- Ender
- Nový uživatel
Re: Vize možného dalšího nože - návrhy a nápady
To Sincity:
Co třeba čepel finského puuka a zavírání ve stylu opinelu(ten otočný prvek může obsahovat i záštitu). Na otevření by to mělo kolík na čepeli a dalším pohybem palce by jsi pootočil záštitu. Bylo by to praktický, nezničitelný, elegantní...
Hlavně jednoduchý na výrobu.
P.S.S tím ostřím složeným z křivek naprosto souhlasím, rovná část čepele se většinou hodí jen na ořezávání tužek a strouhání kolíků.
Co třeba čepel finského puuka a zavírání ve stylu opinelu(ten otočný prvek může obsahovat i záštitu). Na otevření by to mělo kolík na čepeli a dalším pohybem palce by jsi pootočil záštitu. Bylo by to praktický, nezničitelný, elegantní...
Hlavně jednoduchý na výrobu.
P.S.S tím ostřím složeným z křivek naprosto souhlasím, rovná část čepele se většinou hodí jen na ořezávání tužek a strouhání kolíků.
- SINCITYMAN
- Moderátor
No s těmi křivkami to tak úplně není, i rovné čepele mají své výhody a stejně jako ve sporu pistole/revolver záleží čemu dá člověl přednost,třeba v případě té finky je úzká čepel pro porcování mrazem ztuhlých materiálů výhodná.Co se týče záštity,puuko ji nepotřebuje pokud se správně drží - opírá koncem do dlaně.Výhody zakřivených čepelí jsou zejméne:delší ostří při stejné délce čepele(asi o 10%) a hlavně při průniky měkkým materiálem jím lépe proplouvá, je to podobné, jako když pracuješ s ruční pilkou a pokaždé jí jinak nakloníš.
-
ufo - Moderátor
Opinel NENI nuz!!! To je kus nabrousenyho plechu na krajeni housek...
-
jo71 - Občasný návštěvník
- Ender
- Nový uživatel
Klíííííd.
Měl jsem na mysli jen systém otevírání a uzamčení čepele. S kolíkem a záštitou by to šlo otevřít jednou rukou i v rukavicích.
Většina zavíráků má jen drobné prvky na ovládání.
Na rotační záštitě se nemá co rozbít a také to při výrobě bude jednodušší než laborovat s odpružením, západkami...
Navíc je to uzamčení bez vůlí.
P.S.Taky se mě to plechoidní ostří na opinelu špatně brousí, ořezávám s ním tužky.
Měl jsem na mysli jen systém otevírání a uzamčení čepele. S kolíkem a záštitou by to šlo otevřít jednou rukou i v rukavicích.
Většina zavíráků má jen drobné prvky na ovládání.
Na rotační záštitě se nemá co rozbít a také to při výrobě bude jednodušší než laborovat s odpružením, západkami...
Navíc je to uzamčení bez vůlí.
P.S.Taky se mě to plechoidní ostří na opinelu špatně brousí, ořezávám s ním tužky.
- SINCITYMAN
- Moderátor
No on Opinel na nic jiného než chleba+špek není,je to lidový selský nůž, ale pokusil bych se možná o "otáčivý" zavírací nůž, nikoliv ovšem balisong, ale o konstrukci, kterou jsem viděl kdysi jako dítě(dovoz ze CCCP) a pak už jen po letech v literatuře.
edit:Takže už na tom pracuji: byl by to přetáčecí nůž,ale nikoliv motýlek,dvoubřitý,s čepelí určenou tentokrát více k bodání,délka čepele -to se uvidí jak se osvědčí prototypy, ale tak 105-130 mm, prostě zlý sen každého pravdoláskového pachatele dobra a totální odpor k pobliticcocotin filozofii by byl podtržen názvem Heartbreaker
edit:Takže už na tom pracuji: byl by to přetáčecí nůž,ale nikoliv motýlek,dvoubřitý,s čepelí určenou tentokrát více k bodání,délka čepele -to se uvidí jak se osvědčí prototypy, ale tak 105-130 mm, prostě zlý sen každého pravdoláskového pachatele dobra a totální odpor k pobliticcocotin filozofii by byl podtržen názvem Heartbreaker
- LPT
- Pravidelný návštěvník
Zdar, navrhuji jednoduchý pevný nůž na každodenní nošení (EDC) v kydex pouzdře - něco jako Izula , Timberline TM1860 ECS, RAT 3 ....
-
Artifex - Častý návštěvník
Souhlasím s bolo a taktéž bych si jedno asi vzal.
-
wolf - Příspěvky: 699
Nechci byt skeptik, ale po tom co vidim jak dopadnul prvni nuz, myslite ze se tohle uskutecni a ma cenu nad tim diskutovat? Bude to zase jen mlaceni prazdne slamy jako minule ...
-
glock1719 - Příspěvky: 8119
Pánové co vybrat něco od firmy Victorinox?Nechat pogravírovat.A vyřešeno.
-
tuareg - Častý návštěvník
Vidím že pánové jsou po prvním nezdařeném pokusu optimisté
-
Tak pokud by se to nevýrabělo ,ale kupovalo a gravírovalo tak by to nebyl zas tak mrtvý počin.
-
-
Artifex - Častý návštěvník
S tím soldierem bych docela souhlasil.
Zabírám si číslo 007
Zabírám si číslo 007
-
Otík - Častý návštěvník
glock1719 píše:Pánové co vybrat něco od firmy Victorinox?Nechat pogravírovat.A vyřešeno.
Dobrý nápad, jen u Victorinoxe mám dost problém s jejich otvíráky na konzervy - i s Mikovem za padesátku otevřu jakoukoliv konzervu pohodlněji, než s Victorinoxem za tisícovku. Z tohoto důvodu jsem raději pro Wengera...
-
krampus - Častý návštěvník
konzervovej otvírák od victorinoxe považuju za naprosto geniální na otevírání konzerv. wenger ho má koncipovanej jako hák, dobré pro pěstní souboj nebo jakékoli siloví ďoubání
-
Otík - Častý návštěvník
krampus: Pak tedy si Tě někdy dovolím požádat o lekci, jak s otvírákem Victorinoxu pracovat Prostě mi to nejde, zatímco s Mikovem, Wengerem, atd. nemám žádný problém. Můj Victorinox jsem za pakatel koupil právě od člověka, kterému ten otvírák na konzervy absolutně nevyhovoval...
-
Kentan - Častý návštěvník
Abys nemusel až do zatáčky k Vídni, tak Tě Oťas můžu cvičit i já. Viktorinoxe mám dlouhý léta, otvírák na konzervy používám běžně a bez jakékoli komplikace. Hele neotvíráš konzervy otvírákem na flašky?
-
Otík - Častý návštěvník
Kentan: To snad ne
Wenger používá systém s ostřím, které řeže směrem ke mně a nemám s tím problém... S takovýmto otvírákem na kudličce od Mikova jsem na čundrech otevřel desítky konzerv nejrůznějších tvarů (a vůní). Victorinoxův systém s "tlačeným" ostřím (tedy řezajícím směrem ode mě) jsem prostě nějak nepochopil Konzervu s tím sice otevřu - ale zapotím se u toho, ba i neslušné slovo utrousím...
Tak třeba někdy na závodech (samozřejmě v BZ ) - ať tady nezaplevelíme vzletné téma "Vize dalšího nože" diskusí o mojí neschopnosti
Wenger používá systém s ostřím, které řeže směrem ke mně a nemám s tím problém... S takovýmto otvírákem na kudličce od Mikova jsem na čundrech otevřel desítky konzerv nejrůznějších tvarů (a vůní). Victorinoxův systém s "tlačeným" ostřím (tedy řezajícím směrem ode mě) jsem prostě nějak nepochopil Konzervu s tím sice otevřu - ale zapotím se u toho, ba i neslušné slovo utrousím...
Tak třeba někdy na závodech (samozřejmě v BZ ) - ať tady nezaplevelíme vzletné téma "Vize dalšího nože" diskusí o mojí neschopnosti
- momentalneanonymny
mimochodom Mikov tiez umoznoval (neviem ci este stale) individualizaciu noza, dokonca mal naklady na to potrebne rozpisane na stranke.
Obsah fóra / Zbraně / Obecně o zbraních