- MartinŽ
- Nový uživatel
Perkusná Sharps-ka
Ahojte, mám perkusnú pušku 54 Pedersoli sporting, poprosil by som užitočné info nakoľko doteraz som strielal klasickú predovku. Používať papierové náboje alebo mosadzné nábojnice a ako vyrobiť papierový náboj. Prípadne iné špecifické rady ohľadom zadoviek.
Ďakujem Martin
Ďakujem Martin
-
Hungry - Moderátor
Výroba papírových nábojnic není až taková legrace. Nějaký návod vyšel před časem ve SR. Je to nějaký rok až 3 zpět. Třeba si někdo vzpomene přesněji. Bylo to vč. napouštění papíru sanitrem....
Největší bolest perkusních Sharpsek je to, že nemají dobře udělaný nůž na bloku závěru, který odkrajuje konec nábojnice a funguje i jako těsnění. Toto je potřeba problédnout a nejlépe najít někoho, kdo už toto vyřešil a bude ochoten pomoci.
Kovové nábojnice budou jednodušší na obsluhu, i když čistit mosaz zašlou spalinami černého prachu je dost vopruz. Doporučuji okamžitě po výstřelu hodit do petky s troškou čistícího oleje nebo roztoku vody a domácího čističe či jiného přípravku.
Sharps 1863
http://www.antiquearmsinc.com/sharps-rifle.htm
či tu:
http://images.google.com/images?q=Sharps+rifle&hl=cs
Tyto zbraně prodává Technoex Ostrava a nebo spíše Dave z Mostu.
Sharpsky byly tuším první a nebo minimálně nejrozšířenější pušky přímo konstruované pro použití papírových polonábojů = cartridge. Jednalo se o papírovou dutinku s prachem a připevněnou střelou, která byla ze zadu vkládána do hlavně. Zařením/přiklopením lučíku spouště došlo k vysunutí závěru opatřeného nožem k odstranění konce cartridge (ustřihlo to špičku obdoně jako na doutníku). Pak už jen stačilo nasadit velkou perkusní zápalku a bylo nabito. V současné době se dá vyrobit tato dutinka mosazná, princip však zůstává zachován. Proto se nejedná o náboj v pravém smyslu slovat.
Největší bolest perkusních Sharpsek je to, že nemají dobře udělaný nůž na bloku závěru, který odkrajuje konec nábojnice a funguje i jako těsnění. Toto je potřeba problédnout a nejlépe najít někoho, kdo už toto vyřešil a bude ochoten pomoci.
Kovové nábojnice budou jednodušší na obsluhu, i když čistit mosaz zašlou spalinami černého prachu je dost vopruz. Doporučuji okamžitě po výstřelu hodit do petky s troškou čistícího oleje nebo roztoku vody a domácího čističe či jiného přípravku.
Sharps 1863
http://www.antiquearmsinc.com/sharps-rifle.htm
či tu:
http://images.google.com/images?q=Sharps+rifle&hl=cs
Tyto zbraně prodává Technoex Ostrava a nebo spíše Dave z Mostu.
Sharpsky byly tuším první a nebo minimálně nejrozšířenější pušky přímo konstruované pro použití papírových polonábojů = cartridge. Jednalo se o papírovou dutinku s prachem a připevněnou střelou, která byla ze zadu vkládána do hlavně. Zařením/přiklopením lučíku spouště došlo k vysunutí závěru opatřeného nožem k odstranění konce cartridge (ustřihlo to špičku obdoně jako na doutníku). Pak už jen stačilo nasadit velkou perkusní zápalku a bylo nabito. V současné době se dá vyrobit tato dutinka mosazná, princip však zůstává zachován. Proto se nejedná o náboj v pravém smyslu slovat.
-
SW_FOX - Grafoman
-
Peggy - Sponzor serveru
-
Childeater - Příspěvky: 224
Předovka v domě...
Takže Sharpska je doma, až na pár škrábanců vypadá skvěle, já ale na škrábance kašlu. Spíš že je otřískaný hledí...ale to je taky maličkost.
Takže, až na nevýznamné hnidy jsem nadšen, mám i kleště a hilzny. Nemůžu se dočkat prvního šůsu... Asi ho uskutečním zítra. Ještě ale nevím jak připravím primitivní mazivo, asi použiju jelení lůj kterej něčím zředím...to by šlo, ne?
Takže, až na nevýznamné hnidy jsem nadšen, mám i kleště a hilzny. Nemůžu se dočkat prvního šůsu... Asi ho uskutečním zítra. Ještě ale nevím jak připravím primitivní mazivo, asi použiju jelení lůj kterej něčím zředím...to by šlo, ne?
- gres
- Pravidelný návštěvník
-
Pokusím se odpovědět, i když sám s tím teprve začínám. Hilzny jsem dostal ke zbrani.
Když se podíváš na střely, zjistíš že mají ve spodní části zmenšený průměr, který zapadá do hilzny. Tu naplníš prachem, otvor ve dně zevnitř přikryješ nějakým porézním papírkem (jak jsem se dozvěděl, čajový sáček je prima) a tím otvorem pak prošlehne plamen ze zápalky.
Hilzny budou vždycky pro daný typ pušky.
Přikládám foto...
Když se podíváš na střely, zjistíš že mají ve spodní části zmenšený průměr, který zapadá do hilzny. Tu naplníš prachem, otvor ve dně zevnitř přikryješ nějakým porézním papírkem (jak jsem se dozvěděl, čajový sáček je prima) a tím otvorem pak prošlehne plamen ze zápalky.
Hilzny budou vždycky pro daný typ pušky.
Přikládám foto...
-
- kovák
- Občasný návštěvník
zdravím.
něco jako očko na vytahování používám taky i když mám jiné hilzny a jiné střely. Místo čajového papírku na ucpání zátravky používám samolepící korek který připrdnu na dno nábojnice a při zavření závěru sám odpadne. Malou změnu jsem udělal s pistonem, místo zápalek používám flobertky (bez kuličky),,,jsou u nás dostupnější a fungují bez problému.
něco jako očko na vytahování používám taky i když mám jiné hilzny a jiné střely. Místo čajového papírku na ucpání zátravky používám samolepící korek který připrdnu na dno nábojnice a při zavření závěru sám odpadne. Malou změnu jsem udělal s pistonem, místo zápalek používám flobertky (bez kuličky),,,jsou u nás dostupnější a fungují bez problému.
-
BARRY - Moderátor
-
tom - Častý návštěvník
Re: Perkusná Sharpska
Může mi někdo poradit kde a za kolik by se dala koupit jednoranná Sharpska v co největší ráži? Popřípadě na jiná perkusní puška plněná zezadu. Jsem v tom docela včelař a tohle se mi docela líbí. Chtěl bych min cal 50.
-
Hungry - Moderátor
Re: Perkusná Sharpska
Perkusní Sharps se dělá v .54 či .45.
Dodá ti ji Dave z Mostu, event. Brýmová, Techonoex Ostrava či Kerberos.
Je otázka, kolik do toho chceš investovat, protože ono to ve finále není levná záležitost a ani jednoduchá na obsluhu. A pozor na nejlevnější značky jako IAB apod.
Ceny začínají někde kolem 20 000,- (IAB) a jdou až přes 50 000,-. Slušný model např. Pedersoli 1863 cal.54 - cca 30 000,-
http://www.davide-pedersoli.com/
Dodá ti ji Dave z Mostu, event. Brýmová, Techonoex Ostrava či Kerberos.
Je otázka, kolik do toho chceš investovat, protože ono to ve finále není levná záležitost a ani jednoduchá na obsluhu. A pozor na nejlevnější značky jako IAB apod.
Ceny začínají někde kolem 20 000,- (IAB) a jdou až přes 50 000,-. Slušný model např. Pedersoli 1863 cal.54 - cca 30 000,-
http://www.davide-pedersoli.com/
-
tom - Častý návštěvník
-
Hungry - Moderátor
Perkusní revolvery vůbec nestojí hubičku, tedy nové... Naopak, jsou podstatně dražší... To jen secondhand je zapakatel, protože nadšení už opadlo, když je to na papíry, a skalních je málo...
A např. per.pušek a pistolí se to spadnutí ceny vůbec netýká.
Škoda, že jsi se neozval dříve. Kámoš prodával .54 Sharpse i s kleštěma a mosaznýma nábojnicema za 15 000,-, ale už je to pryč...
A např. per.pušek a pistolí se to spadnutí ceny vůbec netýká.
Škoda, že jsi se neozval dříve. Kámoš prodával .54 Sharpse i s kleštěma a mosaznýma nábojnicema za 15 000,-, ale už je to pryč...
-
tom - Častý návštěvník
-
Hungry - Moderátor
-
Kall - Příspěvky: 2286
-
Jim11 - Častý návštěvník
-
Mirek - Příspěvky: 373
.50 (a samozřejmě 45/70G)je na kovové nábojnice a perkusní Sharpska je .54 a .45....mluvíme o firmě Pedersoli
http://www.davide-pedersoli.com/ArmiCat ... 50&lang=en
http://www.davide-pedersoli.com/ArmiCat ... 50&lang=en
Obsah fóra / Zbraně / Black Powder