-
Parabellum - Častý návštěvník
Re: Walther P-38 (P-1) P5
S P38 ani P1 moc zkušeností nemám a nevlastnim, ji, ale při tom měření pozor, co měříš. Nezaměněnůj vůli v uzamčení a uzamykací vzdálenost. Je potřeba zjistit uzamykací vzálenost, abys věděl o kolik ti cestuje hylzna v qveru. To jest od dosedací hrany komory, (tam co se hylzna opře o svuj přední okraj do hlavně) na čelo závěru. Pak lze dělat nějaké závěry.
Druhá věc je, jak máš udělanej přechodovej kužel (ale to asi jen tak nezměříš) a sražení na ústí ?
Druhá věc je, jak máš udělanej přechodovej kužel (ale to asi jen tak nezměříš) a sražení na ústí ?
- jaryn
- Nový uživatel
Ano myslel sem uzamykací vůli. A když vymezím uzamykací vůli na nulu, tak má hilzna u dna k dosedací ploše na závěru cca 0.05 mm (měřil jsem pouze náboj S+B). Takže při výstřelu i s uzamykací vůlí hilzna cestuje o 0.35 mm. Mě by ale spíš pomohlo kdyby někdo kdo má P1 dokázal říct, že s ní střílí s rozptylem kolem 10 cm (jako většina pistolí) a popřípadě zkusil uzamykací vůli, třeba jenom zatažením hlavně a závěru od sebe. Strojař to pozná i od oka - 0.05 je téměř naznatelá a 0.3 už hodně klepe. Chci jenom vypátrat jestli takhle mizerně střílí většina P jedniček nebo jenom ta moje. Ono je totiž docela možné, že jako vojenská pistole je udělaná s volnějším vývrtem a větší vůlí a pak to funguje i plný písku, ale nelítá to přesně.
-
Tak já jsem z P1 střílel jen jednou, asi 50 ran a na 15m nebyl problém ji udržet v desítce max devítce pistoláku. Jinak co se týče vývrtu, určo bude jako novej na co nejnižší toleranci pro 9mm Luger, kor u němců.
-
P-08 - Občasný návštěvník
Vývrt změříš protlačením olověného válečku hlavní,no a pak přeměříš mikrometrem.Moje P-1,kupovaná jako nestřílenej enzet má vývrt 9,09 mmm místo 9,03 mm.Musím pro ni dělat zvlášť střelivo(odpovídající průměr střely)no a pak se drží nástřel okolo pěti cmm .Naboje SB i jiných výrobců(průměr střely většinou pod 9.02 mm)z ní nestřílí také,rozptyl určitě kolem 10cm a víc.
- jaryn
- Nový uživatel
Tak sem to vzal zkusmo digitální šuplerou kousek od ústí a vývrt má 9.10 v drážkách a v polích 8.87-8.88. Takže je to hodně volný, skoro to odpovídá vývrtu .38 spec., 357 mag. Zkusím přebít s nějaklou odpovídající střelou a uvidím.
Moh bych tě poprosit, zkusil bys ještě tu uzamykací vůli?
Moh bych tě poprosit, zkusil bys ještě tu uzamykací vůli?
-
Nevim přesně co myslíš tou uzamykací vůlí,ale pakliže je v době kdy je náboj v komoře (závěr uzamčen)hlaveň vůči závěru bez vůlí je vše v pořádku.Drobné vůle závěru vůči tělu pistole (rámu)nemají až takový vliv na přesnost.Závěrová vůle se objevuje u vystřílených opakovacích puškek a projevuje se extrémním zpětným rázem zbraně.
Jedná se o služební zbraň,je velký rozdíl mezi P-1 a P-38,asi takový jako nezi P-38 z roku 1939-40 a P-38 z roku1943 až 45.
Ale přesto je P-1 v poměru kvalita cena pěkné rekreační postříleníčko /můj názor/
Jedná se o služební zbraň,je velký rozdíl mezi P-1 a P-38,asi takový jako nezi P-38 z roku 1939-40 a P-38 z roku1943 až 45.
Ale přesto je P-1 v poměru kvalita cena pěkné rekreační postříleníčko /můj názor/
-
Zavěrovou vůli má dá se řici každá zbraň a čim víc má odstříleno, tak tim víc se zvětšuje. Stejně tak se i zvětšuje uzamykací vzdálenost.
Jinak 8.88 mm v polích už je celkem dost na své krátké P08 mám 8.81 a střílí desítky
Jinak 8.88 mm v polích už je celkem dost na své krátké P08 mám 8.81 a střílí desítky
- jaryn
- Nový uživatel
Uzamykací vůle je axiální pohyb hlavně v závěru v uzamčeném stavu. Zkus vzít pistoli a zatáhnout za hlaveň a závěr od sebe (v ose hlavně) a zase k sobě a buď to změřit nebo odhadnout.
-
Tuto závěrovou vůli jak popisuješ, musíš měřit s nábojem v komoře zbraně,nábojnice se při výstřelu v komoře roztáhne a pak zase vrátí skoro na původní hodnoty(paměťový efekt).Proto určitá vůle tu být musí(neznám přesné hodnoty přímo na P-1).
Podle mého názoru tato (i větší vůle)nebude mít až zase takový vliv na přesnost zbraně,zde je duležité pevné spojení hlaveň závěr (bez vůlí) v okamžiku výstřelu,stav vývrtu,přechodový kužel a hlavně ústí hlavně.
Je li vývrt hlavně v drážkách větší než průměr střely, je střela ovlivňována plyny které ji obtékají,a to nejvíce při opouštění hlavně (přechodová balistika)
Moje P-1 tebou popsanou vůli vykazuje (i s nábojem v komoře)také asi 0.3-0.5 mm neměřil jsem to a bez vlivu na přesnost.
Podle mého názoru tato (i větší vůle)nebude mít až zase takový vliv na přesnost zbraně,zde je duležité pevné spojení hlaveň závěr (bez vůlí) v okamžiku výstřelu,stav vývrtu,přechodový kužel a hlavně ústí hlavně.
Je li vývrt hlavně v drážkách větší než průměr střely, je střela ovlivňována plyny které ji obtékají,a to nejvíce při opouštění hlavně (přechodová balistika)
Moje P-1 tebou popsanou vůli vykazuje (i s nábojem v komoře)také asi 0.3-0.5 mm neměřil jsem to a bez vlivu na přesnost.
- jaryn
- Nový uživatel
O.K. dík. Chtěl sem jenom vědět jestli je to u P1 standardní.
Osobně mám totiž zkušenost se staršíma ČZ 75, že se u nich ta vůle pohybovala od téměř neznatelné až po cca 0.2 a vzdycky pistole s minimální vůlí měla větší přesnost. Hodnotím to zhruba podle 5 ks se kterýma sem střílel a u dalších, tak 7 ks, jsem viděl tovární nástřelný list a odpovídalo to.
Ale to hlavní je životnost, pokud je vůle velká tak se uzamykací plochy výstřelem temujou. U čezet, kde ty místa nebyly nijak zušlechtěný, to bylo hodně znát. Bylo pak po čase zbytečný měnit i hlaveň za novou protože byli ometený i žebra v závěru a už se to nedalo spasovat. P 1 to má možná kalený a nebo počítaj tak s 5 tis. výstřelů na životnost a dál to neřeší - čert ví.
Osobně mám totiž zkušenost se staršíma ČZ 75, že se u nich ta vůle pohybovala od téměř neznatelné až po cca 0.2 a vzdycky pistole s minimální vůlí měla větší přesnost. Hodnotím to zhruba podle 5 ks se kterýma sem střílel a u dalších, tak 7 ks, jsem viděl tovární nástřelný list a odpovídalo to.
Ale to hlavní je životnost, pokud je vůle velká tak se uzamykací plochy výstřelem temujou. U čezet, kde ty místa nebyly nijak zušlechtěný, to bylo hodně znát. Bylo pak po čase zbytečný měnit i hlaveň za novou protože byli ometený i žebra v závěru a už se to nedalo spasovat. P 1 to má možná kalený a nebo počítaj tak s 5 tis. výstřelů na životnost a dál to neřeší - čert ví.
-
Hlavně je P-1 uzamčena kyvnou závorou a ne do žeber jako brovninguv system, takže na zcela jiném pryncipu jak ČZ 75.Tady podle mne vymlácení střelbou nehrozí,spíš větší problém bude duralový rám .
- jirka119
- Pravidelný návštěvník
Jak to tady čtu,tak mi to nedalo a přeměřil jsem taky vývrt na mé P-38 z roku 1944 výroba fa.Walther.Vývrt 9.05mm a v polích 8.75mm.Na25m se to dá udržet v pistoláku v černým kruhu,ovšem s odpovídajícím střelivem(Magtech).Zkoušel jsem,kvůli ceně sypaný S&B takový ty s tou zelenou teflonovou špičkou nebo co to je a musim říct,že tragédie,co rána tak v jiným koutě terče.Závěr:i u zbraně staré 65 let na střelivu nešetřit chci li něco trefit.Docela mě láká Blaser 9mm,ale ještě jsem je nekoupil.
-
Jim11 - Častý návštěvník
Mám takovej dotaz, nemohl by mě někdo nasměrovat, kde je přesnej popis kompletní (ne jen základní) rozborky P38? Vím, že to vyšlo svýho času ve SR, nebo magazínu, tuším to tam popisoval pan Balcar, jenže nevím ani náhodou, kterej rok to bylo, natož jaký číslo.
- jožinzbažin
- Občasný návštěvník
Prosím o info ,v jakém opaskovém pouzdru to taháte.V katallogu Dasty jsem nic pro tohoto veterána nenešel .Tímto se omlouvám moderátorům -vím,že to patří do rubriky pouzdra..atd,ale nechci tam zakládat nový dotaz - zde snad majitelé poradí .
- murdoch
- Pravidelný návštěvník
Já tahám P1 ve vnitřním pouzdře od Dasty, původně určeném pro šestiranný revolver s délkou hlavně 2-3". Když se to správně nastaví na pásku (asi podle postavy, u mě na boku trochu vpředu a s pažbičkou mírně nakloněnou dopředu), je to pod trikem vcelku ok, pod mikinou úplně k nepoznání. Tu polohu to chce trochu vychytat, jinak pojistka řeže do boku...
Normální (vnější) pouzdro jsem zatím nepořídil, místo něj používám buď sumku Bundeswehru z jejich nosného systému (původně asi na zásobníky, to nevím přesně), nebo ledvinku Aegis, i když na tu už je P1 skoro moc velká.
Normální (vnější) pouzdro jsem zatím nepořídil, místo něj používám buď sumku Bundeswehru z jejich nosného systému (původně asi na zásobníky, to nevím přesně), nebo ledvinku Aegis, i když na tu už je P1 skoro moc velká.
- jožinzbažin
- Občasný návštěvník
Díky za info asi to budu řešit stejně.
- C08R4
- Občasný návštěvník
jožinzbažin: Vhodne puzdro na tuto zbrane je nylonove dasta na HK USP s nastavitelnym poistnym pasikom na suchy zips.
- jožinzbažin
- Občasný návštěvník
Díky. Už mám KM saddlery a spokojenost -je děláno na P 38
- mkriz
- Sponzor serveru
Můžu se zeptat, které konrétně pouzdro od Custom K.M. Saddlery na P1/P38 sedí (mají jich celou řadu)
Děkuji
Děkuji
-
Hieronymus - Nový uživatel
Zdravím. Můžete, prosím, napsat, čím kdo mažete kluzné plochy mezi ocelí a lehkou slitinou? A jak to máte s opotřebením těchto míst?
Díky
Díky
Obsah fóra / Krátké zbraně / Pistole - ostatní