-
Kentan - Častý návštěvník
Re: GEWEHR 88
Nevím co furt motáte značky CIPu, který vznikl mnoho let po zavedení této pušky a používání 8*57 JS v této pušce. Má vyražený S tedy podle puškové komise byla pro špičatou střelu určena. Už mě to nebaví omílat to furt dokola.
Ty CIP značky tam jsou proto, že se to v Německu prodává jako normální puška a ta musí být označena ráží. Vývrt těchto pušek je nejpodobnější právě 8*57 J tak jak ho definuje CIP. Existuje ovšem mnoho ráží a zbraní, které CIP nenormalizoval a přesto výtečně střílí. CIP není svatá trojice, aby se k ní modlilo.
To Z a P s českou zkušebnou nemá nic společnýho. To jsou značky, které se tam dostaly při nějaké opravě. Puška je složenina, ovšem není složená v německé režii (tedy aspoň před 2 WW), protože to by byly starý čísla na plášti hlavně přeražený.
PS: kdyby na tý zbrani bylo vyražený CIP 8*57 JS nejedná se o historickou zbraň ve snyslu zákona, neb to znamená, že jí byla po roce 1905 vměněna hlaveň za novou, s vývrtem podle nové specifikace.
Ty CIP značky tam jsou proto, že se to v Německu prodává jako normální puška a ta musí být označena ráží. Vývrt těchto pušek je nejpodobnější právě 8*57 J tak jak ho definuje CIP. Existuje ovšem mnoho ráží a zbraní, které CIP nenormalizoval a přesto výtečně střílí. CIP není svatá trojice, aby se k ní modlilo.
To Z a P s českou zkušebnou nemá nic společnýho. To jsou značky, které se tam dostaly při nějaké opravě. Puška je složenina, ovšem není složená v německé režii (tedy aspoň před 2 WW), protože to by byly starý čísla na plášti hlavně přeražený.
PS: kdyby na tý zbrani bylo vyražený CIP 8*57 JS nejedná se o historickou zbraň ve snyslu zákona, neb to znamená, že jí byla po roce 1905 vměněna hlaveň za novou, s vývrtem podle nové specifikace.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Ještě něco k této flintě: před časem jsem se chystal s ní na zkušebnu, tak jsem tam nejdřív napsal, podotýkám, že na pražskou, protože brněnská, kam to mám blíž a kam jsem ji nakonec vezl, nemá na netu mailovou adresu. Zároveň jsem poslal fotku se značkami, které jsou na levé straně, tedy tam, kde je i vyražena ráže 8x57J. Dotaz zněl, zda značka Frankonie je považována za platnou zkušební značku, dále, že je nad značkou zbrojovky "S" tak zda mám přivézt náboje JS, nebo J.( Ke zkoušce se musí předkládat 2 ks nábojů pro zbraň). Odpověď jsem dostal jasnou, s lehkou dávkou ironie, že značka Frankonie je jen obchodní a není platná dle CIP. Dále, že se na zkušebně na zbrani proměřuje vývrt i komora a podle toho teprve bude určeno střelivo, a že nemám hledět na všeobecně šířený nesmysl, že zbraně označené "S" jsou na ráži JS. (to už tady v předešlých příspěvcích uváděl Kentan, že prohlubovat dodatečně drážky v laufu je blbost.) Takže jsem si z toho vybral to, že je platná ráže, co je na flintě vyražená a to je 8x57J. Že z toho jde a běžně se střílí i střelivo JS už tady taky padlo. To, co je běžně uváděno na netu v informacích a historii této zbraně, že byly prohlubovány drážky na jinou ráži beru jako tradovanou blbost. Předpokládám totiž, že zkušební komisař o tom něco ví a Kentan taky.
K flintě jsem tedy dovezl i 2 kousky střeliva ráže 8x57J, odzkoušeli mi ji bez problémů. Jenom ještě nevím, proč chtějí 2 kusy střeliva příslušné ráže. Měl jsem zato, že tormentační náboj je předimenzován. Že by náboj otvírali a dávali větší navážku?
K flintě jsem tedy dovezl i 2 kousky střeliva ráže 8x57J, odzkoušeli mi ji bez problémů. Jenom ještě nevím, proč chtějí 2 kusy střeliva příslušné ráže. Měl jsem zato, že tormentační náboj je předimenzován. Že by náboj otvírali a dávali větší navážku?
-
Pufik - Častý návštěvník
Jim11: ...a jak zkouska dopadla (nebo ji tam aktualne jeste mas)? Ty maboje 8x57J co jsi jim daval byly prebijenky nebo origos?
-
Jim11 - Častý návštěvník
Vždyť píšu, že mi ji bez problémů odzkoušeli, ráno jsem ji tam dal a před polednem si ji vyzvedl, cena 850 Kč. Náboje co jsem dodával byly tovární výroby, tedy nepřebíjené, 8x57J NORMA (je to asi pro myslivce, protože to je poloplášť.)
-
Pufik - Častý návštěvník
Jim11: ...mohu se zeptat kde jsi ty naboje sehnal? Kde je prodavaji? Diky.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Věnoval mi je jeden známej myslivec. Předpokládám, že byly koupeny u nás. Fakt je ten, že nevypadaly nejnověji, tedy neleskly se jako nový.
-
$emtex - Sponzor serveru
Náboje 8x57J v současné době vyrábí NORMA s loveckým poloplášťovým nábojem. Nedávno jsem si kupoval jeden do sbírky, cena 50Kč/ks. Objedná Vám je každý dobrý prodejce, ale za tu cenu nevím nevím, leda jako zdroj k získání nábojnic. Tato ráž je v souč. výběhová a mimo Normy nevím o nikom jiném, kdo by ji vyráběl. S&B ji už nevyrábí od 70. let minulého století.
-
Pufik - Častý návštěvník
Na webu je Norma neuvadi: http://www.norma.cc/sortimentjakt.asp?doc=Sort&Lang=2
Mohu se zeptat kde jste je kupoval (nechci objednavat celou krabicku)...
Mohu se zeptat kde jste je kupoval (nechci objednavat celou krabicku)...
-
$emtex - Sponzor serveru
- Grimpo
- Častý návštěvník
Sellier a Bellot má na svých stránkách v komponentech mezi střelami SoftPoint střelu .318 - otázka je, kde ji sehnat. V podnikové prodejně koupíte starou belu.
-
- Domician
- Pravidelný návštěvník
-
Pufik - Častý návštěvník
Ano jsou to stovky metru a plati pro standartni vojensky naboj. Jde take o to zda ta puska i hledi k sobe patri (jine rozestupy jsou u hledi pro 8x57J a jine u 8x57JS)...
- Domician
- Pravidelný návštěvník
-
Jim11 - Častý návštěvník
V podstatě s tím pracovat vůbec nemusíš, na vzdálenost 100m (dál asi střílet nebudeš) ti stačí hledí v poloze, jak to máš na fotce.
- Domician
- Pravidelný návštěvník
-
SW_FOX - Grafoman
Střelba na ty vzdálenosti vyryté na hledí se užívala k taktice, kdy celá jednotka přestavila hledí a střílela salvou "tam někam" na jiný pochodující útvar, efekt spíš psychologický než stran újmy druhé straně.
-
od dob beckovy konverze měly pruské pušky 3 hledí - prostřední pevné (terčové) na 250 kroků, později metrů, zadní "Kampfenvisier" - bojové hledí - cca 300 (vztyčovalo se v boji, kdy nebylo možné odhadovat vzdálenosti a štelovat přední rámeček.Mířilo se do prostřed siluety chlapa). No a rámeček se používal při přesné střelbě, kdy se střílelo na povel důstojníka, který určoval, jaká vzdálenost se má nastavit, jaká poloha se má zaujmout a kolik ran se bude střílet. Přesnost bych nepodceňoval, terč o velikosti nastupující kolony na vzdálenost 900 metrů zasahovalo při zkouškách zhruba 48% střel, což je lepší výsledek jak u kulometu
(doufám, že si ty čísla pamatuju dobře, i kdyby ne, tak u všch pušek druhé poloviny 19století byly velmi podobné). Jinak moje horší (docela vymlácená) M88 na 50metrů střílí při opřené zbrani jednou direčkou bez ohledu na střelivo.

- Domician
- Pravidelný návštěvník
- Domician
- Pravidelný návštěvník
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské