SYMPTOM
Nový uživatel
Nový uživatel

14.02.2007 1:05

ŘEŠENÍ

Kdy mám dát ten varovnej výstřel ??

Iha

14.02.2007 1:25

Spis kam :twisted:

ufo
Moderátor
Moderátor

14.02.2007 9:28

Tak k tomu nozi - na kontaktni vzdalenost asi nejucinejsi zbran... :)
1) stoji tam vsici jak trubky, zadny ustup(ukrok dozadu), nic... :(
2) co tam nacvicuji slabou rukou? slaba ruka, dle meho - kryt, silna ruka vytahnout qer a bum bum z blizka...
3) varovny vystrel? JEDINNE do borca a ukoncit...

Iha

14.02.2007 10:29

Je to cele nejake divne. Na tuto vzdalenost je nesmysl mirit, takze strelba od pasu.

Wojtyla

14.02.2007 11:07

iha, ufo:....dyk sou to policajti...o))))

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

14.02.2007 11:10

2Ufo: Minimálně čeští policajti nesmí nosit náboj v komoře, takže slabou by natahovat museli. Ale to jejich míření fakt nechápu...

Reklama

Wojtyla

14.02.2007 11:17

Mark:....chybí jim vycvik v praktickym použití zbraně....zvlast ta zencka....uplne by ji este k tomu postoji slušel vykřik "stuj nebo střelím"....nakej pohyb se zbraní a podobně je jí evidentně uplne cizí....ten ukrok pravou nohou dozadu...kterej ji znemožní jakejkoliv další pohyb....stojí na špičkách..uplne je videt jak si musi přešlápnout aby nespadla...a tahá to z toho holsteru jak vařečku zpoza zástěry.....no proste nemaj vycvik

ufo
Moderátor
Moderátor

14.02.2007 13:33

2MarK: nevsiml jsem si jedinnyho pokusu o natazeni, pouze o podporu zbrane slabou rukou...

Ad nabiti - pokud nemam, snazim se natahnout co nejrychleji... Nevsiml jsem si, ze by se nekdo snazil:
a) natahovat
b) aktivne se ucastnil...
Tzn. co ukrok/kryti? Pripada me to jak vycvik reznika na praseti... Taky tupe ceka az ho nekdo rizne...
Pokud vim, tak by se obrance mel snazit prevzit iniciativu... Budes cekat, az te nekdo rizne, kuchne apod.?

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.02.2007 13:37

ufo píše:Tak k tomu nozi - na kontaktni vzdalenost asi nejucinejsi zbran... :)

Nůž je něco hroznýho.

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.02.2007 14:00

Tak sorry že to trvalo tak dlouho, ale v pondělí bylo habakuk práce a včera jsem si služebně udělal výlet do Varů.
O co šlo to minulé úterý?
Zhruba o to, že jsem přijel na OŘ v Sokolově, a vzhledem k tomu že jsem měl na operačním práci do odpoledne, jsem si akci vyslechnul celou.
Stalo se to, že asi 10 minut po mém příjezdu (takže jsem v tom fakt neměl prsty, a to vopravdu nekecám a myslím to upřímně :-D ) volali kolegové z Varů, že hlídka honí silničního piráta s bílým BMW 535, konkrétně známou firmu (jméno uvádět nebudu přestože je známo, a dobrá pikoška je, že v tomhle případě platí nomen-omen). Řidiče hlídka zná osobně ("závodí" rád a často, božuhell nejezdí na okruh do Mostu, nýbrž ohrožuje všechny kolem v provozu), navíc byl identifikován na záběrech městského kamerového systému, takže výmluvy na ukradené auto mu posléze nepomohly.
Honička se odehrávala zpočátku na silnici č.6 z Varů na Sokolov (je už dokončena jedna strana městské estakády, takže skončily ty hrůzy u Kauflandu a silničářům za to dík), pronásledovaný ovšem odbočil u Nového Sedla (úsek 2+2 pruhy přes údolí na půl cestě KV - SO) na Loket a Horní Slavkov, a došlo k delší honičce okreskami ve spolupráci s celkem asi 5ti hlídkami okresu Sokolov v prostu mezi Loktem, Slavkovem a Sokolovem. Božuhell, hlídky měly jen felicie a jednu oktávii, takže 535ka jim s přehledem ujížděla.
Několikrát se stalo, že se mu v místech kde byla silnice zablokovaná podařilo otočil a za sebou jedoucí hlídku se pokoušel vyhnat ze silnice. Když ke konci naboural jedno ze služebních aut, karlovarská hlídka přistoupila ke střelbě na vozidlo. Padly 2 výstřely, střely se zřejmě odrazily od čelního okna (střelba zpředu z max. 10ti metrů, zásah v podstatě nevyhnutelný, poškození na autě nezjištěno, škody v okolí [les] nula). Pronásledovaný zvládnul ujet, po pár minutách bylo auto nalezeno odstavené v obci Rynholec jižně od Sokolova. Bylo odemčené, bez klíčů.
Na místo se dostavila hlídka, svědek vypověděl že viděl odcházet 2 osoby, spolujezdec (potvrzeno svědkem) byl posléze zadržen.
Podle jeho výpovědi potvrzena totožnost řidiče, ten však nebyl až do večera nalezen. Zahájeno trestní stíhání pro spáchání t.č. útoku na veřejného činitele a bránění výkonu úředního rozhodnutí (věk tuším 23 a už dávno přišel o řidičák). Dále je tam celkem asi 30 závažných dopravních přestupků včetně řízení bez oprávnění a řízení v opilosti.

Když se celá akce začínala rozjíždět, operační doporučoval hlídkám při případném pronásledování netlačit na pilu, případně od něj zcela upustit, aby nedošlo k ohrožení nezúčastněných osob. Jenomže řidič vzápětí u obce Hory (cca 5km od Varů) ohrozil hned několik dalšíh vozidel a hlídka se rozhodla pronásledování zahájit, a následovalo to co následovalo.

Když jsem se včera ve Varech ptal jetli ho už mají, dověděl jsem se že ho chytli už ten večer a že je ve vazbě. Tak uvidíme jak se to bude vyvíjet, a kolik dostane.

Oprava: auto bylo zajištěno v obci RUDOLEC. Už jsem asi nahluchlej :-)
Naposledy upravil nekromancer dne 22.02.2007 15:26, celkově upraveno 1

Kmoch Vladimír
Nový uživatel
Nový uživatel

14.02.2007 18:49

Já bych ho za trest zamněstnal jako policejního "figuranta"a vybavil bych ho neprůstřelnou vestou.Skvělé taktické cvičení,s předem očekávaným výsledkem.Ale mohl to být fakt adrenalin.Akorát by to chtělo uzavřený okruh a reportéry TV NOVA.

Vlada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.02.2007 20:42

Nekro: Strela by se od skla nemela pri primym zasahu odrazit. A uz vubec ne tak, aby na skle nebyla ani stopa, asi ten zasah nebyl ve skutecnosti tak uplne "nevyhnutelny" :))

Btw:
http://www.theboxotruth.com/docs/thebuickotruth.htm

S474N
Častý návštěvník
Častý návštěvník

14.02.2007 22:31

Re: REALITA v NO

SYMPTOM píše:Kdo to rozpitvá ?...

Co chces pitvat? Kdyz se te nekdo rozhodne zabit, tak to udela, at ses ozbrojen jakkoliv.

SYMPTOM
Nový uživatel
Nový uživatel

17.02.2007 1:23

převzato...

převzato z ......

chladny zbrane jsou a vzdycky byli o moc zakernejsi nez strelne,strelna zbran vetsinou zabije,ale dvacet bodnuti nozem?Muka na zemi v soku,krece v celem tele a pomala smrt...to ovsem,pokud je utocnik bridil...pokud zna svuj nastroj,tak staci na smrt dve sekundy...proti nozi se ubranit da,ale je to fuska a jeste ne pokazdy...moje rada zni:na spatne osvetlenych mistech,ruznych zkratkach v parcich,nebezpecnych ctvrtich a podobne noste vzdycky v ruce,kterou primarne pouzivate par drobnych minci...mozna je to klise z filmu,ale funguje a ty mince nevypadaj divne,neprekazi,muzete je v ruce mnout a hrat si s nimi a muzou vam zachranit krk....ve chvili ohrozeni,ne ovsem uz pri utoku,to je pozde ikdyz by to taky mohlo pomoci,vrhnete mince protivnikovi do obliceje,vyzkouseno a i horu masa to ochromi...takova koruna v oku,nebo kdyz cinkne o zub,je tak skvela vec,ze mate minimalne tri sekundy na taseni vlastni zbrane,nebo pokus o utek,coz je samozrejme nejlepsi,vzhledem k nasim zakonum....na vojne jsem slouzil u 4.BRN a Musado MCS byl denni chleb,takze o obrane proti nozi vim dost,ikdyz bych ji radsi nikdy nepouzil,jelikoz jsou jen dve varianty...zemru,nebo zemre...oboji je spatne...neni problem mu ve chvili utoku zlomit ruku nadvakrat a zmocnit se noze,ale ....je tu velke ale...zavisi paradoxne na materialu jeho obleceni,jelikoz treba sustakovina je porod,kterej vas asi bude stat zivot...vyzkouseno,ani mistr,jenz vyucoval stovky lidi a mel opravdu hodne zkusenosti,to nezvladl a byl porezanej na slachach...samozrejme gumakem,namocenem v inkoustu...proste to klouze a pri uchopu se to trha....meli jste pravdu,ze neni mozno byt pripraven 24hodin denne 7 dni v tydnu na utok....proto si v noci hrajte s mincemi,uklidnuje to jak nervozitu,tak to i muze pomoc zachranit zivot

SYMPTOM
Nový uživatel
Nový uživatel

17.02.2007 19:30

Myslet,zvážit,dumat,rozhodnout a pak utéct...

SYMPTOM
Nový uživatel
Nový uživatel

17.02.2007 19:43

NO

nekromancer
Častý návštěvník
Častý návštěvník

22.02.2007 15:30

Vlada píše:Nekro: Strela by se od skla nemela pri primym zasahu odrazit. A uz vubec ne tak, aby na skle nebyla ani stopa, asi ten zasah nebyl ve skutecnosti tak uplne "nevyhnutelny" :))

Btw:
http://www.theboxotruth.com/docs/thebuickotruth.htm

No nevim, jak koukám na ty fotky, tak sklon okna u toho bavora bude trošku větší. Nemluvě o tom, že ten buick je tak ročník 84, a další otázka je, čím v tom testu stříleli. PČR má FMJRN 124grs, což je docela rozdíl proti třeba Lapuám CEPP.

Vlada
Častý návštěvník
Častý návštěvník

23.02.2007 7:58

Myslis ze v osmdesatych letech meli amici horsi skla a do novejsich bavoru se cpou neprustrelny? :)) To ze maj polisi voci z kasparovy kravy mi prijde uveritelnejsi ;)

shi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

09.05.2007 20:12

Moderní auta mají vrstvená lepená skla - technologie od 80 let značně pokročila, vrstvená skla jsou mj. kvůli lepšími tlumení hluku. Proto taky čelní sklo na relativně běžné leč trochu lepší auto může stát bezmála 30 000,- Kč. Taky je dnes větší tlak na lepší aerodynamiku, takže sklon čelního skla bude z hlediska odražení střely lepší. BMW dokáže jet přes 200 km/h a aerodynamika je na to dělaná, ten buick by se pří této rychlosti buď vznesl, nebo spíš rozlítl na kusy. Navíc relativně nové auto bude mít sklo hladší a tedy bude lépe odrážet, než auto 20 let provozované.

Co se týče NO, tak vidím zásadní problém příkladu "jak přesně vypadá ideálně provedená nutná obrana se střelnou zbraní" je ten, že na značnou část tvrzení (střelce nebo i střeleného) prostě nakonec nejsou žádné důkazy.

Věřit se bude jenom tomu, co jsi schopen prokázat. Tuhle lekci jsem získal při vyšetřování autonehody - svědci se rozejdou, auta se rozjedou a zbývají jen "pachatel" a "oběť", kteří každý tvrdí něco jiného. Co se skutečně dělo na místě prostě nedokážeš (obzvlášť, když PČR zbabrá zajišťování stop). To, že pak policejní znalec buď kryje kolegy a nebo je opravdu hloupý (další stopy na vozovce nebyly zdokumentovány, protože pro určení pohybu vozidla nejsou významné) je už jen další rána osudu.

Zpět k NO: nedokážeš, že útočník křičel "hajzle já tě zabiju", nedokážeš že na tebe běžel, nedokážeš, že tě napadl jako první, že jich bylo víc, nebo že jeho komplic odnesl jeho nůž. Budeš tam stát a budeš mít v lepším případě jeho tělo u nohou, vedle bude ležet nůž s jeho otisky a nebudou žádní svědci. Z pozice vyšetřovatele: mám tělo, mám nůž, mám chlapa s pistolí v ruce, který tvrdí že se bránil. Co s tím sakra mám dělat ?

Ovšem může to vypadat i hůř: útočník bude tvrdit, že ty jsi napadl jeho, jeho nůž se nenajde, on si sežene dva tři svědky, kteří to potvrdí. Komu má pak vyšetřovatel/soud věřit ?

Podstatné je, že nakonec dokážeš jen to, od čeho zůstanou stopy. A málokdo si uvědomuje, že stop zůstane sakra málo. Půjde přibližně určit jak daleko od sebe byli střelec a "obět", půjde určit v jaké poloze přibližně byli a to může být všechno, co z vaší "verze příběhu" nepůjde překroutit. Navíc střelec může být (a taky bude v šoku), nebude si přesně průběh vybavovat, některé stopy tak můžou odporovat nejjednoduššímu logickému vysvětlení a střelec je nebude schopen zdůvodnit.

Taky se může stát, že střelec bude v euforii (že to vůbec přežil) a plácne nějakou kravinu jako třeba "Sejmul jsem ho, hajzla špinavýho, ani nestihl mrknout". Snaživý policista to zaznamená, střelec v šoku to třeba i podepíše a neštěstí je na světě - střelec je rasista, střílel chladnokrevně a bez varování a ještě to máme od něj černé na bílém.

Při nošení je potřeba mít rozmyšlené nejenom kdy a jak střílet, ale i co dělat po tom - nejspíš oznámit že šlo o střelbu v nutné obraně, poskytnout první pomoc, nemanipulovat se stopami (v šoku stejně člověk nic rozumného nevymyslí aniž by nenasekal chyby) a bez porady s právníkem a hlavně do odeznění šoku nic moc nepovídat ani nepodepisovat.
"napadl mě, měl nůž, byla to nutná obrana, jsem v šoku, chci právníka"

---
Podotýkám, že jsem celkem kvalifikovaná oběť přepadení (ač to bylo před cca 20 lety): Přepaden jsem byl v době chození na ZŠ minimálně 4x z toho minimálně 3x jsem se z blízka díval na nůž (o pár let starší dodnes diskriminovaní spoluobčané potřebovali peníze - asi neměli na učebnice). Jakožto obět jsem byl vždycky v šoku a nikdy jsem si detaily přepadení nevybavoval. Dokonce některé detaily toho co pachatelé říkali jsem si vybavil až za několik dní. Zbroják si dělám (takže zatím spíš teoretik), policista taky nejsem.

glock1719

10.05.2007 2:05

Poloplášťové střely 38 Speciál střílené s 2 palcového revolveru na 10 m do předního skla Moskvice udělaly 4 cm pavučinky a černé čáry až nahoru k těsnění.To trochu vytrhly , ale dovnitř neprošla žádná s 12 střel.Při staženém okně přednich dveří prošly přes dveře 2 střely s 5 ráže 9 Luger.A to bylo fáro ze 70 let.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc