR je třeba upravit a pak nemá chybu. Sám má dokonce tři tyhle flinty v různých rážích, jen opakoval, musí se to upravit (kanálek a něco v mechanismu, a je prej po problémech). Tušíte o co přesně jde?
Jinak naopak já otevřená mířidla chci a provedením mi nejvíc vyhovujou na CZ557, BAR je má na mne moc hubený a dlouho se do nich pasuju, kdežto na klice CZ557 hodím do ramene a mám to tam

Zmíněný kolega taky tvrdí že 9.3x62 nemá chybu. Co vyloženě nesnáším jsou sedmičky, nevím proč, prostě tu ráži nemám rád

-
jpp - Častý návštěvník
Ten odběr z hlavně je u BARu zakápnutý barvou takže štelovâní možné je. Pokud nebudou problémy, nesahal bych na to.
Co jsem baruny viděl tak stříleli v základu, bez úprav.
Co jsem baruny viděl tak stříleli v základu, bez úprav.
Obsah fóra / Střelivo / Puškové střelivo