-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
MiRaS - Častý návštěvník
4mike píše:MiRaS píše:SA-58 ma snadnejsi rozborku, snadnejsi ovladani zaveru levou rukou a ......
to snad nemyslíš vážně
Připadá Ti snad u AK-47 rozborka snadnější? SA-58 je dle mého subjektivního názoru jednodušší, snadněji se rozebírá, lépe se ovládá. Jak říkám, je to subjektivní názor a nikomu ho nenutím. Tobě se možná lépe ovládá AK-47, mě SA-58 a dalšímu to přijde stejné. Někomu vyhovuje přeřaďovač u AKčka a někomu u SAčka.
Přestože chování při střelbě mají srovnatelné (opět pouze můj názor), mám z uživatelského hlediska raději český SA-58 než ruský AK-47 a určitě nebudu sám.
Howgh.
-
jomekabi - Příspěvky: 2011
- Bydliště: Tábor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
-
kibicz - Častý návštěvník
24mike: "AK je historicky TOP (hodnoceno odborníky) a vz58 není snad ani v top10 "
myslíš tohle? http://www.youtube.com/watch?v=KvrG4T2K4sE
Dobrej vtip:-D
popravdě řečeno, tohle je první thread, kde se dočítám, že kosa je šmejd a ak je super při jejich porovnání, obvykle to je obráceně, ale je fakt, že tohle je české forum:-)
vlastní názor si ale budu tvořit až je obě vyzkoušim..
myslíš tohle? http://www.youtube.com/watch?v=KvrG4T2K4sE
Dobrej vtip:-D
popravdě řečeno, tohle je první thread, kde se dočítám, že kosa je šmejd a ak je super při jejich porovnání, obvykle to je obráceně, ale je fakt, že tohle je české forum:-)
vlastní názor si ale budu tvořit až je obě vyzkoušim..
-
4mike - saigaholic
přesně jak píše Mark
zústal bych u armádní aplikovatelnosti , tu sportovní bych v tomhle vláknu pominul, neb tuning se řeší jinde
čili pokud se o klonech AK vyjadřuji jako u pro armádní použití vhodnějších, tuning neřeším, posuzuji ostatní a tam je kosa lepší jen protože je naše a ve výzbroji ji máme jen dík tomu, že dokázala prolézt sovětskejma vojskovýma zkouškama
vz58 znám docela slušně, jako výkoňák jsem jich měl pár desítek na triku, 858 jsem i vlastnil
nyní mám už třetí Saigu a nevydím důvod se k číze vracet
to by prospělo více jedincům, co se k problému vyjadřuje
neplivu po kose, či jejich civilních klonech, je to krásnej kus řemesla, oproti AK to má i lepší miřidla
jenže to nemění nic na faktu, že ta flinta nemá perspektivu jinou, než doběh skladových zásob
na AK taky není co obdivovat, tedy z estetickýho hlediska, on je to takovej plechovej Glock,
prostě mašinka na střílení, prostředí i blbu vzdorná
kde to kdo píše ??
zústal bych u armádní aplikovatelnosti , tu sportovní bych v tomhle vláknu pominul, neb tuning se řeší jinde
čili pokud se o klonech AK vyjadřuji jako u pro armádní použití vhodnějších, tuning neřeším, posuzuji ostatní a tam je kosa lepší jen protože je naše a ve výzbroji ji máme jen dík tomu, že dokázala prolézt sovětskejma vojskovýma zkouškama
vz58 znám docela slušně, jako výkoňák jsem jich měl pár desítek na triku, 858 jsem i vlastnil
nyní mám už třetí Saigu a nevydím důvod se k číze vracet
kibicz píše:vlastní názor si ale budu tvořit až je obě vyzkoušim..
to by prospělo více jedincům, co se k problému vyjadřuje
neplivu po kose, či jejich civilních klonech, je to krásnej kus řemesla, oproti AK to má i lepší miřidla
jenže to nemění nic na faktu, že ta flinta nemá perspektivu jinou, než doběh skladových zásob
na AK taky není co obdivovat, tedy z estetickýho hlediska, on je to takovej plechovej Glock,
prostě mašinka na střílení, prostředí i blbu vzdorná
kibicz píše:.....popravdě řečeno, tohle je první thread, kde se dočítám, že kosa je šmejd .......
kde to kdo píše ??
- nekromancer
- Častý návštěvník
Kristovanoho, co je asi na AK lepšího? Pro daný účely vyhovuje a díky tomu že je sbouchanej z plechu je výrobně asi 3x levnější. Pokud budu armádní výstroják, bude tímpádem AK 3x lepší než "kosa", protože
1) v armádě se flinty neladí
2) i vikslajvantovej AK svýho bigoše 5x přežije
3) zbyde víc prachů na moji provizi.
Sa58 je pro svoje určení ZBYTEČNĚ DOBRÁ. A to i v případě, že ji bude nosit elitní voják, který bez problému přežije 10 turnusů nasazení a na každém odstřílí dvě flinty. Flinta je levná, vojákův výcvik stojí hromadu prachů. Navíc, když bude mít flinta životnost do jedné generace vojáků, bude důvod ji průběžně modernizovat, namísto aby armáda 100 let běhala s technicky zaostávajícíma motykama.
1) v armádě se flinty neladí
2) i vikslajvantovej AK svýho bigoše 5x přežije
3) zbyde víc prachů na moji provizi.
Sa58 je pro svoje určení ZBYTEČNĚ DOBRÁ. A to i v případě, že ji bude nosit elitní voják, který bez problému přežije 10 turnusů nasazení a na každém odstřílí dvě flinty. Flinta je levná, vojákův výcvik stojí hromadu prachů. Navíc, když bude mít flinta životnost do jedné generace vojáků, bude důvod ji průběžně modernizovat, namísto aby armáda 100 let běhala s technicky zaostávajícíma motykama.
-
Biggles - Častý návštěvník
Osobně si nemyslím, že by AKM byl nějak lepší pro armádní užití než SA. Snad jen díky ceně, která je u výlisku prostě nižší. Naopak se mi SA jeví odolněji (byť obě zbraně už ze své podstaty přežijou rotu svejch nosičů ).
Jiná situace je u "tunění", tam AKM jednoznačně vede, nicméně si myslím, že především díky jeho velkému rozšíření (zvlášť za velkou louží), takže prostě výrobcům stojí za to na to vyrábět serepetičky.
Suma sumárum jsou obě zbraně pro vojsko bohatě dostačující (zvlášť s nějakým tím weawerem)
Jiná situace je u "tunění", tam AKM jednoznačně vede, nicméně si myslím, že především díky jeho velkému rozšíření (zvlášť za velkou louží), takže prostě výrobcům stojí za to na to vyrábět serepetičky.
Suma sumárum jsou obě zbraně pro vojsko bohatě dostačující (zvlášť s nějakým tím weawerem)
-
Lopez - Častý návštěvník
2nekro: V současných armádách se pušky LADÍ(to píšu obecně, voják co zbraň má jako závaží-tak ji neladí a čistí ji když to dostane rozkazem a elitní voják-střelec-operátor si téměř vždy pušku upraví k obrazu svému). Kdybych to neviděl - nepsal bych
58 se postavila tak, aby fungovala těch 8 minut co byla životnost vojáka v ČSLA - potažmo v celé Varšavské smlouvě.
S AK je tomu podobně, ale povedlo se že je spolehlivěší a možná o trochu horší přesnost, ale to je relativní.
58 se postavila tak, aby fungovala těch 8 minut co byla životnost vojáka v ČSLA - potažmo v celé Varšavské smlouvě.
S AK je tomu podobně, ale povedlo se že je spolehlivěší a možná o trochu horší přesnost, ale to je relativní.
-
24mike: jako moderátor bys za dvojnásobnou citaci předešlého příspěvku vražidil:-P
"oproti AK to má i lepší miřidla" - myslel jsem, že má mířidna +-stejná..
"...než doběh skladových zásob " - kdyby dobíhala ještě dalších 50 let, tak to nikdo na bojovém nasazení našich vojáků nepozná a následně by se mohlo rovnou přejít na již odladěnou beznábojovou munici bez přezbrojování na 5,56 a následně 6,8 ...
jedině by nám vyschnul zdroj levných zbraní:-(
"oproti AK to má i lepší miřidla" - myslel jsem, že má mířidna +-stejná..
"...než doběh skladových zásob " - kdyby dobíhala ještě dalších 50 let, tak to nikdo na bojovém nasazení našich vojáků nepozná a následně by se mohlo rovnou přejít na již odladěnou beznábojovou munici bez přezbrojování na 5,56 a následně 6,8 ...
jedině by nám vyschnul zdroj levných zbraní:-(
-
MarK - Moderátor
- Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««
-
4mike - saigaholic
- nekromancer
- Častý návštěvník
Lopez píše:2nekro: V současných armádách se pušky LADÍ(to píšu obecně, voják co zbraň má jako závaží-tak ji neladí a čistí ji když to dostane rozkazem a elitní voják-střelec-operátor si téměř vždy pušku upraví k obrazu svému). Kdybych to neviděl - nepsal bych
Proto se ptám - je Sa58 zbraní pro elitní jednotky? Vydrží víc než těch 8 minut po které se čekalo že bude fungovat její "nosič"?
Odpovědi na tyto otázky IMO řeší otázku, jestli je "jen" vyhovující nebo zbytečně dobrá = zbytečně drahá.
-
Poli - Častý návštěvník
8 minut? Za mé zákl. voj služby (2000) mi říkali, že bigoš má podle nějakých tabulek či co životnost asi 1 až 1,5 minut. Mimochodem, kámoš u armády mi teď říkal, jak po každém cvičení před uložením zbraní do skladu z kos musí sundavat kompenzátory, popruhy, odmotávat pásku ze sklopky atd. Takže ať ladí, jak ladí, po uložení je to jinak.
- QNX
- Častý návštěvník
alfonss: tak jsem si našel chvilku času na rozjímání nad spoušťákem 58 a došel jsem ke dvou závěrům.
1) pro většinu případů nasazení 58 by měl vyhovovat tak jak je, žádné úpravy nejsou potřeba.
2) když by ho někdo chtěl opravdu ladit, tak se na něm dá vylepšit docela dost. Není tak úplně pravda to co jsi napsal "Záchyt úderníku v rámu, úderník v závěru ......." .
Klíčové body uložení úderníku jsou také v rámu, stejně jako záchytu úderníku. Žádné totální překopání vnitřností by se tedy dělat nemuselo.
Stačilo by upravit úderník, záchyt úderníku a přidat jednu jednoduchou součástku (na kterou tam je místo i možnost jejího upevnění).
Problém tedy není v konstrukci zbraně .... prostě to jenom ještě nikdo nedělá.
1) pro většinu případů nasazení 58 by měl vyhovovat tak jak je, žádné úpravy nejsou potřeba.
2) když by ho někdo chtěl opravdu ladit, tak se na něm dá vylepšit docela dost. Není tak úplně pravda to co jsi napsal "Záchyt úderníku v rámu, úderník v závěru ......." .
Klíčové body uložení úderníku jsou také v rámu, stejně jako záchytu úderníku. Žádné totální překopání vnitřností by se tedy dělat nemuselo.
Stačilo by upravit úderník, záchyt úderníku a přidat jednu jednoduchou součástku (na kterou tam je místo i možnost jejího upevnění).
Problém tedy není v konstrukci zbraně .... prostě to jenom ještě nikdo nedělá.
-
gunman - Častý návštěvník
8 minut je životnost tanku nebo bvp
sa58 je možná dobrý tak jak je, ale pokud by nedejbože došlo k mobilizaci a já byl povolán bránit vlast, tak si sebou určitě beru kompenzátor,taktické nadpažbí,kolimátor,optiku,funkční zásobníky
a prostě všechno s čím budu mít něco navíc oproti protivníkovi
jo a taky svoji pistoli, protože tu určitě nenafasuju
sa58 je možná dobrý tak jak je, ale pokud by nedejbože došlo k mobilizaci a já byl povolán bránit vlast, tak si sebou určitě beru kompenzátor,taktické nadpažbí,kolimátor,optiku,funkční zásobníky
a prostě všechno s čím budu mít něco navíc oproti protivníkovi
jo a taky svoji pistoli, protože tu určitě nenafasuju
-
-
hetzer - Častý návštěvník
-
4mike - saigaholic
- nekromancer
- Častý návštěvník
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské / klony vz. 58