-
Fandaks - Častý návštěvník
-
staM - Moderátor
Tak se nám tu fotečky papírovejch polonábojů a nábojů pěkně množej.
Historicky se na výrobu "nábojnic" nepoužíval jen papír,ale i textilie nebo zvířecí střívka.
Tenhe druh nábojů se taky poměrně snadno falšuje.
Budete li ke svém příspěvku (viz vlákno jehlovka Chassepot M.1866) přidávat foto náboje/polonáboje bude vhodnější dát foto sem.V příspěvku na to upozorněte.
Historicky se na výrobu "nábojnic" nepoužíval jen papír,ale i textilie nebo zvířecí střívka.
Tenhe druh nábojů se taky poměrně snadno falšuje.
Budete li ke svém příspěvku (viz vlákno jehlovka Chassepot M.1866) přidávat foto náboje/polonáboje bude vhodnější dát foto sem.V příspěvku na to upozorněte.
-
SW_FOX - Grafoman
-
SW_FOX - Grafoman
-
Hungry - Moderátor
-
staM - Moderátor
V souvislosti s materiálem nábojnic jsem se setkal s výrazy impregnován a nitrován.
Impregnování bych chápal jako ochranu proti vlhkosti,dobově snad šelakem.
U nitrování bych se spíš přiklonil k napuštění materiálu nábojnice KNO 3 nebo nějakou podobnou chemikálií která zajistí lepší spalitelnost nábojnice.Propírání v nitračních kyselinách by určitě vytvořilo nábojnici perfektně spalitelnou ale taky v kombinaci s č.p.při výstřelu taky hodně nebezpečnou.
Nějaká chem.úprava papíru/hadru nábojnice měla význam hlavně pro zadovky.U předovek materiál nábojnice sloužil taky jako ucpávka a vyhoření nebylo nutný.
Impregnování bych chápal jako ochranu proti vlhkosti,dobově snad šelakem.
U nitrování bych se spíš přiklonil k napuštění materiálu nábojnice KNO 3 nebo nějakou podobnou chemikálií která zajistí lepší spalitelnost nábojnice.Propírání v nitračních kyselinách by určitě vytvořilo nábojnici perfektně spalitelnou ale taky v kombinaci s č.p.při výstřelu taky hodně nebezpečnou.
Nějaká chem.úprava papíru/hadru nábojnice měla význam hlavně pro zadovky.U předovek materiál nábojnice sloužil taky jako ucpávka a vyhoření nebylo nutný.
Naposledy upravil staM dne 24.11.2007 1:10, celkově upraveno 1
-
Black Powder - Moderátor
Ked som kupil Sharpsku, nemal som ani shajnu, co ma caka, nez si prvy krat vystrelim. Skusil som si usulat teda papierak, kedze to bola verzia na papieraky. Pouzil som to, co dum dal, teda klasicky kancelarsky pauzak. Navynul som ho na nabojnicu z Winchestrovky, zlepil som ho tycinkovym lepidlom, zasunul som to trubicky revolverovy ogival / nic ine som vtedy po ruke nemal / zaviazal som to nitou, dosypal prachom, vyslo mi to az na 3g. Vesuvitu. Uzatvoril som to vyseknutym kruzkom z pauzaku a okraje trubicky som na konci nastrihal a prilepil.
Strelu som potom namocil do maziva a bolo nachystane.
Dost hrozna piplacka, za 3h. som spravil 30 nabojov.
Viem ze to nebolo dokonale, ale zaciatky su tazke a tuzba buchnut si, bola silna.
Odpal bol bez problemov a papier bez zbytkov zhorel.
Boli to prve a posledne papieraky co som spravil a potom som presiel na hilzne.
Fotky nemam, nepovazoval som za potrebne fotit to. No skoda.
Strelu som potom namocil do maziva a bolo nachystane.
Dost hrozna piplacka, za 3h. som spravil 30 nabojov.
Viem ze to nebolo dokonale, ale zaciatky su tazke a tuzba buchnut si, bola silna.
Odpal bol bez problemov a papier bez zbytkov zhorel.
Boli to prve a posledne papieraky co som spravil a potom som presiel na hilzne.
Fotky nemam, nepovazoval som za potrebne fotit to. No skoda.
- virginan
- Častý návštěvník
Tak to musela být strašná práce!Měl jsi to dělat opačně,nejdřív dutinku se dnem a pak prach a na to střelu a pak namočit do mazání.To jde hodně rychle.Chce to jen trochu cviku.taky,jsem zkoušel napouštět papírky sanitrem,pak jsem toho nechal,nemá to význam.Zbytečná práce.Střílení s kovovkama je moc pomalé,tam,kde máš čas ,to je jedno.Můžu střílet i kovovky,ale nikdy jsem to nezkoušel.
- virginan
- Častý návštěvník
To Black Powder
Mohl by jsi mi prosím popsat,zhruba rychlost střelby s kovovkama?Na akční střelbu,by to asi nešlo.Tam záleží opravdu na čase.Na mířenku to ,asi nemá chybu,nevím,nemůžu to popsoudit,protože s tím zkušenost nemám.Pořád jedu,jen papíráky.Jediný rozdíl ve střelbě s papírákama,proti jednotnému náboji,je nasazení zápalky.Nemusíš vyrážet,či tahat drápkem vystřelenou nábojnici,je hodně připečená?Jasně,že záleží,kolik dáš ran.Díky!
-
Black Powder - Moderátor
Rychlost strelby ma nejako nezatazuje, lebo Sharpsku mam len na zabavu, ale cvikom by sa dalo naucit par grifom, aby to slo rychlo. Nabojnica nieje vobec zapecena, skor len prilepena, ked sa do nej tunke, vypadne. Skusal som aj klepnut o podlahu alebo dvereny spalik a vypadla. Nezalezi na pocte vystrelenych ran, ked som si spravil upravu, ako ma aj Mikiki, tak zaver ide otvarat bez problemov a nabojova komora sa vobec nezanasa.
Nabojnica ma vyhodu v tom, ze ich mozes mat nastrkane v opasku, ci vo vacku, co si s papierakmi neviem predstavit, lebo sa mozu lahko poskodit. Papierak mi pripada byt dost primitivny.
Skus sa spojit s Mikikim, a ukaze Ti nazivo ako vyzaraju kovovky do I.A.B., snad si aj buchnes.
Nabojnica ma vyhodu v tom, ze ich mozes mat nastrkane v opasku, ci vo vacku, co si s papierakmi neviem predstavit, lebo sa mozu lahko poskodit. Papierak mi pripada byt dost primitivny.
Skus sa spojit s Mikikim, a ukaze Ti nazivo ako vyzaraju kovovky do I.A.B., snad si aj buchnes.
-
staM - Moderátor
Jak papírovej tak kovovej polonáboj mají něco do sebe.Papírák je pro vyšší rychlost střelby určitě výhodnější.Při rychlý střelbě papírákama tu je ale jedno dost reálný nebezpečí.Po výstřelu totiž můžou v komoře zůstat zbytky nábojnice dost teplý na to aby zapálili další vloženej polonáboj.To že se to zatím (snad) nikomu nestalo neznamená že to není možný.Skončilo by to pravděpodobně popálením prstů.Pro předovky to platí taky.I když není pro rychlou střelbu použit polonáboj.Stačí k tomu nedokonale spálený,nevymetený zrno prachu v kom.nebo dn.šroubu.Nebo zrno který uvnitř svýho objemu ještě žhne.U předovky je důsledek podstatně horší.Prachovnice která právě "kvete"v ruce asi nebude to správný labůžo,nabiják zarvanej ve stropu taky nic moc sranda.A ten jsem už viděl.
Ale zpátky k vláknu.
Dreyse:
Ale zpátky k vláknu.
Dreyse:
- virginan
- Častý návštěvník
Papírák,je klasika,a není,zase,tak choulostivý,na poškození,jak se může zdát!Mám je v patrontašce a nabíjení je fofr!Patrontaška na řemenu na prsou a karabinu na závěsu.Je jedna jasná věc,kovovkama závěr zaneseš,jen málo.U papíráku,je to horší a tam si musíš blok upravit,tak,aby makal lehce a pořád.to jsem si udělal a jsem absolutně spokojenej! To je podstatně náročnější úprava,já jsem po jedné ráně nemohl otevřít závěr.Střílet kovovkama pro zábavu,to beru!To je fain!Mikikimu,jsem poradil spoustu věcí,i to,aby se spojil s tebou,protože já nikoho,kdo používá kovovky neznám a těžko bych mu mohl pomoci.
Tak ti děkuji i za něho!Prachovnice,už bouchla,nabiják,jsem viděl letět taky!Taky všem vřele doporučuji používat do předovek polonáboje,nebo nesypat rovnou z prachovnice!Zahoření polonáboje v Sharpsce?Nikdy neříkej nikdy.Ale většinou je pláštík vymetenej výstřelem z komory,jen při opravdu rychlé střelbě a hodně ranách ,se stane,že nějaký zbytek pláštíku se nalepí na stěnu komory.Dobré,je pořádně vyleštit komoru!Kontroloval jsem to už několikrát,jestli tam má co zahořet,zatím nic.Proto,jsem ,taky upustil,od sanitrování papírku,jednak efekt nikde a pak napuštěnej papírek dohořívá,všichni to známe z mládí!Zatím,nevím za ty roky o žádném průšvihu.A to je dobře!!!Popálené prsty mít nechce nikdo!Taky,je to o tom,z čeho a jak je ten papírák vyroben a namočený v mazání!I kdyby ,tam něco zůstalo,co by mohlo zahořet,zasunutím polopatrony,namočené v mazání,se nemá,co dostat,k části polonáboje,která by mohlo teoreticky zažehnout prachovou náplň!Koukni na ten obrázek,co sem dávám,ten jednotný náboj je 45 LC s černým prachem a závěrový blok,po úpravě na střelbu papírákama,nebo kovovkama
a postavenej polonáboj a namazanej.Jinak,souhlas,že oba typy polonábojů,mají své kouzlo a historii!Každému vyhovuje,něco jiného a o tom to je!!!Hlavní věc,je,že nás to baví a dělá nám to radost!!!
Tak ti děkuji i za něho!Prachovnice,už bouchla,nabiják,jsem viděl letět taky!Taky všem vřele doporučuji používat do předovek polonáboje,nebo nesypat rovnou z prachovnice!Zahoření polonáboje v Sharpsce?Nikdy neříkej nikdy.Ale většinou je pláštík vymetenej výstřelem z komory,jen při opravdu rychlé střelbě a hodně ranách ,se stane,že nějaký zbytek pláštíku se nalepí na stěnu komory.Dobré,je pořádně vyleštit komoru!Kontroloval jsem to už několikrát,jestli tam má co zahořet,zatím nic.Proto,jsem ,taky upustil,od sanitrování papírku,jednak efekt nikde a pak napuštěnej papírek dohořívá,všichni to známe z mládí!Zatím,nevím za ty roky o žádném průšvihu.A to je dobře!!!Popálené prsty mít nechce nikdo!Taky,je to o tom,z čeho a jak je ten papírák vyroben a namočený v mazání!I kdyby ,tam něco zůstalo,co by mohlo zahořet,zasunutím polopatrony,namočené v mazání,se nemá,co dostat,k části polonáboje,která by mohlo teoreticky zažehnout prachovou náplň!Koukni na ten obrázek,co sem dávám,ten jednotný náboj je 45 LC s černým prachem a závěrový blok,po úpravě na střelbu papírákama,nebo kovovkama
a postavenej polonáboj a namazanej.Jinak,souhlas,že oba typy polonábojů,mají své kouzlo a historii!Každému vyhovuje,něco jiného a o tom to je!!!Hlavní věc,je,že nás to baví a dělá nám to radost!!!
-
Black Powder - Moderátor
- virginan
- Častý návštěvník
No,on docela krátky je!Byl jsem ho schválně změřit v garáži.Je dlouhý 5 cm.Není zároveň,je kousek utopený,cca 1 mm.To je na rychlopalbu,jde tam o čas,tak,aby nevznikl nějaký problém,při nabíjení.Tenhle je 60 grainů Vesuvitu.Podle toho,v jakém místě,na trnu,co stáčím pláštík,udělám velikost průměru hilzničky.Pak,je polonáboj,víc do konusu a vejde se tam víc prachu,asi tak.
Když ho děláš,tak musíš počítat s tím,že ti na délku trochu nabyde o mazání,namáčím do mazání 2 x.
Mám ještě zásobu s "origoš" tvarem střely a protože jsem prodlužoval komoru,tak tyhle jsou utopený,asi 3-4 mm.Při odpalu,žádný problém!!!
Jaké používáš zápalky?Já RWS 4,nebo 6-ti kř.Ty 6-ti mi odpálí vždy,4 někdy ne.Ještě používám upíchnuté popl.Jaké máš ty zkušenosti?
Když ho děláš,tak musíš počítat s tím,že ti na délku trochu nabyde o mazání,namáčím do mazání 2 x.
Mám ještě zásobu s "origoš" tvarem střely a protože jsem prodlužoval komoru,tak tyhle jsou utopený,asi 3-4 mm.Při odpalu,žádný problém!!!
Jaké používáš zápalky?Já RWS 4,nebo 6-ti kř.Ty 6-ti mi odpálí vždy,4 někdy ne.Ještě používám upíchnuté popl.Jaké máš ty zkušenosti?
-
Black Powder - Moderátor
Ty mas asi Pedersolku ja mam I.A.B. Kd som robil papieraky, tak som do nich musel dat az 3g. pachu, aby som vyplnil komoru az po uzaver.
Pouzival som 6-kr. lebo ine u nas nemali a su hrozne drahe. Objednal som si z nemecka 4-kr. ale nebol som si isty, ci odpalia, tak na skusku som zobral len 5 krabiciek, ale funguju v pohode. Len prve rany su blbe, lebo nedokazu dobre vypalit preslahovy kanal, ked puska dlho stoji.
Poplasnaky nepouzivam
Pouzival som 6-kr. lebo ine u nas nemali a su hrozne drahe. Objednal som si z nemecka 4-kr. ale nebol som si isty, ci odpalia, tak na skusku som zobral len 5 krabiciek, ale funguju v pohode. Len prve rany su blbe, lebo nedokazu dobre vypalit preslahovy kanal, ked puska dlho stoji.
Poplasnaky nepouzivam
-
jiml - Pravidelný návštěvník
- virginan
- Častý návštěvník
Mám Pedersolku,normálně střílím 3,9 gramu-60 grainů.Dostanu tam max. 70 grainů-4,5 gramu.Měl jsem hrozně krátkou komoru.Kamarád,má taky Pedersolku a střílí,taky většinou 60 grs a musí,ještě dosypávat krupicí,aby mohl postavit polonáboj!Už se to tu probíralo několikrát,ale,tohle mne jen utvrzuje v tom,že sem pošlou všechno!Teď.už je to lepší,ale zpočátku sem chodil jeden šmed za druhým!!!Vetšina kluků,co znám se Sharpskama,tak měl,každý jinak dlouhou komoru!!!
Pak si vezmi,že si koupí novou pušku na papíráky za 25 litrů a po 3 ranách neotevře závěr!Hrozný!!!
Vivat čmoudům!!!
Pak si vezmi,že si koupí novou pušku na papíráky za 25 litrů a po 3 ranách neotevře závěr!Hrozný!!!
Vivat čmoudům!!!
-
Black Powder - Moderátor
Ja mam ale cal.45 a 3g prachu je uz moc, vsetko to lietalo o 1m vyssie ako som mieril.
Teraz mam nabojnice, tam vlezu presne 2g. prachu a lieta to uz lepsie, aj ked trochu hore, ale zbrusil som mieridlo, tak vyskusam.
Cal.54 je bytocne velky na zabavky, 32 gul = 1kg Pb/96g. BP je fakt moc.
Mne to vychadza pre porovnanie: 32 gul = 608g Pb/64g. BP co staci na ramus, dym a radost.
Teraz mam nabojnice, tam vlezu presne 2g. prachu a lieta to uz lepsie, aj ked trochu hore, ale zbrusil som mieridlo, tak vyskusam.
Cal.54 je bytocne velky na zabavky, 32 gul = 1kg Pb/96g. BP je fakt moc.
Mne to vychadza pre porovnanie: 32 gul = 608g Pb/64g. BP co staci na ramus, dym a radost.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder