- vito
- Častý návštěvník
Re.:
RMP: Všechny tvoje úvahy jsou rozumné, ale já bych přeci jenom trochu oddělil nositelnost a zvladatelnost. Ke komfortu nošení malá hmotnost nutně přispívá / a samozřejmě i malé rozměry /, ale pro dobrou zvladatelnost při střelbě je to naopak. Z toho tedy vyplývá závěr, že pokud chci zbraň komfortně zvladatelnou, tak se musím smířit s větší hmotností a naopak. Je to jako ve všem, musí se najít rozumný kompromis.A ty možnosti určitě jsou.
-
RMP - Častý návštěvník
Samozřejmě je to taky hodně individuální - když budu chodil pouze v trenýrkách, tak mi bude překážet i 30dkg zbraň, zastrčená za gumou :o)
Mně osobně hmotné zbraně nevadí, naopak, s plasty nebo UL si moc nerozumím.
Nosím buďto2" cca 0,5 kg v pouzdru na boku, nebo (v poslední době) 4" hooodně přes 1kg v hrudním pouzdru (taková ledvinka, upravené k nošení křížem přes rameno), a obojí je pohodlné celodenně, a nikoli při sezení v kanclu, ale chození a cestování MHD.
Avšak - obávám se a omlouvám - od střeliva samotného se trošku vzdalujeme.
Jen to shrnu tím, že dle mého názoru dnes už skoro není úměra mezi rozměry a hmotností zbraně a výkonem ráže. Existují "mikrozbraně" v .45 i .357 a naopak, takže se nositel může rozhodovat podle dalších věcí, jako třeba kapacity a pohodlí. Což je jedině dobře.
Mně osobně hmotné zbraně nevadí, naopak, s plasty nebo UL si moc nerozumím.
Nosím buďto2" cca 0,5 kg v pouzdru na boku, nebo (v poslední době) 4" hooodně přes 1kg v hrudním pouzdru (taková ledvinka, upravené k nošení křížem přes rameno), a obojí je pohodlné celodenně, a nikoli při sezení v kanclu, ale chození a cestování MHD.
Avšak - obávám se a omlouvám - od střeliva samotného se trošku vzdalujeme.
Jen to shrnu tím, že dle mého názoru dnes už skoro není úměra mezi rozměry a hmotností zbraně a výkonem ráže. Existují "mikrozbraně" v .45 i .357 a naopak, takže se nositel může rozhodovat podle dalších věcí, jako třeba kapacity a pohodlí. Což je jedině dobře.
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
RMP: Tak v tom se už prakticky zcela shodneme, zejména v posledním odstavci, nová technika a materiály mě trochu děsí.
- Lukas_K
- Častý návštěvník
Ale zpět k tématu - Kdo něco skutečně změřil? Vito? Jsou výsledky tajné, a nebo se o ně s námi podělíš? Bylo by super mít tabulku jako je tady: http://smith-wessonforum.com/eve/forums ... 061012/p/2 (na stránce 1 výsledky z .357), jen pro změnu se střelami, které je nám dovoleno používat. Hned bych se do toho vrhnul, ale nemám hradla a investici do nich si jen tímto nedovedu obhájit... L.
- vito
- Častý návštěvník
Re.:
Milý Lukasi, pokud bych měl takto kvalitní tabulky s výsledky hodnými objektivního uznání, rozhodně by, mezi námi děvčaty, nebyly tajné. Hradla také nemám a jejich pořízení bych také asi neobhájil. Nicméně něco jsem měřil s přáteli a něco jsou jen subjektivní dojmy, podložené opravdu dlouholetou zkušeností a oficiální tabulky výrobců. Uváděné výsledky jsem také nikdy nepředkládal jako dogma, ale jako materiál k diskuzi. Za svou osobu nemám moc důvěry v různé statistické údaje, složené do tabulek. Vždycky jsou to jenom velmi orientační údaje a skutečnost může být úplně jiná. Žádný flame, je to jenom můj názor.
- Scrat
- Nový uživatel
Nontox
Rád bych se zde zeptal, jestli má někdo z vás zkušenosti se střelivem 38 Special se zápalkou Nontox od Sellier Bellot? Jako mnozí jiní, i já používám pro každodenní nošení Taurus 85 UL (a to nejsem "revolverář"). Dosud jsem nosil klasické 38 Special s polopláštěm, ale zajímalo by mě, jestli někdo přišel na chuť střelivu se zápalkou Nontox. Má toto střelivo i nějaké další výhody? Nebo je to pouze vhodné pro životní prostředí? Děkuji za odezvu. Scrat
-
sided - Moderátor
Re: Re.:
vito píše:Takový Lady Smith s nějakými slabšími osmatřicítkami, to bude ono.
Lady Smith naládovaný WC nosí a střílí moje lepší polovička. Na střelnici ho preferuje i před PPKčkem. A musím říct že kdyby mi nebylo líto mít doma dvě stejný zbraně tak si ho pořídím taky.
- Scrat
- Nový uživatel
Ano, wadcuttery jsem na střelnici také zkoušel a střelba s nimi byla příjemná, ale mají jeden háček. Možná to bude znít hloupě a klidně mé výroky opravte, ale zkrátka když do svého Tauruse naláduji 5 wadcutterů od SB, tak už ze vzdálenosti 1,5 metru to vypadá, jako když revolver vůbec není nabitý. Klidně si to vyzkoušejte. Podívejte se zepředu na takto nabitý revolver a skutečně si budete moci myslet, že nabitý není. Co se potom stane, když tuto domněnku dostane i útočnk s nožem? Bude si třeba myslet, že mu hrozím nenabitou zbraní a na výzvu, STŮJ, nebude reagovat. V tom případě mu však wadcutter vysekne do těla "elegantní" dírku. Když bych ale měl ve válci polopláště nebo celopláště, třeba zase od SB, tak by útočník s nožem viděl, jak na něj hrozivě vykukují včeličky z válce a útok by možná zastavil, možná by na výzvu, STŮJ, zareagoval. A možná taky ne, takže by mu včelka provrtala kožich tak jako tak. Neptám se teď na to, jakou průbojnost mají celopláště a wadcuttery atd. Ale zkuste se zamyslet nad tím psychologickým účinkem wadcutterů a například celoplášťů.
-
sided - Moderátor
1) nemyslím že by útočník který není zvyklý na zacházení se zbraní byl schopen zkoumat jestli je nabitá a čím
2) pokud musím vytáhnout zbraň tak střílím (ještě jsem nemusel) takže když to útočník okamžitě nezabalí, obdrží "elegantní dírku"
3) začal jsem přebíjet "38 komolým kuželem od Aresu, výkon na úrovni WC , jsou zepředu vidět a dírky dělají kupodivu stejně pěkné
2) pokud musím vytáhnout zbraň tak střílím (ještě jsem nemusel) takže když to útočník okamžitě nezabalí, obdrží "elegantní dírku"
3) začal jsem přebíjet "38 komolým kuželem od Aresu, výkon na úrovni WC , jsou zepředu vidět a dírky dělají kupodivu stejně pěkné
- murdoch
- Pravidelný návštěvník
Scrat: Zbraní se nehrozí, tou se střílí. Když chceš hrozit, tak čímkoliv jiným, zbraň tahej teprve až budeš chtít střílet. Teda, spíš muset, udělat do někoho díru a třeba ho i zabít, to se nechce nikomu normálnímu. Ono stejně, když se na tebe řítí magor s nožem, je nějaký hrození pokus o sebevraždu - nehledě na to, že fakt pochybuju, že by běžnej vymatlanec s kudlou v ruce přemejšlel nad tím, jestli to máš nabitý nebo ne a ještě si kvůli tomu prohlížel válec, aby si byl jistej.
Já nosím .38 spl Black mamba od Fiocchi, ty střely jsou černý a ve válci taky nejsou nijak zvlášť vidět - nijak to neřeším, spoléhám na účinek a ne na vzhled.
Já nosím .38 spl Black mamba od Fiocchi, ty střely jsou černý a ve válci taky nejsou nijak zvlášť vidět - nijak to neřeším, spoléhám na účinek a ne na vzhled.
-
Hungry - Moderátor
murdoch píše:Scrat: Zbraní se nehrozí, tou se střílí.
Budeš se tedy asi divit, ale statistika USA hovoří o tisících hrozeb zbraní, které zastavily útok či předešly eskalaci konfliktu, na jednu sebeobranou střelbu...
Lze přeci nějakou barvičkou - měděnkou zvýraznit střely, ne? Já je takhle nosil v derringeru. Vypadá to jako poměděná .22LR
- murdoch
- Pravidelný návštěvník
Hungry: Ale jo, tak určitě se najdou rádobydrsňáci, kteří při spatření kvéru vezmou nohy na ramena. Což je sice supr, ale je nesmysl na to spoléhat a vytahovat kvér abych někoho zahnal, když vím, že jak na mě víc zařve, upustím ho na zem a zdrhnu sám... Takhle jsem to myslel a řekl bych, že na tom se asi shodneme...
Mimochodem, někde jsem viděl statistiku, podle který zhruba 50% lidí přestává bojovat po zásahu jakoukoliv ráží a kamkoliv do těla. A na to bych taky nespoléhal:((
No nic, už to začíná bejt OT, ale klidně mi napiš pm.
Mimochodem, někde jsem viděl statistiku, podle který zhruba 50% lidí přestává bojovat po zásahu jakoukoliv ráží a kamkoliv do těla. A na to bych taky nespoléhal:((
No nic, už to začíná bejt OT, ale klidně mi napiš pm.
- cmk
- Častý návštěvník
-
TraTom - Častý návštěvník
- nekromancer
- Častý návštěvník
scrat & murdoch: Hrozba zbraní útočníka nezastaví proto, že by viděl jak strašlivě ničivý střely máš ve válci, ale právě proto že vidí zbraň a obránce odhodlaného ji použít; ergo pochopí že pokud toho okamžitě nenechá, bude vyřešen definitivně. Je nesmysl se domnívat že útočník, na kterého obránce vytáhl zbraň, bude zkoumat zda v hloubi komor něco vidí nebo ne. A pokud půjde proti vytažené pistoli / revolveru, šel by stejně tak i proti tasené šavli, protože by kalkuloval s tím že ji obránce nepoužije. Pak už je to ovšem situce typu "komu není hrozby, tomu není resuscitace".
-
krampus - Častý návštěvník
nekro: závěrwčná resuscitace je půvabná. ráno jsem v brně v bohunicích pomáhal dvoum mladejm ženskejm, z nichž jedna byla asi tak v šestým měsící těhotenství, řešit chlapa, co jim vykradl auto. (moc jsem toho nepořešil, přišel jsem k tomu pozdě, zloděj před tím nastříkal jednomu staému pánovi pepřák do ciferníku, to jsem ale se dozvěděl až když ho ty ženský nechaly jít...
-
Thomas231 - Pravidelný návštěvník
Re: 38 speciál, 2"revolvery
Mam Astru 680 2" a nosim v ni S&B SP 158grs ... Podle me na NO dostacujici, svyho casu sem nosil 3X SP a 3X hydrashock Federal, ale nechci riskovat pruser kdyz s tim nekoho smahnu
- majsner
- Častý návštěvník
Trochu bych oživil toto téma.
Řeším v současné době přesně tento problém (jaké střelivo v 2" .38 na nošení). Byly tu zmíněny náboje Fiocchi Black Mamba 110 gr a SelBel SP 158 gr, což jsou asi nejsehnatelnější náboje u nás. Oba ale mají své nedostatky. Poloplášť SelBel má těžkou střelu, která hůře předává energii a aby toho nebylo málo, tak té energie nemá zrovna přehršel. Black Mamba má lehkou rychlou střelu a velkou energii, ale zase je to celoplášť a bude se v městské zástavbě nehezky odrážet.
Když jsem nosil pistoli v 9L, oblíbil jsem si 100 grainové polopláště od S&B. Lehká rychlá střela, na Vlašim i docela solidní energie, obnažená špička proti odrazům. Zkrátka ideál. V .38 ale nic takového nedělají.
Otázka do pranice: kde se dá sehnat v .38 něco podobného, či cokoliv jiného splňující podmínky:
- lehká střela
- velká energie
- nízká odrazivost?
Řeším v současné době přesně tento problém (jaké střelivo v 2" .38 na nošení). Byly tu zmíněny náboje Fiocchi Black Mamba 110 gr a SelBel SP 158 gr, což jsou asi nejsehnatelnější náboje u nás. Oba ale mají své nedostatky. Poloplášť SelBel má těžkou střelu, která hůře předává energii a aby toho nebylo málo, tak té energie nemá zrovna přehršel. Black Mamba má lehkou rychlou střelu a velkou energii, ale zase je to celoplášť a bude se v městské zástavbě nehezky odrážet.
Když jsem nosil pistoli v 9L, oblíbil jsem si 100 grainové polopláště od S&B. Lehká rychlá střela, na Vlašim i docela solidní energie, obnažená špička proti odrazům. Zkrátka ideál. V .38 ale nic takového nedělají.
Otázka do pranice: kde se dá sehnat v .38 něco podobného, či cokoliv jiného splňující podmínky:
- lehká střela
- velká energie
- nízká odrazivost?
- Carlito
- Častý návštěvník
Taky jsem dlouho řešil co do svého třípalce a výsledek je asi takový, že nemá cenu to nijak řešit. Ale pro normálního běžného občana v normálním světě u nás na ulici, bude asi lepší pomalá těžká střela. SelBel SP 158 gr je prý naprosto dostačující. a s tou sníženou „odrazovitostí“ u polopláště to taky nebude asi tak horké.
Podotýkám, že to není z mé hlavy, ale vyčteno, vyslechnuto, odpozorováno a vygoogleno.
Podotýkám, že to není z mé hlavy, ale vyčteno, vyslechnuto, odpozorováno a vygoogleno.
Obsah fóra / Střelivo / Pistolové a revolverové střelivo