harrykv
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.05.2011 18:36

Re: Psychotesty ?

Jericho, moc hezky jsi to napsal. Skoro bych tomu začal i věřit. Problém je úplně někde jinde než v samotném vyšetření. S klidným svědomím ti můžu říct, že rád podstoupím jakékoliv psychologické vyšetření, stejně jako v minulosti několikrát a výsledek bude uspokojivý stejně jako u 99,9% majitelů ZP. Ptáš se proč jsem si tak jistý tím procentem? Odpověď je prostá. Pokud se někdo dokáže naučit zákon 119 a udělá zkoušky na zbroják, tak docela jistě zvládne i ty směšné psychotesty. Ale proč mám sakra platit prachy za něco co v žádným případě nemůže vyloučit budoucí pomatení smyslů? Je už několikrát jasně prokázáno, že lidé kteří testy prošli po nějakém čase nakonec spáchali sebevraždy a vraždy ba dokonce několikanásobné (viz.Kalivoda). Tvůj argument že někdo kdo něco dělá 8h denně můsí být na to zákonitě expert je opravdu srandovní. Stačí se podívat na mnohé prodavače, policisty, politiky... i řemeslníky. Kadáfí je taky prezidentem mnoho desítek let a pořád to dělá blbě. Já měl zubaře který provozuje svou praxi 20let a taky dosáhl toho, že mám v hubě méně než polovinu zubů (a nebylo to osobní hygienou). Tak proč by psycholog nebo psychiatr měl být výjimkou?

Petzold
Moderátor
Moderátor

29.05.2011 21:17

Mně úplně fascinuje, co si tady Harry opět vůči mnohým dovoluješ. Než začneš na někoho vyskakovat, zkus si přečíst všechny jeho příspěvky, a hlavně ... než něco nabušíš do klávesnice, přemýšlej. :roll:

harrykv
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

29.05.2011 23:03

Na nikoho nevyskakuju, to bych si v žádným případě nedovolil. Pouze tvrdím, že argumentovat zkušenostmi nemusí být vždy to pravé. Jinak Jericha už jsem párkrát četl. Mám jistý názor, ale to co jsem psal není v žádným případě mířeno "jen" na jeho osobu!

Kendziro
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.06.2011 13:18

Mně to nedá, abych o tom taky něco nenapsal.

Jerichovy příspěvky jsem četl, dokonce jsme spolu psali tiskovou zprávu pro LEX na toto téma. Přičtete-li si fakt, že je sám držitelem ZP, nemyslím si, že by měl nějakou předpojatost vůči držení zbraní.

Vzhledem k tomu, že v řečené zprávě sám povinné psychotesty zamítl jako zbytečné (což není totéž co nefunkční), nedomnívám se, že by patřil k těm psychologům, kteří si na psychotestech chtějí "narýžovat".

Podtrženo sečteno, psychotestů u něj bych se nebál a pokud tvrdí, že psychotesty jsou funkční, jsem ochoten tomu věřit, protože svůj obor zjevně studoval důkladně a ke lhaní nemá žádný důvod (@Jericho: aniž bych tím naznačoval, že kdybys měl důvod, tak bys lhal - ale tohle je prostě argument srozumitelný i pro ty, kdo Tě neznají)

Pokud chceme zabránit zavedení povinných psychotestů, měli bychom se IMHO zaměřit na

a) jejich zbytečnost (zločinů s legálně drženou zbraní je pět a půl - kdyby všechny společenské slupiny měly takovou kriminalitu jako my, to by bylo hej. Navíc si zde můžeme pohodlně střelit do médií, že důvodem strachu z legálního držení sbraní není skutečná úroveň kriminality s LDZ, ale jejich zveličování)
b) jejich neefektivitu (nízký poměr zabráněných zločinů vs. obrovské náklady)
c) porušování lidských a ústavních práv (kolektivní trest za přečin několika jedinců atd.)
d) chybějící záruky objektivity a nepředpojatosti testujícího (zdaleka ne všichni jsou jako Jericho)

P.S. A nepruďte do Jericha. Je to jeden z mála psychologů, kteří byli ochotní se veřejně postavit na naši stranu, když došlo na lámání chleba.

rabbit3278
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.06.2011 14:22

polemizujete tu nad něčím, co zas tak moc stejně neovlivníte. Pokud se někdo bojí psychotestů, mam zas já obavu z toho že má ZP. Považuju se za rozumného a nějaké psychologické vyšetření mě určitě neděsí, kdyby mě děsilo, začnu přemýšlet o svém duševním stavu. Mě jde spíš o to, kolik by to vytáhlo z mojí kapsy. Pokud mi nevadí dát 500kč za kolek na jednu skupinu, asi bych ty 200kč byl klidně ochoten dát. Přijde mi, že si hodně lidí myslí, že případný psychotest má zabránit co nejvíce žadatelům o získání. To asi těžko, vzhledem k tomu jak máme benevolentní legislativu zbraní oproti sousedům. Tohle vyšetření má podle mě zajistit, aby neměl zbraň člověk s vážnou psychickou poruchou, kterou si ani on sám nemusí uvědomit.
A taky trošku zvednout rozpočet :lol:

ufo
Moderátor
Moderátor

01.06.2011 14:24

No vidis to. A ja zase nevidim duvod lozit na psychologicke vysetreni, kdyz vidim co se deje na silnicich.
Tam si myslim, ze by jsme se meli vratit do autoskol a nechat si prohlidnout hlavu...

Reklama

wolf

01.06.2011 14:34

Pokud je mi ochoten se lekar podepsat pod psychotest s tim ze 100% ruci za tohoto cloveka, jsem ochoten pripustit jejich funkcnost, pokud toto neni ochoten udelat, tak proste podle mne funkcni nejsou a pres to nejede vlak ...
To uz nemluvim o tom, kde by byly daleko prihodnejsi jako treba vladni kruhy, ci autoskoly ...

rabbit3278: kdyz uz rikas ze neni psychotest problem, tady z fora mam jeden priklad, kdy jsem se ponekud pozastavil nad vysledkem psychotestu, v jine casti tu psal nekdo ze byl poslan na psychotest a lekar mu za pomoci sveho kouzelneho pocitace vyplivnul vysledek, ze muze mit zbrojak pro sportovni strelbu, ale ne pro osobni ochranu, tak ze jednu skupinu dostal druhou ne, u cehoz mi ponekud unika smysl, kdyz uz ma sportovni skupinu a ma zbran doma, tak pokud neni zpusobily mit ji pro osobni ochranu, tak nechapu jak je muze mit vubec doma :)

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.06.2011 14:43

Zaplatil si asi jen nějakou levnější variantu. :)
Kdyby nešetřil, určitě by dostal náročnější test, krerý by potvrdil i způsobilost k nošení... :)

Hungry
Moderátor
Moderátor

01.06.2011 14:56

rabbit3278: netuším, kde jsi přišel ke 200,-kč za psych. vyštření. Kdyby jsi si přečetl, co psal Jericho, tak bys pochopil, že je to o tisícikorunách! A pokud to vyšetření bude provedeno tak, jak má, aby mělo smysl, budou to peníze zasloužené. Test by musel trvat den dva...
Ale jak již psal Kendziro své argumenty, je to příliš vysoký náklad na malý zisk (z pohledu společnosti) atd.
Nebojím se, že bych psychotesty neudělal, ale vadí mi časová a finanční stránka věci...

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.06.2011 18:28

rabbit3278 píše:asi bych ty 200kč byl klidně ochoten dát

Chybí ti tam NULA, nebot podobny psychotest stoji kolem 2000kc a to uz jsou pro me docela neopomenutelne penize, zvlaste pokud bych je mel nebejboze platit co 5 let pri prodluzovani... navic vse krat 2 nebot moje ma take ZP... myslim ze stat uz ted ze me taha penez az az !!!

MarK
Moderátor
Moderátor

Bydliště: Wien8, Praha8 ________________________ »»» zbranekvalitne.cz «««

01.06.2011 18:29

Podle nedávného stanoviska slovenské psychologické komory neprochází zkouškou asi 5 % žadatelů. Tedy čistě statisticky by u nás (při opakovaných povinných testech) ztratilo ZP asi 15 tisíc z celkových 300 tisíc držitelů ZP. Při počtu trestných činů způsobených legální palnou zbraní v řádech jednotek ročně mi to prostě přijde, že to neprávem připraví tisíce lidí o jejich právo jen proto, že tak někdo nastavil nějaký test (ať už vědecky podložený jakkoli).
To mi prostě normální nepřijde :?

rabbit3278
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.06.2011 19:18

asi někdy vážně nemá cenu reagovat a psát svůj názor.
- zaprvé pokud ty psychotesty nějakej blbec prosadí, stejně na ně budete muset, nebo máte smolíka (Markův příspěvek je asi nejlepší na celém tématu, protože jasně vypovídá o smyslu, vlastně nesmyslu psychotestů)
- zadruhé Hungry a spol, na 200kč jsem přišel tak, že jsem napsal, že záleží kolik by to stálo a že když mě skupina stojí 500kč, klidně bych 200kč za psychotest dal. Nenapsal jsem že to prý má stát 200kč, ale že bych to byl ochoten dát

PS: umím číst a Jerichovi příspěvky jsem četl a líbí se mi

Brigadier
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.06.2011 19:51

Malé odbočení od zbraní.... Mám v práci jednadvacetiletého kolegu. Jako všichni musel při vstupu na psychotesty. Nedal je. A protože to chtěl dělat, zaplatil si je jinde. Dostal je. Dokonce mu řekli, že se snad ani na nic jiného nehodí. :shock:
V zimě jsem s ním byl na měsíčním školení. Za celé školení si neudělal do sešitu ani čárku, při výuce, pokud nespal, studoval, kterou hospodu navštíví, neustále zamořoval okolí větry, z čehož měl velkou legraci. Poslední den v učebně z rámů na zdi kradl fotky, co se mu líbily. Jestli je to normální, posouďte každý sám.
Takže jako všude jinde...vše je jen o lidech.

tuareg
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.06.2011 20:02

Male shrnutí, bylo by to zas jenom o známých a penězích :mrgreen:

harrykv
Pravidelný návštěvník
Pravidelný návštěvník

01.06.2011 21:38

Brigadier - Jestli zamořování okolí svými plyny má něco společného s psychikou, tak já jsem Hanibal Lector
Jestli kradení má něco společného s psychikou, tak jsme národ magorů. :wink: :lol:
nic ve zlým... ber to jako vtip a s rezervou... samozřejmě máš pravdu, toto normální není a především mě děsí to, že se dají psychotesty jednou neudělat a podruhé (jinde) udělat

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

01.06.2011 22:11

Je opravdu důležité rozlišovat mezi vyšetřením klinicko psychologickým pro účely ZP, mezi vyšetřením kvůli ŘP, které je dle zákona oprávněn provádět "psycholog nebo klinický psycholog" (což je naprostý nonsens a důkaz neporozumnění zákonodárce - rozdíl asi jako porodní asistentka vs gynekolog nebo jako ošetřovatelka vs zdravotní sestra) a mezi vyšetřením personalistickým - kvůli práci, což není "vyšetření" a nejlépe to odpovídá tomu, čemu se říká mezi lidmi "psychotest". Kapitola sama o sobě jsou testy k PČR (ostuda, k ničemu, asi na úrovni má tetování-nemá tetování) k armádě (větší důraz na výkonovou složku kog. fcí., ale jinak jako u PČR) a v rámci armády k vojenské policii - ty jsou poměrně kvalitní, byť také nedosahují úrovně klinicko psychologického vyšetření ve schopnosti diagnostikovat patologii (nemají kontakt s duševně nemocnými jako v psych. léčebnách, chybí šiřší zkušenost s patologií a chybí zdravotické vzdělání), jsou ale kvalitní v testování kognitivních funkcí a občas umí postihnout i osobnost - je to elita mezi neklinickými psychology. Samozřejmě záleží na tom, kdo se tam zrovna dostal jako psychlog - co má profesně za sebou.

V rámci klinických psychologů se dá rozlišit skupina pracující na neurologiích, to je špička v diagnostice poškození CNS, obecně kognitivních fcích, citlivější než zobrazovací metody a skupina pracující v psychiatrických léčebnách, kteří jsou nejzběhlejší v diagnostice osobnostní patologie. Další zvláštní skupinu tvoří ambulantní kliničtí psychologvé, kteří jsou specifičtí tím, že aby vydělali, musí stačit za max dvě hodiny to, co neambulantní dělají půl dne i dva ale i tři dny. Neříkám, že to nejde kvalitně, ale zvládnou to v neošulené kvalitě jen ti nejlepší a nelíní. (Teď hovořím o diagnosticky náročných zakázkách, kam např. může spadat ZP, ale nespadá ŘP a už vůbec ne zakázky personalistického typu).
Ono i ZP spíše není náročné vyšetření, zejména pokud vše vychází OK.

jericho
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.06.2011 6:53

Jinak já dělám ZP za 2500,-Kč což odpovídá nekomplikovanému vyšetření. Jsou i levnější a rychlejší. I tak pokaždé uvažuju, jestli mi to za to stojí. Jednak když to není nekomplikované, tak by reálná cena za čas a práci odpovídala spíše dvojnásobku a jednak čekám až mi někdo přijde posuzovat dokumentaci a budu prokazovat, že vše bylo OK nebo natolik dobré, že jsem to mohl dát. A vysvětlovat někomu, že "mu jeho vysněný ZP nedám" není nic příjemného.

Pufik
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.06.2011 10:08

Ono to hlavne bude zvlaste neprijemne vysvetlovat nekomu kdo ma ZP treba 30 let bez jakehokoliv problemu a najednou o nej prijde... dovedete si predstavit jak to pro dotycneho bude tezke a ponizujici? ...jak se na nej bude divat jeho okoli? ...ten clovek bude podle me docela v pr.. (byl to jeho celozivotni konicek, narval do toho spoustu penez, casu) a tak se ptam stoji to skutecne za to?

PetrL3
Častý návštěvník
Častý návštěvník

02.06.2011 10:36

Ale on o ZP nepřijde, jen bude muset zajít k jiný psycholožce (a znovu zaplatit), pokud to správně chápu.

wolf

02.06.2011 10:47

Ale tim padem ztraci tyto psychotesty vypovidaci hodnotu, bud musi vsichni doktori posuzovat stejne a postupovat dle stejneho schematu a tudiz vzdy jim musi vyjit u stejnych osob stejne vysledky a nebo je psychotest pouze tahani penez ze strelcu, protoze kazdy doktor si bude delat testy podle sebe a tudiz maji automaticky nulovou vypovidaji hodnotu, kdyz u jednoho neprojde dana osoba a u druheho ano.

Proto stale rikam, dokud se doktor neni ochoten pod psychotest podepsat s tim ze 100% ruci za toho cloveka a ze je test u vsech 100% stejny, tak je psychotest jen dalsi tahani penez z lidi a zbytecna byrokraticka obstrukce.

PředchozíDalší

Obsah fóra / Střelectví / Zbrojní průkaz, Legislativa, První pomoc / Zdravotní aspekty