Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

19.12.2024 0:30

Perkusní zadovka Maynard 1865

Dobrý den
Moc rád bych se zeptal a zároveň poprosit , zda tu není někdo , kdo má praktické zkušenosti se střelbou z perkusní karabiny Maynard 1865 a byl by
ochotný se podělit o nějaké rady. Předem všem moc děkuji . S pozdravem Štěpán

staM
Moderátor
Moderátor

23.12.2024 9:49

Re: Perkusní zadovka Maynard 1865

Obecně bude platit vše co pro ostatní perkusní zadovky.

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

27.12.2024 0:48

Dobrý den
Trochu jsem doufal, že se třeba někdo, kdo střílí z této zadovky ozve ale, možná je to ještě příliš brzy na závěry a ještě budu mít štěstí.
Doposud jsen se snažil nastudovat všechny dostupné informace, co jsem našel na amerických fórech , ale některé informace se poněkud rozcházejí.
Změřil jsem hlaveň i nábojovou komoru, odlil střely , udělal si nějaké kalibry pro měření nábojnic a u nábojnic zatím odzkoušel, na vloženém toaletním papíru,průšleh ze zapalovacího kanálu. Teď řeším hlavně kuželovitost nábojnic , neboť historické nákresy nábojnic, které se mi podařilo najít, se dost liší a některé byly kuželovité a některé ne . Otázka samozřejmě je také kdo a čím to také měřil. Pravdou ale je že moje nábojová komora kuželovitá je.
Chtěl jsem si ušetřit nějakou slepou cestu výzkumu a samozřejmě by bylo pro mne pohodlnější si s někým psát česky než anglicky.
Pro zajímavost přidávám pár fotek . Zdravím Štěpán
IMG_5468.JPG

IMG_5432.JPG

IMG_5434(1).JPG

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

27.12.2024 11:14

Tuhle karabinu nemám, ale dám ti jednu obecnou radu, jak obvykle začínám u historického originálu, který není běžný či normovaný a dá se čekat ledasco. Postupuješ metodicky, možná jsi to už udělal.
Jde o odlitek komory a začátku vývrtu. To ti řekne mnohé o komoře, přechodovém kuželu a vývrtu. Používá se na to speciální slitina, prodávaný pod obchodním jménem cerrosafe. Česky je to myslím woodův kov :-) . V nouzi lze použít síru. Namažeš komoru, ucpeš hlaveň, naleješ zezadu a za půl hodiny vyklepneš přesný odlitek. A doporučuji také kameru do vývrtu (borescope), stačí nějaká levná co se připojí na PC nebo mobil.

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

27.12.2024 18:17

Dobrý den
Moc děkuji za odpověď a rady. Woodův kov znám ale odlitek nábojové komory jsem nedělal. Vycházel jsem z toho , že vzhledem k tomu, že je komora dobře přístupná a není problém do ní vsunout mikrometr, který měří s přesnosti na 0,005 mm bude přesnější přímé měření průměru komory, kdy nehrozí nějaká deformace nebo smštění odlitku. Nejsem v tomto oboru žádný odborník a moc rád si nechám poradit v čem třeba spočívá výhoda toho odlitku.
Námojová komora má délku 1,200" tedy ( 30,48mm) a průměry na začátku a na konci jsou 14,05mm 13,925mm Na délce 30,48 mm je tedy rozdíl 0,125mm.
Moje úvaha je asi taková, že čím přesněji bude nábojnice kopírovat komoru, tím lépe to bude těsnit ale na druhou stranu je to možná vzhledem k síle stěny nábojnic, v zadní části úplně zbytečná úvaha . A je možné, že ta kuželovitost je tam třeba jen proto aby se dala nábojnice , po výstřelu dobře vytáhnout.
Ony ty nábojnice těsní tím velkým okrajem , za který se také vytahují z komory a který je při výstřelu pevně sevřen .Jinak je komora i hlaveň krásně čistá a lesklá . Část tohoto druhého modelu maynárdových karabin bylo dodáno armádě až na konci války a už zůstaly ležet ve skladu a po válce byly rozprodávány a
tak se jich poměrně dost zachovalo v dobrém stavu ( oproti prvnímu modelu s maynárdovou páskou místo perkusních zápalek)
Vzhledem ke stavu hlavně ale třeba i čepů a ploch mechanismu zavírací páky je otázkou , kolikrát se vůbec z této pušky vystřelilo.
Já bych si teda, ale někdy vystřelil rád :D .
Zkusím asi vytvořit nějaký dotaz na US forum no a nakonec mi nezbyde nic jiného než to odzkoušet . Koupil jsem si 3 metry nábojnic tak mohu něco obětovat na pokusy. S pozdravem Štěpán

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

27.12.2024 19:13

Ahoj, výhoda toho odlitku je ta, že najednou získáš: rozměry komory, rozměry přechodového kužele, rozměry začátku vývrtu - to vše nejen průměry, ale i délky, a potom také informaci a případných vadách komory, její šišatosti atd .... hele, ta tvoje ale nemusí být šišatá, samozřejmě. Hodně lze vidět i kamerou, ale plasticita odlitku je velmi vypovídající. V návodu komerčního cerrosafe je uvedeno, že po 30 min od odlití má odlitek stejné rozměry jako originál.

Podle mé zkušenosti mohou být komory historického originálu různé, a to i teoreticky stejných pušek. Výrobce je vyrobil a erár převzal v bezvadném stavu se stejnými komorami, ale my nevíme, co se s nimi potom těch 160 let dělo, hlavně pak již v civilním majetku. Třeba tam někdo cpal něco jiného a komoru zvětšil, třeba někomu komora zrezivěla a tak ji leštil a nyní je šišatá, třeba tam byl zavařený ocelový kolík jako znehodnocení a někdo ho pak odstranil atd atd. toto vše je možné a reálné. Pod normou CIP to není a ani naše zkušebna CUZZS ti neřekne, zda je komora správná. Ale "správnost" komory není důležitá, důležité je, aby puška fungovala.

U normální pušky nábojnice těsní na jejím krčku a musí tam být tenká, aby se mosaz roztáhla v komoře - u válcových, u krčkových těsní na ramenech.

Ale tohle není normální puška. Souhlasím s tebou, kuželový tvar je kvůli snadnějšímu vytažení ven. Počítalo se s velkým znečištěním od zplodin černého prachu, tak tam dobově byly velké vůle, ... což znamenalo vyšší znečištění. Zároveň to, že byla tato karabina přijata do armádních skladů před koncem občanské války, neznamená, že dobově dobře fungovala. Byla to doba války s extrémním nedostatkem zbraní na obou stranách, a zároveň roky rychlého technického přerodu od předovek k nábojovým zadovkám. Takže armády koupily cokoli, co bylo lepší než běžná předovka. A pořádné pušky přišly již od roku 1866 s nástupem jednoranných nábojových zadovek jako byl systém rolling-block a jiné. Ty ukončily velmi krátkou éru perkusních zadovek.

Velký okraj bude spíše kvůli snadnému vytažení ven, aby se o něho mohl vytahovač pořádně opřít, předpokládal se velký odpor. Řekl bych, že okraj moc neutěsní, protože při výstřelu se nábojnice pohne silou výstřelu dozadu, třeba jen o pár desetin mm, když je zavírání extrémně přesné. ... a vzniklou mezerou dozadu uniknou spaliny, ať je okraj jakkoli velký. Mosaz při výstřelu pruží, expanduje a pak se zase stáhne. Ale ne tlustá plná mosaz. Vidím na tvé fotce, že je tam vybrání na střelu, a tedy tenčí mosaz, tam by měla být co nejslabší, aby to těsnilo, ale stále je to moc tlusté. Ale zde je to vybrání asi jen kvůli průměru střely.

Jak jsem napsal, toto není normální puška, a tedy normální poučky nebudou fungovat. Chce to vyzkoušet. Má to možná blíže k perkusní sharpsce, než k běžným puškám.
Jinak s tebou souhlasím, kde je těchto pušek nejvíce a snad i nejvíce nadšenců z nich střílejících? ... asi v US, je třeba tedy sjíždět US fóra. Googlit a googlit. Zkus třeba googlit "maynard cast boolits".

EDIT: ještě k těm nábojnicím: dobový originály byly dělané jinak než dnes, byly tenké, takže při výstřelu jinak pracovaly. Když je to dnes soustružená plná mosaz, tak ta se u malé navážky černého prachu ani nepohne.

Reklama

staM
Moderátor
Moderátor

27.12.2024 20:05

Mám pocit že dno bylo k tělu nábojnice pájené.....

Co třeba na nábojnici použít některý z dnešních komerčně vyráběných nábojů s podobným průměrem nábojnice.Nábojnici zkrátit,vhodným expanderem roztáhnout na průměr.Průměr dna prozatím neřešit.
možná by byla cesta zkusit celomosaznou nábojnici 28.ta má téměř stejný průměr jaký jsi naměřil.

Jaké rozměry rozměry má vývrt?

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

27.12.2024 20:53

Dobrý den
Děkuji za obsáhlou odpověd. Zejména informace , že ta slitina Cerrosafe má nulové smštění je pro mne velice zajímavá .
Z toho co jsem načetl, z různých zdrojů, byly tyto pušky Maynard vyrobené v Mass. Arms. Co. Chicopee Falls velmi přesné a oblíbené a tento jednoduchý systém závěru snad nejlépe těsnícím , ze všech běžných perkusních zadovek. Originální náboj byl dvoudílný , pouzdro a k němu cínem připájené kolečko z plechu. Uvažoval jsem i o takové výrobě nábojnic
ale vysoustružit to z kulatiny je pro menší množství určitě jednodušší, než při každé zmněně předělávat vršek a spodek lisovacího nástroje a jak jsem vyčetl , střelci taková soustružené nábojnice z mosazi stejného složení , jako jsem koupil, po žíhání na 1000F úspěšně používají.
Moc zdravím Štěpán

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

27.12.2024 21:52

Dobrý den
Když jsem odeslal odpověď tak jsem zjisdtil, že tu před tím přibyl ještě jeden příspěvek . Tak alespoň krátce abych nebyl neslušný a nenechal ho bez reakce.
Ano náboj je pájený cínem, jak už jsem psal, ale ne dno ale kolečko ke dnu. Hned jsem šel hledat jaký průměr je ta nábojnice 28 tedy pokud byla myšlená broková (tuším že to udává nějaký počet anglických broků co se tam vejdou ) a našel jsem že je to 16mm a jinde zase 15,85 mm ale možná jste měl na mysli něco jiného. Uvažoval jsem o různých variantách výroby , jak už jsem psal o lisování, ale také variantu použít kulatinu 14mm a k tomu kolečko a nebo variantu z mosazné trubky 14mm( ta by mohla být plastičtější) a k tomu kolečko připájené ne cínem ale stříbrem (s tím běžně pracuji) ale i to pájení stříbrem už není příznivé pro případné žíhání na 1000F a tak jsem nakonec dospěl k tomu že to soustružení bude asi pro začátek nejjednodušší .
S pozdravem Štěpán

staM
Moderátor
Moderátor

29.12.2024 23:15

Byla myšlena broková celomosazná nábojnice s lůžkem pro velkou puškovou nebo třeba pistolovou zápalku...Trochu jsem se ukouknul a na průměr by měla sedět ne broková ráže 28,ale 32.Ta broková 32 by měla mít maximální průměr těla nábojnice 14.25mm s tolerancí minus - 0.25mm.Čas od času jsou dostupné na hunting bazaru.
Alternativně by mohla být použita nábojnice 50AE.Ta má u dna průměr 13.8 a na ústí 13.50.Roztáhnout těch pár desetinek na ústí na požadovaný průměr není problém.Možná by roztahování na ústí nebylo třeba,kdyby byly po ruce vystřelené nezkalibrované nábojnice.Připájet kolečko ke dnu asi také bez problému.

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

30.12.2024 20:44

Štěpán:
https://rozpad.cz/viewtopic.php?f=14&t=6822&start=200
... tady na tom odkazu na str. 11 borec (od jerry.mysak » 25.06.2021 9:09) ukazuje vlastní verzi nábojnice pro Maynard a popisuje výrobu z .303 british, nevím, zda je to stejné jako potřebuješ, ale třeba poslouží pro inspiraci.
K žíhání: pozor, co jakou část nábojnice budeš žíhat. Vše vyžíhané dost změkne, a pak se přesně obtiskne do komory, záleží tedy i na laboraci. Ale pozor, to žíhání ti nezajistí pružnost stěny nábojnice, aby pružila a lépe těsnila. Chce to vyzkoušet. Žíhání změkčuje mosaz, to je jasné, ale já jsem vždy žíhal jen běžné, tedy tenkostěnné nábojnice, a jenom pro to, abych je přizpůsobil na jiný tvar dle komory. To udělají po žíhání ty soustružené, to nevím. Ty normální pak střílením zase ztvrdnou.

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

31.12.2024 0:11

Dobrý den
Moc děkuji za ochotu a snahu poradit ,jak vytvořit nábojnice. Ty nábojnice 40-40 Maynard jsou už moderní náboje se středovým zápalem. To formátování nábojnic je zajímavá technika . Přiznám se, ale otevřeně že si nedovedu představit jak bych jen pouhým tvářením nábojnice mohl dosáhnout přesného vnějšího i vnitřního průměru nábojnice . V mém případě vnější průměr nábojnice 13,88 ( nábojová komora má v přední části 13,925 vůle cca 0,05 )
a zároveň přesný vnitřní průměr pro střelu 13,07mm Síla stěny vychází na 0,405mm Dneska jsem chvíli laboroval právě s tím vnitřním průměrem nábojnice pro zalisování střely . Mám udělané kalibry po 1 setině a zkoušel jsem kdy jde střela ještě rozumě zalisovat. Potom na to nabrousím výstružník aby byly všechny nábojnice stejné. Dneska jsem si udělal registraci na US foru , které jsem objevil a kde jsem našel různé informace o maynárdech tak doufám, že někoho ukecám aby mi tu nábojnici změřili. Pokud se to podaří a bude to fungovat tak sem dám výkres aby to případně posloužilo podobným zoufalcům jako jsem já.
Všem ještě jednou moc děkuji a zdravím Štěpán

Wdog
Sponzor serveru
Sponzor serveru

31.12.2024 15:20

Nejsi zoufalec, ale průkopník! ... objevovatel kdysi objeveného. Uznávám ale, že někdy to má k zoufalství blízko :-)
K úpravě nábojnic, formátováním v jiné, roztahování, atd ... ta finta spočívá v posledním kroku, a tím je tzv. fireforming. Takže můžeš mít nábojnici různě stlačenou, natvarovanou, pokřivenou, na správných místech vyžíhanou. No a pak připravíš celý náboj s menší laborací a vystřelíš ze zbraně. A nábojnice se tímto prvním tvarovacím výstřelem přizpůsobí komoře a pro další přebíjení jen zakrátíš a upravuješ krček. Platí v případě, že připravuješ konkrétní náboj pro konkrétní zbraň. A pro běžné nábojnice, které pruží a tím si při fireformingu udělají tu potřebnou vůli.
Potom prosím napiš, jak jsi pokročil.
Pěkný Nový Rok všem.

oldglock
Občasný návštěvník
Občasný návštěvník

31.12.2024 15:48

Na tom určitě něco bude. Na YT na kanálu Rakum projects (mimochodem moc fajn videa) to ten chlapík podle mě řeší také tímto způsobem, že finální tvar upravené nabojnice získá vystrelem z konkrétní zbraně....
Jinak držím palce!!!

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

02.01.2025 23:25

Dobrý den
Nejdříve děkuji za rozšíření obzorů, to, že se dá nábojnice dotvarovat výstřelem jsem netušil , je to zajímavá technologie. Taky jsem si něco přečetl o praktických zkušenostech s tvarováním nábojnic.
S Maynardem jsem , sice pomalu , ale přece jen trochu postoupil.
Zjistil jsem, míry , dnes v USA prodávaných mosazných nábojnic. Také jsem se setkal s informacemi, že si někteří střelci stěžují, že se střely do mosazných nábojnic osazují velmi špatně a někdy potom není možné je vsunout do komory. Někteří pak doporučují je nasadit na tyčku od goly a smirkovat hrubý povrch.......
Hodně střelců prý nejraději používá náhražkové nábojnice z "umělé hmoty" ( zřejmě něco jako Silon) proto,že jde střela lehce usadit a fungují dobře.

Tak, že závěr z tohoto zjištění je asi takový , že mne nemusí mrzet, že nemám ty v USA prodávané nábojnice, protože vůbec není jisté jak by tam šla usadit střela. a musel bych to pravděpodobně upravovat. Samozřejmě je otázkou o koli větší střely se někteří sřelci nsnaží do nábojnice "natlouct " že jim to potom nejde zasunout do komory. Pokud potom stejnou střelu zkusí "natlouct "do plastové nábojnice, tak ta se lehce roztáhne a proto jim to jde dobře.......
Jinak prodávané mosazné nábojnice jsou válcové a dodávají se ve dvou provedeních, s plnou kapacitou a sníženou.
Také jsem narazil na , pro mne zajímavé, měření nábojových komor u tří maynárdů a je to vždy mírný kužel jako u mého.

Rozhodl jsem se tedy vyrobit svoje nábojnice také válcové o 0,2mm kratší a v přední částii o 0,05mm menší než nábojová komora.
Vyrobil jsem si na zkoušku 5 kusů nábojnic s mírně sníženou kapacitou a 2 kusy s plnou kapacitou. Už před tím jsem trochu laboroval s přesahem pro zamáčknutí střely a u těchto vzorků jsem udělal otvor pro střelu o 0,01mm menší. Ona ta nábojnice není samozřejmě moderní ale také to už není silnostěná trubka jako některé dnes vyráběná pouzdra pro perkusní zadovky. Síla stěny je cca 0,4mm
Dole přidávám pár momentek z výroby i tabulku z měření původních originálních nábojů do karabiny Maynard 50 1965 (někdy v minulém století.) a taky údaje z měření současně , v USA prodávaných nábojnic.

Našel jsem také příspěvek nějakého střelce, který píše, že na rozměrech nábojnic příliš nezáleží, když se střílí na hodně blízko 100 Yardů :D ale přesnost se už projevuje , když střílí na 400 Yardů.
Podařilo se mi také najít hezké fotky " ručního nakladače " , který se dodával ke karabině a sloužil k usazení střely do nábojnice , na přesnou hloubku.
V popisu se píše , nasadí se na střelu a udeří se pěstí............... tak že mírný přesah jsem zvolil správně :D
Protože byly na fotce také nábojnice a jejich rozměry znám ,tak jsem to oměřil a vyšlo to i hezky na celé palcové rozměry.
Už se to vyrábí :D
Tak zatím asi tak . Zdravím všechny Štěpán

náboje Maynard.PNG

IMG_5517.JPG

IMG_5493.JPG

Rozměry nových mosazných nábojnic , prodávaných v USA :
celková délka nábojnice ..... 1,200" až 1,202"
síla velkého okraje ......0,027" až 0,030"
průměr velkého okraje .......0,749"
vnější průměr těla nábojnice ( v celé délce ) .... 0,544"
délka těla nábojnice .. 1,170" až 1,173"

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

04.01.2025 1:17

Dobrý den
Přidávám fotky dokončeného "ručního nakladače " pro náboje Maynard cal. 50 a pro zajímavost pár momentek z výroby.
Třeba se to někomu někdy bude hodit aby mohl také "nakládat" :D
Ke karabině Maynard se také dodával hezký klíček na piston , kombinovaný se dvěma šroubováčky a já zatím ještě žádný nemám :D
Už o tom přemýšlým. Zdavím všechny Štěpán

IMG_5519.JPG

IMG_5520(1).JPG

IMG_5530.JPG

IMG_5531.JPG

IMG_5532.JPG

vrbodol
Častý návštěvník
Častý návštěvník

05.01.2025 12:39

Máš to pěkný. Až uděláš šroubováček klidně se pochlub.

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

14.01.2025 0:22

Dobrý den
Tak jsen se do výroby toho nářadí pustil a něco jsem už i vytvořil. V USA se to nářadí občas prodává , našel jsem nějaké starší prodeje za 350,-USD a
aktuální nabídku za 550,-USD. To se mi zdá, přece jen už dost, za takovou věc.
Zatím mám díly " na hrubo" vyrobené, šroubováčky přesně napasované na šroubky a čtyřhran 1/4" pasuje přesně na čtyřhran pistonu.
Musím to ještě přebrousit, zakalit a potom snýtovat.
Přidávám pár moimentek z výroby pro případnou inspiraci .....
Když jsem to hledal , tak jsem našel podobná nářadíčka i k jiným zbraním, tak že možná ani nevíte , že vám to chybí a nutně to potřebujete :D
Pro úplnost ještě uvádím, že se dá koupit v USA i replika ale i na fotce to, podle mne , nevypoadá pěkně , ta čtyřhraná díra je přímo příšerná.
Ke karabině Maynard se taká dodával takový malý, hezky tvarovaný výsečník ...............
Zdravím všechny Štěpán
IMG_5552(1).JPG

IMG_5539.JPG

IMG_5542.JPG

IMG_5544.JPG
Přílohy
IMG_5540.JPG

Štěpán
Nový uživatel
Nový uživatel

14.01.2025 0:27