J.J.
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

17.03.2010 10:07

Re: CZ 82/83

Konečně jsem se dostal k vyzkoušení CZ 83 v 7,65 před koupí CZ 82. A bohužel musím říct, že jsem z toho rozčarovaný. Za prvé jsem měl pocit, že kope víc než CZ 75 compact, ze které jsem střílel zatím asi nejvíc. Zbraň jako taková se mi dost líbí, ale myslel jsem, že bude mít menší držení. Mám malou ruku a podle návodu, co psal Nekromancer v jiném foru, prvním kloubem dosáhnu na spoušť jenom z boku.

Máte někdo zkušenosti s menšími střenkami při výměně? Potřeboval bych na obvodu ubrat takový 3-4mm.
Jinak budu muset začít hledat něco s jednořadým zásobníkem. :cry:

Ad 240/250 stoupání, asi mě zmátla převrácená hodnota.

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

17.03.2010 19:42

střenky by měly jít odbroušením ztenčit, ale je dobrý nápad mít koupené náhradní.

C08R4
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

18.03.2010 17:45

Potrebujem nove originalne pôvodne bakelitove crienky (Pazbicky) na pistol vz.82 a nikde ich nemozem zohnat, vsade maju iba na CZ83, ale jeden znamy mi vravel, ze tieto maju inu hrubku (Asi kôli hrubke zasobnika, razi 7.65Br a 9Br?) ako na tie CZ82, hmm je to pravda? Zatial som ich nemal moznost porovnat. Pasuju teda crienky z CZ83 napr: 7.65Br do CZ82?

Tomáš Musil
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

19.03.2010 0:41

Na 82 a 83 jsou úplně stejné.

C08R4
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

22.03.2010 18:36

Niesu rovnake, v niektorych miestach nesedi hrubka a inde zasa uhol vyrezov z vnutornej strany, prave mam doma uz oba druhy, mozem to ist prebrusovat :evil:.

Adam
Nový uživatel
Nový uživatel

22.04.2010 15:04

Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi pi CZ 83 s hranatým a kulatým lučíkem? Existují tyhle dva typy, ale jaký je rozdíl?

Reklama

641981
Nový uživatel
Nový uživatel

22.04.2010 15:53

Rekl bych ze rozdil je pouze v roku vyroby.Ty co se vyrabely jeste v devadesatych letech maji kulatej ty dnesni pak uz hranatej.

Bullet
Nový uživatel
Nový uživatel

09.05.2010 0:35

Zdravím,

před pár dny jsem se stal majitelem CZ 83 v ráži 7,65 vyrobené začátkem 90-tých let. Jedná se o mou první zbraň, kterou bych chtěl využívat na rekreační střelbu a rovněž i na případnou sebeobranu. Co jsem se dočetl v předchozích příspěvcích, ráže 7,65 není nejspíš pro sebeobranu příliš oblíbená. Nicméně rád bych si přečetl pár názorů vztahujících se z hlediska sebeobrany k právě této zbrani a ráži.

Předem díky za všechny reakce.

Justinian
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.05.2010 0:45

Zbraň jako taková je na sebeobranu docela dobrá volba, v téhle cenové kategorii nic moc
lepšího neseženeš (bavíme se o komisi). 7,65 už je ale dost pod hranicí doporučeného
minima pro sebeobranu. Záleží to na tobě, lidi zbraně v této a dokonce slabších rážích
nosí, ale já osobně bych rozhodně šel spíš do CZ 82 v 9x18mm nebo PM Makarov taky v
9x18. PM mají nově naskladněné v BVS a CZ 82 by měly ještě být u Brymové.

Zajic
Častý návštěvník
Častý návštěvník

09.05.2010 10:32

Bullet: Urcite bych si nenechal kazit radost z tve nove zbrane, pro zacatecnika je myslim dost vhodna :wink: A i pres slabsi ucinek naboje, bych se ji nebal nosit. Jen asi teoreticky bys musel vystrilet vic naboju na zastaveni utoku. Ale jak uz bylo mnohokrat psane, je lepsi se trefis slabsi razi nez se velkou netrefit vubec.
Ale nez ji vubec budes tahat ven, tak si poradne natrenuj strileni a ovladani. A treba az za par mesicu jestli budes na to zraly, tak ji zacni nosit :wink:

krampus
Častý návštěvník
Častý návštěvník

10.05.2010 7:58

je fakt, že 7,65 není kdovíjaká rána, ale na sebeobrani bych ji rozhodně nepodceňoval. horší by to asi bylo v opbraně proti zuřícímu psu, ale na druhou stranu je u cz83 výhoda poměrně solidní kapacity zásobníku. holt když bude zle, střelí se víckrát. přejme si, aby k tomu nemuselo dojít.

brukev
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

10.05.2010 15:02

Já bych se toho taky nebál. Je to první zbraň, na střelnici se vyblbneš, časem koupíš něco zajímavějšího.

Pokud neplánuješ závodit ve střelbě, tak si jentrošku připlatíš za náboje, holt nebudou jeden víkend v neděli řízky a jednou si nezajdeš do hospy na pivko:) Za uštřené 3 stovky si připlatíš za náboje.

Ráže na obranu nejni zcela ideálni co do stop efektu jednou ranou, ale holt si střelíš třeba dvakrát. A pokud nedejbože dojde na přepadení, tak třeba útočník vycouvá po ukázání postole za opaskem nebo výstřelem do stromu poblíž.

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.06.2010 15:50

Dobrý je, že s ní můžeš střílet parkury EPP (pokud nezavedli požadavek 9mm, ale AFAIK se pořád může stílet i 7,62x25, takže 7,65 Br by měla být OK) a PPC a tam využiješ výhodu malého zpětného rázu i pevné hlavně.
Jedinou nevýhodou je bachratá rukojeť, kterou nemusí být jednoduché u některých typů postavy skrýt, ale 82/83 je pořád pro skryté nošení jednou z nejšikovnějších velkokapacitních pistolí vůbec.

IMO nejdůležitější co o ní potřebuješ vědět je, že pokud fakt hodně dobře nevíš co děláš a nemáš montážní přípravky, nesmíš se pustit do demontáže spoušťového a bicícho mechanismu :-) Zůstaň u běžné polní rozborky pro čištění a jednou za čas (pár stovek ran) přidej vyjmutí zápalníku a vyčištění jeho kanálu v závěru.

Honzik
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

23.06.2010 21:07

Potvrzuju informaci od Nekra. První moje rozborka skončila u puškaře bo se mi (dodnes nevím jak) podařilo vysypat z rámu pružinku co jistí na místě záchyt závěru.
Opět se ukázala jako pravdivá slova "ne*er se do toho co funguje"

Artifex
Častý návštěvník
Častý návštěvník

25.06.2010 18:01

No tak touhle pružinkou vždycky při rozborce začínám protože když nevyndám pružinku->záchyt závěru tak nemůžu vyrazit čep který drží spoušť protože ten čep jde vyndat jen na stranu kde je záchyt závěru a je tak napůl skrytý pod ním. Ta malá pružinka tam jde normálně pinzetou dát zase zpátky. Jinak kdyby někdo měl s CZ 82/83 problém při rozebírání, napište SZ, měl jsem jak 82 tak 83 nesčetněkráte rozebranou na jednotlivé součástky a vždycky jsem je dal dohromady aniž by mi něco zbylo ;)

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.06.2010 11:12

Artifex: Proto píšu "pokud hodně dobře nevíš co děláš" :-) BTW i těm co to vědí se obvykle doporučuje to dělat s rukama a pistolí v igeliťáku.

Artifex
Častý návštěvník
Častý návštěvník

30.06.2010 14:20

V igeliťáku nedělám ale mám pracovní prostor ve kterém se nic neztratí, vzadu a z jednoho boku stůl těsně naléhá na zeď takže tam nic nezapadne takže dělám tím směrem. Navíc při rozebírání jakékoli zbraně tématicky skladuju součástky v uzavíratelných miskách takže třeba spoušťák zvlášť, bicí ústrojí zvlášť atd. a na misce je napsaný seznam součástek které v ní jsou takže když třeba černím celý rám a závěr tak mám ty misky uzavřené a nic se neztratí a pokud by náhodou ano tak vím co a dá se to případně objednat. Stejně ale nedoporučuju ostatním aby se do toho pouštěli, to s Tebou souhlasím, ne každý má na toto cit (tím se ale rozhodně nechci povyšovat aby nedošlo k nedorozumění)

Artifex
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.07.2010 19:18

Na jiný server jsem nafotil a sepsal návod na kompletní rozborku CZ 82/83, snad potěší někoho i tady:

Cokoli budete dělat se svojí zbraní je na vlastní zodpovědnost, hlavně pozor na ztrátu malých součástek.
Vždy následuje text, poté obrazový doprovod.

Co k tomu budeme potřebovat: Kladivo, nějakou mosaznou tyčku na vyrážení čepů, pinzetu a šroubovák
Obrázek
-----
Na začátku máme kompletní pistoli
Obrázek
-----
Standardním způsobem sundáme závěr zbraně
Obrázek
-----
Na závěru vyrazíme tento čep, většinou se lépe vyráží směrem dolů. Tím získáme vytahovač a pružinku vytahovače. Způsob nasazení je stejný, vložíme vytahovač s pružinkou a zaklepneme čep. Úderník se vytahuje tak že se zamáčkne do závěru, odsune se krycí destička a úderník s pružinkou vyleze ven úplně. Postup montáže opačný
Obrázek
-----
Sundáme střenky pomocí označených šroubů:
Obrázek
-----
Pružinu úderníku vyndáme vytlučením označeného čepu. Snáze se to dělá když se zátka bicí pružiny zatlačí směrem do pistole Některé 83 nemají na zátce bicí pružiny očko pro provázek, je ji tedy potřeba zatlačit pomocí nějaké pomůcky.
Obrázek
-----
Vytlučením tohoto čepu sundáme celý lučík
Obrázek
-----
Vyndáním čepu zevnitř lučíku dostaneme tyto součástky záchytu zásobníku
Obrázek
-----
Takto do sebe součástky patří při sborce:
Obrázek
-----
Na tomto místě se nalézá pružina záchytu závěru
Obrázek
-----
Nadzvedneme ji a posuneme trošku do boku čímž se uvolní čep. U některých zbraní lze jednoduše vyndat, u některých je třeba ho vytlouct
Obrázek
-----
Po vyndání tohoto čepu a pružinky nám vypadne záchyt závěru:
Obrázek
-----
Nejdříve vytlučeme čep držící spoušť k rámu, nejlépe to jde většinou do strany která byla předtím částečně blokokována záchytem závěru. Poté vyndáme menší čep a oddělíme spoušť od táhla.
Obrázek
-----
Získáme tedy dva čepy, kratší a delší, spoušť, táhlo a pružinku
Obrázek
-----
Vyrazíme čep pojistky, většinou se hodně brání protože je tam fest napasovaný, pozor na používání hrubého násilí!
Obrázek
-----
Pojistka a čep
Obrázek
-----
Po sundání pojistky zkontrolujte jestli je tato kulička dostatečně jištěna, pokud ne, zajistěte ji přihnutím capmrdlíku poblíž, v případě ztráty kuličky by pojistka nedržela v poloze zajištěno
Obrázek
-----
Vyndáme tento čep a vyndáme přerušovač:
Obrázek
-----
Nejdříve vyrazíme označený čep, poté vyndáme vyhazovač a součástku zajišťující odskok, jako poslední vyndáme označený čep. Pozor na ztrátu pružinky kterou drží čep č.3
Obrázek
-----
Vyndáním tohoto čepu získáme označené součástky.
Obrázek

Tímto je kompletní rozborka hotová, jak závěr tak rám můžou jít kupř. na černění.
.
.
.
.
.
Sborka: Vložíme bicí tyčku(dle terminologie CZ) která přenáší energii pružiny na kohout na toto místo:
Obrázek
-----
Kohout a páku kohoutu vložíme tímto způsobem.
[img][img]http://artifex.xf.cz/rozborka/19.jpg[/img][/img]
-----
Kohout tlačíme směrem dozadu a znázorněným způsobem vložíme záchyt kohoutu
Obrázek
-----
Záchyt i kohout zajistíme čepy
Obrázek
-----
Čep záchytu kohoutu trošku povytáhneme zpět a vložíme pružinu odskoku, ohnutou nožkou dolů
Obrázek
Obrázek
-----
Z kusu dřevěné špejle uděláme malý provizorní čep a spojíme odskok s vytahovačem takto:
Obrázek
Obrázek
-----
Naposledy instalovaná pružina musí dokonale padnout do tohoto místa na odskoku, ze začátku to jde hůře, je třeba ji při instalaci podržet dole okénkem které je zezvrchu vyhazovače. Tady se asi zapotíte nejvíce, je třeba trpělivost.
Obrázek
-----
Pokud se předchozí krok zadaří, označený odskok bude dole, při pokusu o zvednutí bude klást odpor a bude se snažit vrátit zpět dolů, to je znak že pružinka zapadla tam kam měla. Tento test je nutný pro kontrolu funkce odskoku.
Obrázek
-----
Sem vrátíme přerušovač
Obrázek
-----
a zajistíme ho čepem
Obrázek
-----
Vrátíme pojistku a zajistíme čepem
Obrázek
-----
Vrátíme táhlo spouště
Obrázek
-----
Táhlo spouště spojíme se spouští krátkým čepem který prochází pružinou. Pružina musí zapadnout do děr na táhlu a na spoušti:
Obrázek
-----
Vrátíme čep držící spoušť
Obrázek
-----
Nasadíme záchyt závěru a pružinku:
Obrázek
-----
Vložíme čep a zajistíme aby pružinka zapadla do vybrání na čepu, tím se zajistí jak pružina tak čep:
Obrázek
-----
Takto by to mělo vypadat:
Obrázek
-----
Vrátíme bicí pružinu se zátkou pružiny a zajistíme čepem
Obrázek
Obrázek
-----
Vrátíme lučík a zajistíme čepem
Obrázek
-----
Přišroubujeme střenky
Obrázek
-----
Vrátíme závěr s vratnou pružinou, zajistíme lučíkem a několikrát ozkoušíme funkci celého mechanismu:
Obrázek
Pokud by závěr drhnul, je třeba pořádně zatlouct čepy které zasahují do vodítka závěru. Před nošením doporučuji opět překontrolovat všechny funkce včetně střelby na střelnici.
Toť pro dnešek vše.

Macek
Nový uživatel
Nový uživatel

18.07.2010 20:09

Dnes se nám stalo toto.kolega se svojí čz 83 dostřílel.nabil nový zásobník a při natažení..ejhle..že by vzpříčený náboj.ale kdepak.v hlavni byla zaražena prázdná odpálená hilzna ale NAOPAK :shock:
dalo trochu úsilí ji vyrazit, ale i tak.jak k tomu mohlo vůbec dojít.
foceno mobilem tudíž kvalita na nic.
Přílohy
hilzna.JPG

Artifex
Častý návštěvník
Častý návštěvník

18.07.2010 22:17

Kvalita pro představu stačí. Může se to stát tak že náboj se z komory vyhodí ale jak ta nábojnice vyletí, ruka jde tím stejným směrem a v půlotáčce nábojnice se zase chytí do závěru který nábojnici plnou silou přivře zpět. Prostě velká náhoda ale kvůli špatnému/slabému úchopu zbraně mívají některé pistole problém i vůbec vyhodit, spousta z nich sekne ten náboj v okénku. Vyrazit tedy jedině tyčkou do hlavně nebo kleštěma vzít rantl nábojnice...

PředchozíDalší

Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj