- Rudi2079
- Občasný návštěvník
Re: výběr přebíjecího lisu
A právě pro to mě překvapilo že si to Slabyt neověřil a dál to "neřešil". Podle mě by přechod z turret na auto brech pro dokonale vyřešily "problém" jeho zadání.Výškově by zůstal min. na stejno a zároveň by si ulehčil a hlavně logickou matematikou 4x urychlil přebíjení. ,
Lee turret pres- musíš objet celý turret kolem dokola to je 4x zatáhnutí páky=1 hotový náboj.
Lee auto brech pro- 1x zatahnutí páky=1 hotový náboj (+ zásobník nábojnic, podavač nábojnic na lisu do shell plate, zásobník střel, podavač střel na lisu do nábojnice před usazením a td.) +na brech pro není potřeba "riser" prachovače jako na turret- další mm? nebo cm??? na výšku dolů
Cena auto brech pro je +- o 400,-Kč levnější než turret- ano je třeba dokoupit shell plate který stejně tak jako ostatní výrobci vyrábí pro několik nábojů(rozuměj jeden shell plate použitelný pro 4-6 druhů nábojů) což při ceně 662,-Kč /kus je často poloviční cena konkurence.
Nevím ale já vidím v tomto řešení "pro něj" samé pozitiva.
Lee turret pres- musíš objet celý turret kolem dokola to je 4x zatáhnutí páky=1 hotový náboj.
Lee auto brech pro- 1x zatahnutí páky=1 hotový náboj (+ zásobník nábojnic, podavač nábojnic na lisu do shell plate, zásobník střel, podavač střel na lisu do nábojnice před usazením a td.) +na brech pro není potřeba "riser" prachovače jako na turret- další mm? nebo cm??? na výšku dolů
Cena auto brech pro je +- o 400,-Kč levnější než turret- ano je třeba dokoupit shell plate který stejně tak jako ostatní výrobci vyrábí pro několik nábojů(rozuměj jeden shell plate použitelný pro 4-6 druhů nábojů) což při ceně 662,-Kč /kus je často poloviční cena konkurence.
Nevím ale já vidím v tomto řešení "pro něj" samé pozitiva.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Při prokrastinaci v práci jsem narazil na tohle:
https://www.frankfordarsenal.com/reloading-tools/presses-and-tools/reloading-presses/m-press-coaxial-reloading-press/1097879.html#archive=reloading-press&start=1
Levnější variace na Forster CO-AX. Tož jak, máte někdo? Jaké dojmy?
https://www.frankfordarsenal.com/reloading-tools/presses-and-tools/reloading-presses/m-press-coaxial-reloading-press/1097879.html#archive=reloading-press&start=1
Levnější variace na Forster CO-AX. Tož jak, máte někdo? Jaké dojmy?
- Rudi2079
- Občasný návštěvník
Při prvním pohledu jsem se leknul že to má snad zámek "proti zneužití" . Při bližším prozkoumání jsem zjistil že to bude asi tlačítko kterým se zapíná zabudované světlo uvnitř lisu. Docela zajímavý způsob uchycení (rychlo výměny) matric. A vypadá to dost robustně.
- Grimpo
- Častý návštěvník
To není primárně "quick-change" systém výměny matric. Spíš se to dá nazvat jako "free-floating" matrice. Mělo by to mít efekt "zero-play", tedy lepší koncentricitu celého hotového náboje.
-
WaA63 - Častý návštěvník
je to zajímavé + univerzální + celkem malé = jen aby to bylo z dobré slitiny nejlépe oceli https://www.youtube.com/watch?v=XuLJm1drpSo
koukám moukám a asi to neumožnuje aplikaci zápalek
koukám moukám a asi to neumožnuje aplikaci zápalek
- Grimpo
- Častý návštěvník
Vida, to mi uniklo. Forster CO-AX zapalkovani umoznuje, ale je to na jinem miste nez proti matrici, nahore na lisu. Tady to opravdu vypada ze tam je misto toho spinac svetla.
- TomSmith
- Pravidelný návštěvník
Něco tentokrát z Německa, recenze: Turban CNC Präzipress 120mm Reloading Press Overview
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=gKkOVjayYvo
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=gKkOVjayYvo
- Old_Surehand
- Nový uživatel
Můžete mě prosím poradit. Chci začít přebíjet, ráže 223, 8x57, možná 45-70, v počtu tak 500 do měsíce. Nechci do toho ze začátku dát moc peněz, spokojím se s použitým lisem. Co mám a nemám kupovat? Snažil jsem se prokousat 30 stránky, ale nemám moc jasno. Díky za radu.
- FrankJ
- Častý návštěvník
Velice jednoduchá odpověd : jednočinný lis a matrice, např. LEE
Breech Lock Challenger Press
Breech Lock Challenger Press
-
Mirek - Příspěvky: 373
FrankJ má naprostou pravdu. Myslím, že je nás více co používá zmíněný lis, který za rozumné peníze splní účel. Přebíjím 45-70 Gov a 45 ACP.
Mirek
Mirek
-
Peggy - Sponzor serveru
Mohu rovněž potvrdit. Jedu na starším typu Challengeru v podobném sortimentu.
- stip
- Nový uživatel
Jenom mi vrtá hlavou, když má člověk v dílně stojanovou vrtačku, nedala by se do začátku jednoduše použít místo přebíjecího lisu? Upnu si do ní matrici nastavím výšku zdvihu ... to by mohlo fungovat, nebo ne?
- FrankJ
- Častý návštěvník
A nábojnici upneš do svěráku. Drbat se v pravém uchu levou rukou taky jde.
Pochopíš to až budeš někdy přebíjet.
Pochopíš to až budeš někdy přebíjet.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Ale jo. De to. Když ti jde o kropení a ne o přesnost... Nebo naopak, když ti fakt jde o přesnost, tak lis skoro nepotřebuješ. Ani vrtačku. Akorát matrice L.E. Wilson.
- Wdog
- Sponzor serveru
stip píše:Jenom mi vrtá hlavou, když má člověk v dílně stojanovou vrtačku, nedala by se do začátku jednoduše použít místo přebíjecího lisu? ...
...
Souhlasím s Grimpem, mohlo by to jít, ale pouze pro velmi jednoduché případy náboje a pouze velmi primitivním stylem.
Což se ale podle mne nevyplácí, vzhledem k času, který musíš investovat do výroby různých přípravků a postupů, abys ve stojanové vrtačce udělal náboj, a ještě jen nějaký jednoduchý a nepřesně.
V situaci, kdy ceny nových lisů LEE začínají na dvou tisících, o té stojanovce nemá cenu uvažovat.
Old_Surehand:
začni u levného lisu LEE s "O" rámem, pokud se ti přebíjení časem rozjede a nebude ti vyhovovat, tak ho vyměníš za jiný. Cena potřebných pomůcek ti ještě naskočí o pár "drobností", bez kterých to nejde, a ty v součtu násobně převýší cenu lisu. Potřebuješ ještě zápalkování (v lisu nebo extra matrice), sadu matric pro každou ráži, shellholdery, váhy, prachovač, šupleru, plato na hilzny, delaborační kladívko, do budoucna asi i frézu na nábojnice (lze i LEE bazmekem), mazadlo, nástroj na lůžka zápalek, nástroj na sražení hran ... to je jako pan Lorenc ve filmu Na samotě u lesa .... ale vyplatí se to, uděláš si levnější a kvalitnější náboje. Prodávají se i sady s lisem, kde je většina těchto pomůcek, pak stačí je přikoupit matrice.
- Ptak666
- Nový uživatel
Zdravím Vás, Mám na Vás otázečku. Rád bych začal přebíjet a rozhoduji se, jestli pořídit Dillon 750Xl nebo 1050? Já jsem tedy nikde hlavně nenašel jaký je v nich rozdíl. Akorát co jsem se dočetl na 750ku, tak že hodně zlobí zápalkování. A taky že je tam nějaký problém, kdyby si na to člověk chtěl posadit podavač střel, tak že to nějak nejde jelikož tam vadí prachovač. Ale 1050 je zase o dost dražší a nevím, jaký je v nich rozdíl.
Poradíte mi? Děkuji
Poradíte mi? Děkuji
- Rendy
- Pravidelný návštěvník
Pokud jsi nenašel rozdíl tak to jsi asi moc nehledal
V prvé řadě si musíš sám odpovědět kolik do toho chceš investovat a Kolik tisíc nábojů měsíčně (ročně) budeš dělat
V prvé řadě si musíš sám odpovědět kolik do toho chceš investovat a Kolik tisíc nábojů měsíčně (ročně) budeš dělat
- Ptak666
- Nový uživatel
Koukal ale jako začátečník nevím co je k čemu dobré, proto jsem čekal že mi to někdo osvětlí. Nebavme se o tom, kolik toho budu přebíjet. Prostě na rovinu řeknu, že by mě nebavilo přebíjet, kdybych věděl, že přebiju 100 lugru za hodinu. Jedná se mi taky o to že bych chtěl přebíjet dvě ráže.
- Grimpo
- Častý návštěvník
Velmi zhruba, 1050 na 2 ráže bude stát jako dvě 750tky s podavači hilzen. Možná víc. Co vím z doslechu, přehazovat ráže na 1050tce je za trest. Já mám přehození ráže na 650tce za dejme tomu 15 minut. Pokud musím přehazovat zápalkovač z malejch na velký, tak cca o 10 minut víc. Odhaduju. Asi rok jsem to na velký nepřehazoval.
O tom, kolik toho budu přebíjet, to právě je. A taky o tom, kolik na to mám času, a kolik merglí ve štrozoku. A taky jestli mám radši černou, červenou, zelenou a nebo modrou.
O tom, kolik toho budu přebíjet, to právě je. A taky o tom, kolik na to mám času, a kolik merglí ve štrozoku. A taky jestli mám radši černou, červenou, zelenou a nebo modrou.
- FrankJ
- Častý návštěvník
Mohu potvrdit, přehazovat shell plate a zápalkovač na 1050 je nesmysl, šílená práce.
Ideální jsou dvě 650, jedna se zápalkovačem na malé zápalky a druhá na velké.
Pak je to brnkačka měnit celé hlavy a shell plate. A pak ty slide a ty plastové díly přes které jdou nbc..., ale to jde celkem rychle.
Ideální jsou dvě 650, jedna se zápalkovačem na malé zápalky a druhá na velké.
Pak je to brnkačka měnit celé hlavy a shell plate. A pak ty slide a ty plastové díly přes které jdou nbc..., ale to jde celkem rychle.
Obsah fóra / Střelivo / Přebíjení / Lisy, matrice a prachovače