-
SW_FOX - Grafoman
- vito
- Častý návštěvník
38 Speciál
Ony totiž vylézají po každém výstřelu víc a víc. Ten můj případ jsem poslal i s náboji do Střeleckého magazinu /Sic tranzit.../, byl o tom krátký článek i s fotografií. V mém případě to byly Gecco FMJ. Mám stejně výkonné od stejné firmy ještě polopláště, ale s těmi jsem ještě neměl odvahu laborovat.
-
Bulls.eye - Častý návštěvník
Dotaz k T85 UL - z čeho to je? Celoocelový nebo slitina+ocel nebo titan+ocel nebo...? U 85Ti je to jasný, ten bude z titanu celej, ale u toho UL mi to nějak nejni jasný
Btw. nemá to náhodou portovanou hlaveň? výrobce uvádí, že je to 'volitelné příslušenství'. S portama by to mohlo bejt docela únosný i na mířenku ne?
Btw. nemá to náhodou portovanou hlaveň? výrobce uvádí, že je to 'volitelné příslušenství'. S portama by to mohlo bejt docela únosný i na mířenku ne?
-
4mike - saigaholic
-
Bulls.eye - Častý návštěvník
-
4mike - saigaholic
-
RMP - Častý návštěvník
Mám dvoupalec Taurus 85 .38 a jako velice slušné (přesné a spolehlivé) se mi ukázaly Fiocchi. A (alespoň tabulkově) jsou velice výkonné, dokonce i než některé jiné značky v +P
Teď jsem si pořídil Taurus 4" v 357 (s porty a gumovou pažbičkou), a musím říci, že ten 2" .38 kope znatelně víc! Takže vyšší hmotnost je jen ku prospěchu.
A i když je to (ten 2") dokonce DAO, tak přesnost rozhodně není jen symbolická - na 25m se občas zadaří dát 50ran v kuse do černého na mezinárodním pistoláku.
Pro obranu (ne pro službu a ne pro závody) dobrá kombinace zbraně a ráže, rozhodně je mnoho situací, kdy ten dvoupalec ponesu nadále namísto toho magnumu (rozměry).
Teď jsem si pořídil Taurus 4" v 357 (s porty a gumovou pažbičkou), a musím říci, že ten 2" .38 kope znatelně víc! Takže vyšší hmotnost je jen ku prospěchu.
A i když je to (ten 2") dokonce DAO, tak přesnost rozhodně není jen symbolická - na 25m se občas zadaří dát 50ran v kuse do černého na mezinárodním pistoláku.
Pro obranu (ne pro službu a ne pro závody) dobrá kombinace zbraně a ráže, rozhodně je mnoho situací, kdy ten dvoupalec ponesu nadále namísto toho magnumu (rozměry).
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
V tomhle se určitě shodneme. Už jsem několikrát psal /a nejenom já /, že dvoupalec osmatřicítka a obzvášť s lehkým rámem je téměř ideální zbraní pro osobní obranu. Velmi dobrý kompromis mezi rozměrem a hmotností a výkonem náboje. A "malý" počet nábojů? Nikdy mě zas až tak moc neoslovily velkokapacitní zásobníky u zbraní pro osobní obranu v normálním civilním životě. A to mám Glocka 19. Chápu, že více nábojů může být vhodné pro určité, specifické účely, ale ne pro normální život.
Co se týče +Péček. Už jsem taky několikrát psal, že se tyhle náboje hodně přeceňují. Mám náboje od několika výrobců /záměrně jsem si je objednal/, které jsou tabulkově i pocitově výrazně výkonnější než +Péčka. A to jsou značené jako normální laborace.
Takže můj 85 UL je v mém případě velmi frekventovanou zbraní.
Co se týče +Péček. Už jsem taky několikrát psal, že se tyhle náboje hodně přeceňují. Mám náboje od několika výrobců /záměrně jsem si je objednal/, které jsou tabulkově i pocitově výrazně výkonnější než +Péčka. A to jsou značené jako normální laborace.
Takže můj 85 UL je v mém případě velmi frekventovanou zbraní.
-
DK - Pravidelný návštěvník
Pokud jde o .38 SPCL ve 2palcovym revolveru, tak je to podle mě, dobrá kombinace pro obranu.
Mám jeden trochu OT dotaz: Jak je to s využitim výkonu silnějších nábojů jako .357Mag. .44 mag. ve 2 palcovym revolveru?
Neni náhodou konečnym výsledkem akorát víc kraválu a víc ohně a víc čoudu? Tedy má smysl pořizovat 2palcovej revolver v .357Mag?
Vedu totiž o to takovej hospodskej spor s jednim mym kamarádem.
Mám jeden trochu OT dotaz: Jak je to s využitim výkonu silnějších nábojů jako .357Mag. .44 mag. ve 2 palcovym revolveru?
Neni náhodou konečnym výsledkem akorát víc kraválu a víc ohně a víc čoudu? Tedy má smysl pořizovat 2palcovej revolver v .357Mag?
Vedu totiž o to takovej hospodskej spor s jednim mym kamarádem.
-
4mike - saigaholic
-
RMP - Častý návštěvník
DK: Ono to nejde stanovit takto obecně. Strašně záleží na rychlosti hoření prachu. Tedy ve 2" asi dokonale neshoří nic, ale co jsem tak zkoumal, tak komerční celopláště a polopláště (tj. asi předpokládané pro nošení) většinou shoří s méně zbytky (tj. asi lépe) než třeba celoolova, kdy výrobce spíše předpokládá terčové použití a tedy i delší hlaveň. Tyhle rozdíly najdeš i v rámci jednoho výrobce, rozdíl mezi FMJ a olovem je patrný třeba u SB a Fiochci. A tohle platí pro .38 i .357, nelze obecně říci, že by jednomu z nich stačila kratší hlaveň.
A samozřejmě - tabulky výrobců jsou jen orientační. Vycházejí z délky balistické hlavně, takže v drtivé většině zbraní náboje uvedeného výkonu nedosahují.
Asi by to chtělo nakoupit tak 5 typů nábojů po 50 kusech a zaměstnat hradla.
A samozřejmě - tabulky výrobců jsou jen orientační. Vycházejí z délky balistické hlavně, takže v drtivé většině zbraní náboje uvedeného výkonu nedosahují.
Asi by to chtělo nakoupit tak 5 typů nábojů po 50 kusech a zaměstnat hradla.
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
Ano, tohle vysvětlení je v podstatě dokonalé. Ke dvoupalci v jakékoliv ráži musíš provést zkoušky a vybrat vhodný náboj. Na první pohled poznáš pomalu hořící prach a tedy nevhodný náboj ohnivou koulí na konci hlavně při výstřelu. A jak psal kolega přede mnou, na objektivní volbu budou potřeba hradla. Jiný příklad z jiného soudku. 22 CCI Stinger je perfektní náboj /co do výkonu/ pro dlouhou puškovou hlaveň. V krátké hlavni ale nevyhoří všechen prach a výkon je pryč. Měřil jsem to.
-
RMP - Častý návštěvník
-
RMP - Častý návštěvník
- Grimpo
- Častý návštěvník
Nedávno jsem si vystřelil pár továrních celoplášťů z dvoupalcový Astry. Jsem rád, že mám dvouapůlpalcového DanWessona, a snad ještě víc rád jsem, že má poctivý neskladný střední rám a tomu odpovídající pažbu. Oproti té menší a lehké (byť celoocelové) Astře je to luxusní a pohodové střílení. UL ve spojení s +P si nejspíš odpustím.
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
Ale ano, o tom žádná. Ovšem u t. zv. kapesních revolverů, rozuměj na malých rámech s dvoupalcovou hlavní, se komfort při střelbě jaksi neuvažuje. U ryze obranné střelby je tak nějak jedno, jestli to víc kopne. A to pohodlné držení taky není to nejhlavnější. Musí být spolehlivé, to jistě, ale nemusí být pohodlné. Na pohodlí jsou, jak správně píšeš, kilogramové revolvery s pohodlnými, velkými rukojeťmi. Ono pokud budeš střílet opravdu v obranné situaci, tak o tom kopnutí ani nebudeš vědět.
-
RMP - Častý návštěvník
vito: Těžko říci. Samozřejmě není u takové zbraně nutné, aby poskytovala komfort a potěšení při vystřílení 100 nábojů na střelnici, ale zase to nepohodlí nesmí být přehnané. Takový .357 odlehčený dvoupalec by taky mohl nezkušenému střelci první ranou vyletět z ruky - připočti stres (tj. i nepevné držení), nečekaný hluk (bez sluchátek), třeba tmu nebo že střelcem je drobná žena, a na průser je zaděláno.
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
Jistě, to mám taky všechno za sebou. A to jsem nenosil nic odlehčeného ale Ruger KP 331, dvaapůlpalec, pětiranný 357 Mg. A byly to pěkné kopance a to jsem 100 kilový pořez. Drobné dámě ale přeci nedáme na nošení takový kanon, no ne? Takový Lady Smith s nějakými slabšími osmatřicítkami, to bude ono.
-
RMP - Častý návštěvník
Leda: Ale tak to samozřejmě, tuto dámu dobře znám a považuju ji za klenot mezi jinak balvanovitou (= řekněme muži nad 90kg, vč. mne) střeleckou veřeností :o)))
Druhá věc je ta, že (pokud se nepletu) dotyčná nosí ráži .45 ACP a nikoli dvoupalec. .45 se mi (možná subjektivně)bez ohledu na faktický výkon jeví jeko lépe zvladatelná, než 9Luger, o .357 už nemluvě.
Celá věc ilustruje jeden panující mýtus - hodně lidí věří, že dobrá nositelnost zbraně znamená její malou hmotnost. Opak je pravdou, čím těžší, tím zvladatelnější. Nízká hmotnost je pohodlnější pro rutinu, ale zároveň je hendikepem v případě skutečného použití. Klidně nosím o 20dKg navíc v celooceláku 2", než stejnou palebnou sílu v lehké slitině. Ostatně při vhodném pouzdru nejsou problémem ani zbraně hodně přes kilo, pro skryté nošení je mnohem horší rozměr, než hmotnost.
Druhá věc je ta, že (pokud se nepletu) dotyčná nosí ráži .45 ACP a nikoli dvoupalec. .45 se mi (možná subjektivně)bez ohledu na faktický výkon jeví jeko lépe zvladatelná, než 9Luger, o .357 už nemluvě.
Celá věc ilustruje jeden panující mýtus - hodně lidí věří, že dobrá nositelnost zbraně znamená její malou hmotnost. Opak je pravdou, čím těžší, tím zvladatelnější. Nízká hmotnost je pohodlnější pro rutinu, ale zároveň je hendikepem v případě skutečného použití. Klidně nosím o 20dKg navíc v celooceláku 2", než stejnou palebnou sílu v lehké slitině. Ostatně při vhodném pouzdru nejsou problémem ani zbraně hodně přes kilo, pro skryté nošení je mnohem horší rozměr, než hmotnost.
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo