-
Kentan - Častý návštěvník
Re: GEWEHR 88
Pokud se zahřeje plášť hlavně, začne se nad ním vlnit vzduch a terč se začne "skládat" takže je obtížné zamířit. Jinak pokud je hlaveň v pořádku a není vepředu k plášti přirezlá a může tedy volně kmitat, přesnost je víc než slušná, pokud střelec udrží nervy a položky střílí pomalu nebo s pauzama, aby puška vychladla. To přehřívání pláště byla vlastnost, která se armádě na G88 nelíbila a byla vlastní všem podobným konstrukcím. Při déletrvající rychlopalbě dokonce hrozilo popálení střelce. Proto se místo plášťů, které nefungovaly tak jak si konstruktéři představovali, začlo používat nadpažbí.
- Domician
- Pravidelný návštěvník
-
Kentan - Častý návštěvník
Hm si někdy Mannlichera vem do ruky... Na tu přímotažnou kliku se občas musí nohou, tak pochybuju, že to bez rozhození záměrný zvládneš. A taky asi nebudeš mít v gsichtě výřez na závěr v zadní poloze
což ti rozhodí záměrnou u každé opakovačky.

-
Parabellum - Častý návštěvník
Tož chlapci, musim trochu oponovat. Mám K98, Mannlicher M1888 i 1895. A v porovnání, co se týče rychlosti střelby asi takto. S Mannlicherovkama jde závěr ovládat lehce a svižně, aniž by jí člověk musel vůbec sundat z ramena a klidně můžeš pořád udržovat pušku ve směru zamíření (ani gezicht nepřekáží
) Tak že podle mne je rozhodně rychlejší a pohotovější než Mauser a vlastně všechny opakovačky s otočným odsuvným závěrem. Toď srovnání pro nás střelnicové střelce
Navíc mi totok určitě potvrdí všichni, kdo vlastní Schmid-Rubíny.
Nicméně jak praxe a hlavně velká válka ukázala, tak při nedostatečné údržbě, kdy nejsou závěry mannlicherovek zbaveny prachu, hlíny, splodin, koroze a promazány alespoň "lojem uhynulých zvířat", tak je k ovládání jejich závěrů potřeba skutečně pevná bota.

Nicméně jak praxe a hlavně velká válka ukázala, tak při nedostatečné údržbě, kdy nejsou závěry mannlicherovek zbaveny prachu, hlíny, splodin, koroze a promazány alespoň "lojem uhynulých zvířat", tak je k ovládání jejich závěrů potřeba skutečně pevná bota.

-
jiml - Pravidelný návštěvník
Njn, co člověk to názor a tak to má byt.
Já osobně se o rychlou "akční" střelbu z těchto starých krumpáčů ani nepokouším, je k tomu důvod, (trápit stařenky)? Na střelnici beru ssebou krabici nábojů, v ní je 50 kusů, vystřílím tak 35, všechny málokdy, chci si to užít, nestřílím z toho tak často. Až budu chtít střílet rychle, nebo vyloženě kropit bez nutnosti odlícit, pořídím samonabíječku, možná ani nebudu muset, páč i s pákovkou (LR), jde tento způsob střelby pohodlně provozovat. Ale jak říkám, proti gustu....., a je to jen můj přiblblej názor.

-
Noo je to pravda, taky tyhle veterány střílim jen tak na "chuť" a pro "ten" pocit
A když je to 50 ran za rok, tak je to moc. Pro nasátí té atmosféry stačí většinou méně
Nicméně, reagoval jsem na dotaz, jelikož mám srovnání.

-
Parabellum: Jasně, to je naprosto OK, já to pochopil, můj příspěvek směřoval na to, co psal "Domician". Prostě je to "oldfashion", záležitost stará 120 let, nejde od toho očekávat zázraky a výkony srovnatelné se současnou, nebo modernější zbrojní produkcí, na tu dobu to byla revoluční zbraň, která dodnes drží řadu primátů. Možná proto si ji někteří z nás pořizují, ale on "Domician" tohle jistě ví, tak ty nedostatky té flintě, stejně jako my, jistě promine
Bo, GEW 88, za to stojí........

-
Pufik - Častý návštěvník
Ted jsem koukal po nejakych vhodnych a levnych nabojich a nalezl toto:
Prvi Partizan 8x57 JS
Střela poloplášťová (SP), nábojnice mosazná, zápalka boxer. Nové náboje ze Srbska.
* váha střely 12,7g/196 gr
* Vo 750 m/s
* Eo 3570 J
Cena: 17 Kč/kus
Prvi Partizan 8x57 JS Match
Střela celoplášťová (FMJ), výrobní řada nábojů Match Line s velkou přesností, nábojnice mosazná, zápalka boxer. Nové náboje ze Srbska.
* váha střely 12,96g/200 gr
* Vo 665 m/s
* Eo 2840 J
Cena: 19 Kč/kus
Ted by me zajimalo (bo nemam zadle zkusenosti s prebijenim) zda je pravdepodobne ze ty naboje s oznacenim Match dosahuji nizsich tlaku? Strela je jen nepatrne tezsi ale rychlost podstatne mensi, co myslite bylo by pouziti techto naboju rekneme bezpecnejsi?
Prvi Partizan 8x57 JS
Střela poloplášťová (SP), nábojnice mosazná, zápalka boxer. Nové náboje ze Srbska.
* váha střely 12,7g/196 gr
* Vo 750 m/s
* Eo 3570 J
Cena: 17 Kč/kus
Prvi Partizan 8x57 JS Match
Střela celoplášťová (FMJ), výrobní řada nábojů Match Line s velkou přesností, nábojnice mosazná, zápalka boxer. Nové náboje ze Srbska.
* váha střely 12,96g/200 gr
* Vo 665 m/s
* Eo 2840 J
Cena: 19 Kč/kus
Ted by me zajimalo (bo nemam zadle zkusenosti s prebijenim) zda je pravdepodobne ze ty naboje s oznacenim Match dosahuji nizsich tlaku? Strela je jen nepatrne tezsi ale rychlost podstatne mensi, co myslite bylo by pouziti techto naboju rekneme bezpecnejsi?
-
Pufik - Častý návštěvník
Tak nedalo mi to a koukam na stranky vyrobce a zarazilo me ze rozlisuje kalibr na :
8 mm Mauser
8 x 57 IS
uvadi je zvlast jako by to byly ruzne raze... proc? Kdyz porovname dva naboje se stejnou strelou tak se zda ze ty "Mauser" jsou jen slabeji laborovane, da se z toho tedy vyvozovat ze kdyz je stejna vaha strely a nizsi ustova rychlost ze musi byt tedy i zarucene nizsi tlak (nebo tlak muze byt i tak stejny - napr. jiny prach, apod.)?
8 mm Mauser FMJ BT 198gr 12.85g 665m/s 2840 J
8 x 57 IS FMJ BT 198gr 12.85g 740m/s 3520 J
8 mm Mauser
8 x 57 IS
uvadi je zvlast jako by to byly ruzne raze... proc? Kdyz porovname dva naboje se stejnou strelou tak se zda ze ty "Mauser" jsou jen slabeji laborovane, da se z toho tedy vyvozovat ze kdyz je stejna vaha strely a nizsi ustova rychlost ze musi byt tedy i zarucene nizsi tlak (nebo tlak muze byt i tak stejny - napr. jiny prach, apod.)?
8 mm Mauser FMJ BT 198gr 12.85g 665m/s 2840 J
8 x 57 IS FMJ BT 198gr 12.85g 740m/s 3520 J
- Grimpo
- Častý návštěvník
A nedalo by se tomu rozumět tak, že výrobce používá to původní značení? Tedy jak tomu rozumím já - náboje 8mm Mauser mají průměr střely .318 a náboje 8x57 IS (JS) mají střely .323, ergo kladívko pro GEW 88 jsou 8mm Mauser to pravé.
-
Pufik - Častý návštěvník
To by samozrejme bylo luxusni ale netusim jak to zjistit, na webu vyrobce jsem to nenasel a nevladnu jazykem kterym bych mohl vznest pripadny dotaz na vyrobce 

-
praxus - Pravidelný návštěvník
Partizani dělají náboje mauser -.322 a 8x57 js -.323.To kvuli rozdílum mezi cipem a sammi.Protože sammi nerozlišuje js a j ,tak ty co jsou podle norem sammi (pro USA trh ?) mají pro jistotu menší navážku a menší průměr střeli.Kdyby to někdo narval do J vyvrtu.Aspon tak to chapu ja ,protože jinak mě uniká proč to dělají........
-
Je to tak, jedná se o specifikaci SAAMI, snížený tlak do 35000 P.S.I., náboj pro zbraně v nichž se použití náboje 8x57JS nedoporučuje, nebo přímo zakazuje. Střely ráže .318, pokud vím, PPU vůbec nevyrábí a ty náboje značené 8mm Mauser, myslím nikdo nedováží. Já koupil JSka, kvůli hilznám, má je Brymovka a jsou levnější než SelBel.
-
praxus - Pravidelný návštěvník
Ty označený Mauser určitě dováží,viděl jsem je v PPD a střílel jsem je. Rána o poznání razantně menší než třeba ty polopláště od Prvi .V BVS jsou to právě ty 8x57 Match.Ale když si o ně řekneš tak ti je dají a na krabičce je 8mm mauser Match Protože oni vůbec neví co dováži kkti ,vůbec se nedívej co mají psaný v nabídce nebo jaká je u toho fotka......
Ráži .318 pro J partizáni nedělají,ale tyhle pro sammi mají ´.322 místo klasický .323 JS

-
mkarpala - Občasný návštěvník
Ahoj měl bych na vás prosbu chci si vyrobit rámeček na náboje neměl by někdo přesný nákres s rozměry? Případně, jestli by nemohl nafotit rámeček, co má a změřit ho šuplerou přesné rozměry? Díky za pomoc.
- Domician
- Pravidelný návštěvník
-
glock1719 - Příspěvky: 8120
Mě říkal kamoš co pálí na laseru , že nejlepší způsob je objetovat jeden rámeček pěkně ho rozmotat.rozměry zadat a pálit.
- Domician
- Pravidelný návštěvník
pokud má možnost to narovnat,tak třeba,ale papír se vyrovná snáz.Nicméně mosazné rámečky jsou opravdu nešťastná náhražka,prostě nepruží,takže kdyby to šlo vypálit do plechu z oceli 14 a nakonec patentovat do olova,nebo aspoň použít železný plech,asi by to bylo nejlepší řešení.
Nezapomínejme ovšem,že se jedná o výlisek,kde do drážky nábojnice zapadá lišta rámečku,proto pozohýbání stačit nebude,je třeba raznici a lis,jinak ty hilzny vypadnou předem.
Nezapomínejme ovšem,že se jedná o výlisek,kde do drážky nábojnice zapadá lišta rámečku,proto pozohýbání stačit nebude,je třeba raznici a lis,jinak ty hilzny vypadnou předem.
-
Pánove jestli můžu radu, ač G88 nemám, nicméně určitě nemá smysl se pokoušet o výrobu rámečku na G88. Jen naohýbaný určitě fungovat nebude, ani nebude držet patrony dost velkou silou a ty nebudou správně nabíhat z nábojiště do komory. Navíc teda nevim, jakou silou tlačí podavač G88, ale u mé Mannlicher - Carcano M91 tlačí takovou silou, že opravdu spolehlivě vněm fungují jen origo rámečky vyrobene z ocele, origo z mosazi také fungují, ale při vkládání do schránky a přetlačování podavače se solidně rámeček kroutí.
Oni ty rámečky se totiž určitě lisovaly na jednou na nástroji, který byste nikdo dnes určitě zaplatit nechtěl
Oni ty rámečky se totiž určitě lisovaly na jednou na nástroji, který byste nikdo dnes určitě zaplatit nechtěl

- Domician
- Pravidelný návštěvník
Obsah fóra / Dlouhé zbraně / Samonabíjecí a vojenské