- SINCITYMAN
- Moderátor
Re: ČZ vz.38
Není,náboj vz 22 měl větší prachovou náplň a tím i výkon, zhruba jako makarov.
-
cz27 - Častý návštěvník
Je to tak jak píšeš. Proto jsem napsal "téměř". Rozdíl je stejný jako mezi náboji 7,63 Mauser a 7,62 Tokarev. Důvod vzniku náboje vz.22 a 7,63 Tokarev je předpokládám také stejný
- SINCITYMAN
- Moderátor
Stejně mi je záhadou,proč byla pistole vz.24 komorována na tento náboj místo 9L...ale to jsme OT.
-
cz27 - Častý návštěvník
Vzhledem k tomu, že mohli s použitým nábojem (a věděli že mohli) použít dynamický závěr a přesto použili uzamčený rotací hlavně se využití 9mm Luger přímo nabízí. Jenže v té době to nebylo tak jako dnes, kdy se 9mm Luger považuje v podstatě za standard. V té době se běžně do služebních zbraní používal náboj 7,65br a 9mm Kurz a všechny možné jiné, dnes exotické jako 9mm Steyr a 9mm Mauser. Unifikace ve smyslu pozdějších let "náboj do krátkých zbraní pro Varšavskou smlouvu je 9mm Makarov" a "pro NATO je 9mm Luger" neexistovala. Domnívám se, že Československá první republika chtěla nábojem vz.22 unifikovat náboj do krátkých zbraní pro vojsko.
-
mandys - Častý návštěvník
dle knihy Československé pistole 1918-50 byla pistole vz. 22 Nickl komorována na 9mm Luger, ale ozbrojené složky trvaly na komorování na vz. 22, takže továrna vyhověla.
- rotmistr
- Častý návštěvník
takže CZ.vz 38 už je doma. Ten kdo píše že to je nebezpečná zbraň tak ji pravděpodobně nemněl ani v ruce. Absolutně mne dostala rozborka , šup šup a je to minimum dílů,nic ti nikam nzapadne (ztráta malé součástky) prostě jako voják bych sí ani víc přát nechtěl. Z hlediska služební zbraně a toho že to bylo těsně před válkou KLOUBOUK DOLŮ To že tam neni pojistka ,k čemu nikde nic neni napnuté dokud nezmáčkneš spoušt. To že je spoušt tvrdá a nevhodná na přesnou střelbu ? je to služebka a stříleli se s ní lidi ne desítky na terčy Já dávám známku 1*
-
Neměl jí náhodou ve výbavě i Václav Morávek?
- Steiner
- Častý návštěvník
-
Tak pokud jí měl Václav Morávek, tak opravdu nebezpečná byla, hlavně pro gestapo, vždyť tenhle mistr pistole by si špatnou zbraň nevzal, zvlášť, když na ní visel jeho život...
- rotmistr
- Častý návštěvník
nevěděl by prosím někdo kde sehnat n tuto pistolku pouzdro? klido i repro.
-
Walt - Příspěvky: 1414
-
Parabellum - Častý návštěvník
Tak jsem byl pořádně provětrat svoji vz.38 a musim říct, že hned jak se naučíte kontrolovat DAO spoušť, tak je to dost přesná pistole, na 15m neni problém se držet v pistoláku v desítce, max. devítce a to bych řekl, že je už jen způsobeno rukama Lepší střelec by jí asi dokázal udržet v 10. Jinak ani moc nekope a nezvedá se, průběh výstřelu je takovej měkej. Zatim žádná závada, rozborka krásně jednoduchá a pohotovost zbraně maximální. Prostě velice slušná služební zbraň, na tu dobu.
- lukasv
- Častý návštěvník
mandys: Václav Morávek měl vz. 38 leda v seriálu Tři králové do čs. armády se jich moc nedostalo, ale nevylučuji to, jen mi to příjde velmi málo pravděpodobné. V té době spíš vz. 24 nebo Walthera PP/PPK. Všude se píše 9 mm pistole (ne jestli Luger nebo "krátký), pak jsou ještě zmínky "nestihl použít odjištěné pistole" a vz 38 pojistku nemá.
Parabellum: odkud jsi? Moc bych stál o to si z té 38čky vystřelit. Nemohl by jsi prosím nafotit vnitřek ústrojí a dát to sem? Díky
Parabellum: odkud jsi? Moc bych stál o to si z té 38čky vystřelit. Nemohl by jsi prosím nafotit vnitřek ústrojí a dát to sem? Díky
-
Parabellum - Častý návštěvník
Zdarec, nafotim a dám sem foto, jen teď budu týden v zahraničí, tak až ten další. Jinak jsem od Kolína. Tak pokud jsi někde v dosahu tak bych stim střílenim problém neměl, jen s časem je to horší...
- mauser
- Pravidelný návštěvník
Zdravím všechny majitelé ČZ 38, lépe řečeno louskáčků . Mám čistě teoretický dotaz popř. jestli někdo zkoušel, jestli se dá spoušťový mechanismus DAO, který je v louskáčkovi nahradit tím SA, co je ve ČZ 27 nebo 24 . Hlavně mě nekamenujte, je to jen čistě teoretická otázka, nejde mi o prznění originálu
- Tempest
- Občasný návštěvník
Psal jsem na VHÚ ohledně Morávkových zbraní a odpovědí mi bylo, že měl dvě, ale v žádném případě ne 38ičky, ale vz.24, pravděpodobně pocházející přes pplk. Mašína z ruzyňských kasáren. V devadesátých letech se v souvislosti se seriálem obrátili na VHÚ filmaři, ale vz38 se jim líbily víc, takže si nenechali vymluvit, že je to ptákovina (ve Strakonicích se najela výroba až po obsazení republiky, v červenci 1939) a jsou tam. Aspoň, že se někdo snažil činnost Třech králů zachytit. To jim odpustím i ty pistole a snad i ten zmršenej morávkův skon.
Dlužno dodat, že o osudu Leonových želez se neví. Jistě je zkonfiskovalo gestapo, pravděpodobně převezlo do Petchkárny, ale jejich další osud je neznámý. Takže všichni vlastnící vz24 máte šanci, že máte Morávkovu pistoli
Mimochodem: Taky bych se připojil k dotazu, kde jsou majitelé těhle krásek ochotní nechat si své nádobíčko osahat?
Dlužno dodat, že o osudu Leonových želez se neví. Jistě je zkonfiskovalo gestapo, pravděpodobně převezlo do Petchkárny, ale jejich další osud je neznámý. Takže všichni vlastnící vz24 máte šanci, že máte Morávkovu pistoli
Mimochodem: Taky bych se připojil k dotazu, kde jsou majitelé těhle krásek ochotní nechat si své nádobíčko osahat?
-
glock1719 - Příspěvky: 8118
Obsah fóra / Krátké zbraně / CZUB+CZ Strakonice+ZVI+Alfaproj