Grinch
Častý návštěvník
Častý návštěvník

10.10.2010 19:41

Nightforce 8-32x56 NXS - MLR

Tak se mi povedlo konečně dostat do ruky nové kukátko na MaO, tedy ne že by mi NS Diamond 10-50x60 vadil tak moc, a i když určení u mne bude primárně na MaO (velká možná někdy v budoucnu), prostě jsem neodolal a sáhl po něm...

Zde se Vám v krátkosti budu snažit nějak popsat její vlastnosti ...

Nějaká TTD:

8-32x56 NXS
Magnification: 8-32x

Objective Diameter: 56mm

Exit Pupil Diameter: 7.0mm @ 8x
1.8mm @ 32x

Field Of View: 12.1ft @ 8x 3.1ft @ 32x

Eye Relief: 3.8in (98mm)

Internal Adjustment Range: 65moa elev. 45moa wind.

Click Value: .250moa

Tube Diameter: 30mm (1.18in)

Ocular Diameter: 36mm

Mounting Length: 6.7in

Weight: 34oz

Overall Length: 15.9in

Reticles: All NP Reticles, CH-1, CH-2, CH-3, MLR, Mil-Dot

Parallax: 30m

Co se tyce ceny, tak ta je astronomicka ale v dane kategorii mych pozadavku jsem nenasel lepsi ekvivalnet, ktery by mi nabidl to co jsem od neho cekal ...

Optiky NF se dá říci, že patří ke světové špičce. Každý kus je testován a pokud projde, tak je odeslán na pulty. Pro příklad jsou optiky testovány na podchlazení a hodinu udržování na teplotě -27C a rázném přechodu na teplotu +121C, kde je taktéž udržována hodinu a vše několikrát za sebou. Přičemž si optika při obou teplotách musí zachovat nástřel a nesmí se mlžit...

Optika je zabalena v robustní krabici o profilu rovnostranného trojúhelníku... při jejím otevření zjistíme, že je vše pevně přichyceno a chráněno od veškěrých vnějších vlivů (ne, že by to NF optiky potřebovaly :) Obsahem balení je puškohled, neoprenové spojené krytky, čištění a inbus ...
Na rozdíl od jiných prodejců optik zde je velká zásoba "literatury" - warranty card se seriovým číslem, manual, a dokonce i někdy tolik důležitý manual k osnově a nějaké letáčky s obrázky konstrukce a typů optik...

Obrázek

Obrázek

Optika sama o sobě je nádherný kus železa, vše je precizně zpracováno (však jste to tak 2x zaplatili :))) , každý krok hejblátek je jasný, přesný a pocitově i slyšitelně čitelný...

Varianta NXS patří do taktické řady puškohledů NF... další možnou variantou jsou BenchRest modely či kompakt modely (o těch nemám žádné info)... oproti BR optikám se liší ovládáním paralaxy, podsvícení, krokem turretů, prstencem změny zvětšení a optické korekce...

Paralaxa:
Varianta NXS má ovládání paralaxy na boku (BR ji má na objektivu), kde je kombinované s přísvitem.
Paralaxa nemá značené vzdálenosti (použitelná je minimálně od cca 30m) - vyplývá to z taktického použití - neurčuje se jí vzdálenost ale pouze ostrost obrazu... Přísvit má pouze 2 polohy ON/OFF (narozdíl od BR verze s 11 kroky intenzity) a zapíná se vytažením paralaxy vně optiky - ale síla přísvitu se dá štelovat malým poťáčkem umístěným v paralaxa - klasicky se odšroubuje krycí víčko, vypadne baterka a ejhle, je tam šroubek na štelling inteznity ...

Obrázek

Turrety:
Komínky jsou jasně a čitelně značeny, plus směry a označení UP/DOWN či L/R je znázorněno i na tubusu u jejich úpatí...
Krok je jasně slyšitelný a zcela jasný i na pocit... Otáčení jde ztuha, ale zároveň i jemně a přesně a to i v rukavicích... Nemám pocit, že by mohlo dojít samovolně či nechtěně při náhodném strčení do nich k přetočení... Komínky mají jasné zdrsnění na jejich konci pro lepší úchop, což mohu jen chválit.
Tato verze má rozsah 65MOA UP/DOWN a 45MOA L/R, tedy rozsah je dostatečný...
Krok klikání je po 1/4MOA (BR má 1/8MOA)...

Obrázek

Obrázek

Okulár, změna zvětšení, korekce:
Tak zde se NF vytáhl... tato část patří u celého puškohledu NXS (BR má ovládání totožné s drtivou většinou puškohledů jiných značek) k té "nejexotičtější"...
Změna zvětšení se provádí celým okulárem - tedy ne klasicky prstencem ale celými cca 6 cm - chod je tuhý, plynulý, nikde nic nezadrhává a nepřituhuje. Zde bych jen vytkl malou praktickou věc - NEJDOU POUŽÍT ZADNÍ BUTLER CREEKY!!! Rozsah zvětšení je cca 300 stupnu, tedy otevřená krytka by při změnách zvětšení v celém rozsahu zavazela o pažbu či rybinu... Ale dodávané neoprenové krytky jsou stejně účinné a i tak praktické...

Dioptrická korekce je věc vychytaná :) poslední prstenec funguje jako aretační či kontra matka. při jejím povolení lze otáčet koncem okuláru a zvolit patřičné dioptrie, potom stačí jen prstenec pocitově na sílu došroubovat k okuláru, utahnout a ejhle dá se opět celým okulárem měnit zvětšení... má obava, že se to bude povolovat se ukázala jako naprosto zbytečná - a vůbec celkový pocit z celé optiky je, že vše je na chlup přesné a fungující ...

Obrázek

Osnova:
Osnovu jsem zvolil MLR - je to osnova vytvořená pro taktické použití a střelbu na dlouhé vzdálenosti. Je v MRAD, tedy ekvivalent MilDotu ale její výhodou právě oproti němu je použití čárek, nikoli teček...

NF garantuje libovolnou změnu osnovy - stačí jenom zaslat a v rámci garance vymění čočky a záměrný kříž do jedné z desítky jejich podob...

Obrázek

Závěr:
Plakal jsem, doopravdy jsem plakal když jsem tahal bankovky z kapsy, ale jak jsem dostal tuhle optiku do ruky, přestal jsem litovat... možná zas začnu až mi na to dojde drahá polovička :) Optika je přesně to co jsem pocitově chtěl... Nikko mělo úžasný obraz za krásného počasí, ale v době koukání přes tohle NF lilo jak z konve, bylo zataženo a obraz byl zcela bezkonkurenční, tedy se nemohu dočkat na krásné počasí... Pocitově mi přijde lehké zhoršení obrazu na 32x oproti 8x, ale zatím jsem pouze držel v ruce (nějak není čas nahodit to na flintu) a to se nedala doostřit paralaxa - malý krok udělá relativně velkou změnu... ale i na 32x má obraz minimálně shodný jako NS Diamond...

Obraz má reálné podání barev, přirozenou sytost a žádné zkreslení ...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A zde ještě porovnání s NS Diamond 10-50x60 Sportsman:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pokud se tyce praxe tak zadny posun obrazu, zadna zmena nastrelu s klikanim, korekce jde celkem slozite nastavit ale pak uz se na ni doopravdy nesaha a vse drzi jak ma...

klikani tuhe, jiste a presne...

proste nadseni :)
Naposledy upravil Grinch dne 12.10.2010 20:15, celkově upraveno 1

komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.10.2010 18:31

Re: Nightforce 8-32x56 NXS - MLR

na kolik prisla?

Turbi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

11.10.2010 18:40

Iba kratko.... na tie prachy ma NF mizernu kvalitu obrazu ( skla ) Zoom sa ovlada debilne ze sa otaca cely okular tj. pouzit Buttler Creek krytku je dost komplikovane.. navise zoom sa ovlada strasne tazko v zime je to velky problem , regulacia osvitu je v praxi velmi komplikovane riesitelna . v podsatate je osvit na NF nepouzitelny , alebo chces povedat ze za sera budes davat dole tu krytku ktora ti padne na zem a stratis ju? a budes tam stelovat osvit mincou ???

Obraz má reálné podání barev, přirozenou sytost a žádné zkreslení ... tuto vetu mozno povazovat za klamstvo , skus si to porovnat napr. z Leupold Mark 4 ja som to urobil..od denneho svetla az po sero, a to nehovorim o Zeiss v tej istej cene

Kall

11.10.2010 19:00

mám spoustu kamarádů střelců, kteří mají NF, a na to jak je dle předchozího příspěvku nekvalitní, tak jejich výsledky jsou výborné a pozoruhodné.

komisar
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.10.2010 22:18

presne tak Kalle

Grinch
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.10.2010 22:53

Turbi :) kazda kritika je dobra kritika :)

Korekce zoomu - je podle mne genialni - neresis a nehledas zadny krouzek, proste capnes cely konec tubusu a hurra na toceni... to co rikas s tou krytkou je blbost! promin ale kdyz si das zalezet tak BC krytku nastavis tak, ze na kazde strane by jete mohla jit o 1cm!!! me osobne vubec nevadi to, ze se otaci, naopak je to proste cool :)

Co se tyce osvitu - ano, mas pravdu ze korekce jasu je pod krytkou ale rekni mi - sem myslivec se slepyma ocima abych honil jas??? proste mam nastavenou prijemnou intenzitu, ze ve dne neni videt, za sera je decentni a za totalni tmy me neoslnuje! tedy nepotrebuju s nicim stelovat, jen proste turret povytahnu ven a mam zaplo.. zadna krytka se mi nikde nekutali ...

Co se tyce konkurence - zalezi na co to chces - pokud na klidove discipliny BR, a jine, tak klidne Zeisse... i Leupold dela velmi kvalitni puskoheldy ale v techto parametrech zvetseni neco mas???
A jen tak na okraj, kterou dalsi optikou se da mlatit o stul a nebude ti pak delat bordel pri klikani?

Tady nemam strach kdyz mi nekde skobrtne flinta, da se to pouzit na libovolne raze a zvetseni je nej kompromis pro muj ucel...

ja sme velmi spokojeny a kdyz se podivam na zahranicni weby, na tu spoustu fotek tam ... rozhodne nevidim zeissy, vidim par leupoldu, ale zato vidim mrte jezovitych prstencu od NXS ...

to je pro mne vypovidajici ...

Reklama

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

11.10.2010 23:54

Grinch píše:A jen tak na okraj, kterou dalsi optikou se da mlatit o stul a nebude ti pak delat bordel pri klikani?

Myslis ze bys mi ho mohl pujcit na test????

no a co se tyce cen, ty sme spolu probirali a kdyz uz reknes A tak rekni i B.

Platils jsi clo a DPH??? kolik byla nakupka primo v obchode a na kolik te prisla doprava????

a co se tyce vlastniho dojmu, tak ja NF opravdu nemusim, mam pocit ze koukam do flasky. Sklo musim souhlasit s turbi, neni fakt nic moc. za ty penize (tim myslim za nepropasovane zbozi) bych si predstavoval lepsi.
odolny je, ale na ukor vahy.

dekuju

Turbi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.10.2010 9:24

Kall ahoj, ja iba hovorim ze ZA tie peniaze ma ta optika velmi slabe parametre... sam vies ze na uspech na sutazi nepotrebujes spickove sklo, proste staci sklo co klika a drzi nastrel ... po pravde ked som NF este nemal v ruke bol to moj velky sen, no ked dom doviezol kamosovi ich vrcholny model NXS za 1800 USD + tak som bol velmi ale velmi sklamany... nehovorim ze je to zla optika.. ale za tie prachy to nestoji
Grinch : kolko ta stal ak smiem vediet??? za 2000 € mas Schmidt Bender 5-25x56 PM II a pri nom posobi v kazdom smere NXS ako tasco scope :shock:

glock1719

12.10.2010 12:02

Já o něm taky uvažoval ,ale co mě odradilo jako první bylo to ovládání přísvitu.Možná blbost , ale mě vadila.Nakonec jsem vzal Vortex Razor.

Grinch
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 16:56

Pozdrav US zakladny v DE :)
Tak k cene, Shiva vi zhruba kolik stal a rozhodne to nebylo tolik co u nas... a v tehle cenove relaci to zarucene bylo to nej co sem mohl ziskat, takze bez vahani...

Jinak vim, ze jsou lepsi, ale proste nic se zvetsenim 32x nebylo ...
Spokojenost je a bude dale...

Turbi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.10.2010 17:28

Nestoji zato ani keby som ho mal za nakupnu velkoobchodnu cenu v USA ...

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 17:33

2Grinch
Ja ti neberu to zes udelal dobry kup, ale pak netrus blbe poznamky o cenach v CR. Protoze obchodnici (alespon ja ) zbozi do CR nepasujem a musime platit veskere poplatky a prodavat s DPH. Ano, souhlasim s tim ze distributori maji nekdy ceny jeste vice natazene vzhledem k tomu, ze maji distributorske ceny jez jsou nizsi nez treba moje dealerske, ale zase podminky pro ne jsou ze musi odebirat nejake minimalni mnozstvi, coz je od 300k vys. Pak to lezi na sklade, dolar oslabi apd. No a pak si kazdy priveze neco nacerno, protoze se mu to zda drahe. No a uz takhle maly trh, se jeste zmensi a zbozi lezi skladem.
tak se nediv.
Jak rikam, chapu ze kazdy snizuje naklady a snazi se dostat zbozi za co nejnizsi cenu a kdyz pominu to, ze to je cesky sport, tak obrovskou roli hraje kupni sila.
Ale prestan(te) z nas co se snazime udelat zbozi dostupne, zlodeje. To mi fakt vytaci.
Je to stejne jak s prachem. pred dvema lety tu byl pouze Lovex a ta francouzka s----a. Kdyz jsme zajistili relativne pravidelnou dostupnost vsech prachu (evropskych a predevsim americkych) Tak abychom vubec mohli neco vozit, muselo se upravit auto na prevoz nebezpecnych latech, ridic a zavoznik vyskolit. Cena sla daleko pres 100k. Kazdy si nakoupil nekolik kg a od te doby nic. Nikdo z nas nema skladovaci prostory pro stovky kg ruznych prachu, nas nemecky partner ocekaval daleko vetsi odbery. diky nizke spotrebe prachu u nas, nemuzem ani objednat z USA, protoze nebudu riskovat investici set tisic do prachu, ktery mi pak bude lezet nekde kde za to dostanu pokutu. Takze jsme zavisli od zasobeni nemeckeho centralniho skladu.
Mezitim se hne Euro (coz se stalo) a uz slyslim ze v rakousku vyjde o 200kc levneji. No ten kdo to tam ma kousek si proto zajede. Ostatni treba taky, ale uz nepocitaji benzin, auto a cas.
Myslim si ze tohle "sehnat co nejlevneji a nedat tem zlodejum u nas vydelat" v podstate veskerou snahu obchodniku rozsirit a mit sortiment zbozi dostupny, znacne zabiji.

cerberus
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 18:03

Zdar,
i já se musím přiklonit k Turbimu. Vlastnil sem puškohled M4 6,5-20x50 s TMR osnovou , jednoho dne sem řešil dilema jakou novou optiku a usoudil sem,že by byla dobrá volba NF NXS 8-32x ... s osnovou MLR,protože znám spoustu kamarádů co jí vlastní tak nebyl problém ji vyzkoušet, krok super,ale když sem juknul přes sklo tk si říkám co to je ,ale oči mě opravdu neklamali u všech optik jsem vyděl do žluta,jak píše šiva jak přes flašku a další problém byl ,že se ztrácela osnova. Nebyla to vada oka ani seřízení,hold sem byl zhýčkaný z M4. Tak ze smutkem sem prodal M4 a pořídil Schmidt Bender 5-25x56 PM II pravda,že dražší , ale funkční jediné co mohu dát jako zápor je ten 1cm dost hrubej.

Turbi
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

12.10.2010 19:03

Grinch : Schmidt Bender 5-25x56 PM II stoji u nas 2000 € rovnych... tak si prepocitaj ci sa oplatil NF, SB ma prirodzene paralaxu od 10 m

Grinch
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 20:21

Ja vam neberu Vas nazor, ale zas vezmete ze ja resil vyber optiky pres net / neml sem vyber jako Vy takto spickovych optik... nemel kde si osahat a podivat se / malokdo to taha na malorazce v mem okoli :)

a i proti Nikku je to proste nebe a dudy... a tomu sem rad...az sed proste nekdy podivam pres , dle Vas poradny sklo, treba po nem zatouzim a koupim si ho neb penize nejsou problem, ze?:)

ale zatim si stojim za tim co sem rekl - je to to nejlepsi sklo, pres ktere jsem mel moznost se podivat!!!!!!!

Lado Tobe do zlodeju nenadavam, vim ze neni situace jednoducha, kazdy se musi nejak zivit a kazdy by to tak delal... ale zas nemuzete miti za zle, kdyz nekdo ma moznosti a muze nakoupit jinde (a ne vzdy se jedna o pasovani)... kazdy se snazi jak muze...

tak kdo mi pujci to M4?:)))

sry za nejaky chyby - ta US klavesnice je des - ale furt 100x lepsi jak francouzska :)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 20:38

Kdybych mel zit jen z toho co v CR prodam, tak bych chcip hlady. Po pravde receno, vetsinu veci vozim z duvodu aby byly dostupne vsem. Kdybych to chtel jen pro sebe, tak to dostanu ze zahranici taky. Diky streleckemu sportu mam kamarady vsude a at uz jsou to strely, prach, sklo cokoli, tak mne to vzdy poslou za tu samou cenu co to koupi. Ale ne kazdy ty zname a moznosti ma, proto se snazim aby to bylo dostupne vsem. Ale konkurovat cenam v zahranici kde je trh nekolikanasobne vetsi a tak maji prodejci lepsi ceny nebo dokonce nakladum na ktere vysel tebe puskohled, tak to fakt neumim. A ruku na srdce, zadarmo to fakt delat nebudu.

Grinch
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 21:06

Vsak Ti to nikdo nezazliva - myslim, ze me znas a vis ze zrovna tohle jsou veci, ktere chapu... ale kdyz mam moznsot se o sebe postarat, taxe staram :) to zas nemuzes zazlivat mne...

a dojed na Taktickou malorazku - pravidla jsou vstricna (uz) i fusekli :)

Shiva
Častý návštěvník
Častý návštěvník

12.10.2010 21:15

kdybys cetl pozorne, tak bys nasel ze to chovani chapu, ale nesnasim kdyz nekdo srovnava cenu za kterou to dostal s cenou za kterou se to obchodne da dovezt.

ale to jsme OT.

4mike
saigaholic

13.10.2010 11:16

a když už srovnáváte český ceny, tak s EU

ufo
Moderátor
Moderátor

13.10.2010 13:29

Od cen a distribuce se vratime k vlastnostem optiky, ju?! ufo